Φέρχοφσταντ: Δεν νοείται κοινό νόμισμα χωρίς ένα κράτος που να το στηρίζει

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013 20:51
UPD:21:21
fosphotos/Philippos Messinis

Όπως είπε ο κ. Φέρχοφσταντ, στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου, δεν είναι νοητό να υπάρχει κοινό νόμισμα χωρίς ένα κράτος που να το στηρίζει.

Τη θέση πως η πραγματική προέλευση της ευρωπαϊκής κρίσης έχει να κάνει με την έλλειψη μιας πραγματικά ενοποιημένης Ευρώπης εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Ξύπνα Ευρώπη», το οποίο έγραψε μαζί με τον Κον Μπεντίτ.

Όπως είπε ο κ. Φέρχοφσταντ, στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου, δεν είναι νοητό να υπάρχει κοινό νόμισμα χωρίς ένα κράτος που να το στηρίζει.

Ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου επέκρινε την ευρωπαϊκή ηγεσία για αδυναμία στη διαχείριση της κρίσης, παρατηρώντας ότι η κρίση πρωτοεκδηλώθηκε το 2007 και στην εξέλιξή της από χρηματοπιστωτική έγινε τραπεζική και οικονομική.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα του εθνικισμού και του ρατσισμού, ο κ. Φέρχοφσταντ υπογράμμισε ότι «η απάντηση σε αυτά είναι η προώθηση της ενοποίησης» και τόνισε πως «μια ριζοσπαστική πρόταση είναι να κάνουμε τώρα το άλμα, διότι όσο βυθιζόμαστε πιο βαθειά στην κρίση, τόσο πιο φανερή γίνεται η ανάγκη μιας τομής».

Υποστηρίζοντας εξάλλου την ανάγκη προβολής συγκεκριμένων πολιτικών που να αναφέρονται στη ζωή και το μέλλον των ανθρώπων, παρατήρησε ότι είναι πολιτικά αδύναμο το επιχείρημα που λέει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε την ειρήνη».

Όπως είπε, οι νέες γενιές των ανθρώπων που δεν γνώρισαν τον πόλεμο δεν μπορούν να εκτιμήσουν σωστά την ειρήνη, ενώ «αυτό που τους βασανίζει και τους ενδιαφέρει είναι η χρησιμότητα της ΕΕ για τη ζωή τους και το μέλλον τους».

Απαντώντας στην αντίθεση του διλήμματος «μεγαλύτερη πειθαρχία ή μεγαλύτερη αλληλεγγύη;», σημείωσε πως η σωστή απάντηση είναι ότι «χρειαζόμαστε και τα δύο, δεν υπάρχει αντίθεση επ΄αυτού».

Διατυπώνοντας επικρίσεις για την απόφαση της συνόδου Κορυφής σχετικά με το εύρος του Κολλεγίου των επιτρόπων, ο κ. Φέρχοφσταντ σημείωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια κυβέρνηση με δύο Κοινοβουλευτικά σώματα - η Ευρωβουλή θα είναι το ένα και σε Γερουσία θα μετεξελιχθεί το συμβούλιο υπουργών, ενώ αναφερόμενος στο ελληνικό πρόβλημα τόνισε πως «αυτό δεν θα λυθεί με περικοπές αλλά με διαρθρωτικές αλλαγές».

Για το βιβλίο του μίλησε καταρχάς ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας, ο οποίος επισήμανε ότι οι συγγραφείς είναι «αφοσιωμένοι και συνεπείς στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», σημείωσε ότι το βιβλίο δίνει «μια καθαρή εικόνα για τους κινδύνους που επαπειλούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση αλλά διατυπώνει και προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης».

Είπε ακόμη ότι η έκδοση του βιβλίου αποτελεί μια «σημαντική συνεισφορά στη συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς ένας νέος κύκλος ετοιμάζεται να αρχίσει με τις ευρωεκλογές 2014, ταυτόχρονα με την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ» και άρα εμφανίζεται σε ώριμες συνθήκες «για να συζητηθούν συγκεκριμένες και εποικοδομητικές προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρενέβησαν επίσης ο Θ. Σκυλακάκης (από την ευρω-ομάδα των Φιλελευθέρων) υποστηρίζοντας την ανάγκη της Κοινοτικής μεθόδου αλλά και της ύπαρξης αποτελεσματικών και λειτουργικών ευρωπαϊκών θεσμών, η 'Αννα Διαμαντοπούλου (που σημείωσε πως το βιβλίο προσφέρει μια πολιτική ατζέντα που θα έπρεπε να γίνει το θέμα συζήτησης στις επόμενες ευρωεκλογές), ο Γ. Κουμουτσάκος (που επεσήμανε την ανάγκη προώθησης μιας προεκλογικής ατζέντας που να απαντά στα συγκεκριμένα προβλήματα των πολιτών), ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος (που παρατήρησε πως σε τούτη τη συγκυρία, που είναι «η ώρα της δράσης», θα πρέπει να εμπλακούν στη συζήτηση πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, αναλυτές και κοινωνικοί εκπρόσωποι), καθώς τέλος και ο Κ. Τσουτσοπλίδης (από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) που παρατήρησε ότι στις μέρες που το περιοδικό «Economist» κυκλοφόρησε με τίτλο «υπνοβάτες», το βιβλίο «Ξύπνα Ευρώπη» είναι η κατάλληλη απάντηση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα