Ευρωζώνη: Μεγαλύτερη σταθερότητα «βλέπει»ο Ντράγκι

«Περισσότερη Ευρώπη η απάντηση στην κρίση»
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013 06:08
UPD:09:28
Reuters/STEFAN WERMUTH

«Η απάντηση στην κρίση δεν είναι μια μικρότερη Ευρώπη αλλά μεγαλύτερη», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ σε ομιλία του με θέμα τη «δόμηση της σταθερότητας και τη βιώσιμη ευημερία στην Ευρώπη».

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη διέπεται από μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με τον περασμένο χρόνο διατύπωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ωστόσο ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν απαιτητικές και οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο, σχεδόν ένα χρόνο αφότου υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» προκειμένου να διασωθεί το ευρώ, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους και να υποστηρίξουν τα σχέδια για τα οποία δεσμεύτηκαν τον περασμένο Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένου ενός ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν ορισμένες θυσίες σχετικά με την εθνική τους κυριαρχία επί του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών πολιτικών.

 «Η απάντηση στην κρίση δεν είναι μια μικρότερη Ευρώπη αλλά μεγαλύτερη», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ σε ομιλία του με θέμα τη «δόμηση της σταθερότητας και τη βιώσιμη ευημερία στην Ευρώπη». «Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση (EMU) είναι πιο σταθερή σε σχέση με το περασμένο έτος», είπε.

Παρότρυνε επίσης τη Βρετανία να ενισχύσει τους δεσμούς της με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας: «Η Ευρώπη έχει τόσο την ανάγκη ενός πιο ευρωπαϊκού Ηνωμένου Βασιλείου όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την ανάγκη μιας πιο βρετανικής Ευρώπης».

Υποστήριξε ακόμη ότι η αποφασιστική δράση της ΕΚΤ έχει δώσει χρόνο στις κυβερνήσεις να σταθεροποιήσουν την οικονομική τους κατάσταση και να ενισχύσουν την μετοχική τους θέση. «Τα μέτρα που πήραμε έδωσαν στις αγορές, οι οποίες κυριαρχούνταν από τον πανικό, μια ανάσα», επισήμανε και πρόσθεσε: «Σήμερα βλέπουμε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια και απτές βελτιώσεις των χρηματοοικονομικών συνθηκών».

Παρότι σημείωσε ότι υπάρχουν σημάδια μικρής βελτίωσης, υπογράμμισε πως «οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη παραμένουν απαιτητικές».

Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ώστε να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την οικονομική του κατάσταση. «Για να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε την παραγωγική ικανότητα των κοινωνιών μας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βελτιώσουν τη διαρθρωτική λειτουργία των οικονομιών τους», είπε.

Ο κ. Ντράγκι στάθηκε τέλος στην αναγκαιότητα για ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα. «Εάν επιτύχουμε στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής τραπεζικής ένωσης –κάτι για το οποίο είμαι σίγουρος- τα οφέλη θα είναι μεγάλα, όχι μόνο για τις χώρες της ζώνης του ευρώ αλλά και για όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα