Ντράγκι: Παραμένουν οι κίνδυνοι για την οικονομία

Πέμπτη, 02 Μαΐου 2013 15:59
UPD:18:56
EPA/ARNE DEDERT

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. (Φωτογραφία αρχείου)

Η παρατεταμένη οικονομική αδυναμία και ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πείσθηκε να μειώσει σήμερα τα επιτόκια, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Το αδύναμο οικονομικό κλίμα συνεχίστηκε την άνοιξη», ανέφερε ο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που έγινε αυτόν τον μήνα στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα.

Η ανάπτυξη υπόκειται σε καθοδικούς κινδύνους, τόνισε και επανέλαβε πως αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

YOUTUBE/ECB EURO

«Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να είναι καθοδικοί. Συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης και αργής ή ανεπαρκούς εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη. Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να πλήξουν την εμπιστοσύνη και γι’ αυτόν τον λόγο να καθυστερήσουν την ανάπτυξη», επεσήμανε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Σε ιστορικά χαμηλά μείωσε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ρευστότητα στην Ευρωζώνη και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Το βασικό επιτόκιο αναφοράς μειώθηκε στο 0,50% από 0,75%. Πρόκειται για το επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης. Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώθηκε στο 1% από 1,50%. Η απόφαση ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για το νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ευρωζώνη: πάνω από 19 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας στα 17 μέλη της νομισματικής ένωσης. Παράλληλα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 1,2% τον Απρίλιο, μία ακόμα ένδειξη ότι η αγοραστική δύναμη των ευρωπαϊκών νοικοκυριών χρειάζεται ενίσχυση.

Ο διοικητής της ΕΚΤ είπε επίσης πως «οι πληθωριστικές προσδοκίες για την Ευρωζώνη παραμένουν συγκρατημένες» και διεμήνυσε ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας «θα παραμείνει χαλαρή».

REUTERS
Μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων σε διάστημα 10 μηνών προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπό το βάρος των ανησυχιών για την οικονομία της Ευρωζώνης και ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων και κατά τη σημερινή συνεδρίαση της διοικητικού της συμβουλίου αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%. Η παρατεταμένη οικονομική αδυναμία και ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πείσθηκε να μειώσει σήμερα τα επιτόκια, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

 

 

Η ΕΚΤ θα παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις πληροφορίες και τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις, καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν στις χρηματαγορές, πρόσθεσε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα