Alpha Bank: Κέρδη 2,4 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο

Συμπεριλαμβανομένης της αρχικής θετικής επίπτωσης από την εξαγορά της Εμπορικής
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 10:25
UPD:10:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Στα 2.403,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη προ φόρων της Alpha Bank, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής θετικής επίπτωσης από την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας ύψους 2.632,3 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Αν δεν συμπεριληφθεί η επίπτωση αυτή, η τράπεζα εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 228,4 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά αποτελέσματα που αναλογούν στους μετόχους ανήλθαν σε 2.876,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της θετικής αυτής συνεισφοράς από την ενοποίηση της Εμπορικής. Τα καθαρά αποτελέσματα, εξαιρουμένης της πιστωτικής υπεραξίας, διαμορφώθηκαν σε 244,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν (θετικό) Φόρο Εισοδήματος 472,7 εκατ. ευρώ.

Το καθαρό έσοδο τόκων διαμορφώθηκε σε 320,6 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 22,9% σε ετήσια βάση και αυξημένο κατά 12,2% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως.

Ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώθηκε στο 13,9%2, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ολοκλήρωση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης και την εκταμίευση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) του υπολειπόμενου ποσού της ανακεφαλαιοποίησης.

Τα Ίδια Κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, ανέρχονταν σε 7,1 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2013.

Όπως επισημαίνει η Alpha Bank, η ισχυρή κεφαλαιακή της θέση σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο καλύψεως των καθυστερήσεων το οποίο διαθέτει, παρέχει στην τράπεζα την ευελιξία να αντιμετωπίσει τυχόν επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού της χαρτοφυλακίου λόγω της οικονομικής ύφεσης και να στηρίξει τους πελάτες της στην οικονομική
ανάπτυξη.

Επιπλέον, οι αναμενόμενες συνέργειες σε πλήρη εξέλιξη από τη συγχώνευση με την Εμπορική Τράπεζα ύψους περίπου 265 εκατ. ευρώ ετησίως το 2015 θα ενισχύσουν τη λειτουργική επίδοση. Επιπρόσθετα, το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης της Alpha Bank δεν έχει προσαρμοσθεί για το κεφαλαιακό απόθεμα που δημιουργείται από ενέργειες, όπως οι επαναγορές ομολόγων εκδόσεών της, η θετική επίπτωση της εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς και η αναγνώριση των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία.

Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 42 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, αυξημένες κατά 0,7 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά της Εμπορικής διαμορφώθηκαν σε 36 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο της τάξεως του 21% επί του συνόλου της αγοράς.

Οι χορηγήσεις του Ομίλου προ απομειώσεων διαμορφώθηκαν σε 65,0 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Οι χορηγήσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 54,2 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε 10,3 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ενσωμάτωση των μεγεθών της Εμπορικής οι διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου συμπεριλαμβάνουν τις εργασίες της Εμπορικής στην Κύπρο, με χορηγήσεις 0,6 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Σημειώνεται επίσης ότι το αποτέλεσμα προ προβλέψεων ανήλθε σε 276,9 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 18,8% σε ετήσια βάση, λόγω των κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα