Ντράγκι: Οι τράπεζες της Ευρώπης φοβούνται να δανείσουν χρήματα

Δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του G20
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 23:17
UPD:23:20
REUTERS/YURI GRIPAS

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20.

Οι τράπεζες της Ευρώπης φοβούνται να δανείσουν χρήματα καθώς αμφιβάλουν για τη φερεγγυότητα των πελατών τους δηλαδή για το κατά πόσο θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες ωστόσο για να αλλάξει αυτή η κατάσταση», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι ο βασικός λόγος απουσίας πιστώσεων στην Ευρωζώνη, κυρίως στις πιο ευπαθείς χώρες είναι η έλλειψη ζήτησης λόγω του «οικονομικού μαρασμού».

Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σοβαρό παραδέχτηκε από την πλευρά του και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνέντευξη Τύπου Ολι Ρεν - Μάριο Ντράγκι

Συνέντευξη Τύπου του επιτρόπου της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι  μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20.

Σε ερώτηση για το αν θα μειωθούν τα επιτόκια από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει λέγοντας μόνο ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, στις αρχές του μήνα, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια βελτίωση της κατάστασης.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πρότεινε στην ΕΚΤ να μειώσει τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη, ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ, της οποίας είναι πρόεδρος, είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Σόιμπλε: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τη ρευστότητα

Υπέρ του περιορισμού της διαθέσιμης ρευστότητας στην Ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τάχθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και αναγνώρισε την «επισφαλή» οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται ορισμένα κράτη – μέλη.

«Υπάρχει πολύ χρήμα στην αγορά, κατά την άποψή μου πάρα πολύ χρήμα», είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche.

«Εάν η ΕΚΤ προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει όση επιρροή διαθέτει για να μειώσει αυτή την μεγάλη ρευστότητα, αυτό θα ήταν καλοδεχούμενο για εμένα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωζώνης έχει καταφέρει με επαρκή τρόπο να μειώσει τον πληθωρισμό κάτω από το 2%.

«Εμείς στη Γερμανία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ακόμα σε μια επισφαλή κατάσταση σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. Προειδοποίησε, όμως, ότι η διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων ρευστού στις οικονομίες αυτών των χωρών, χωρίς βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν θα δημιουργούσε συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα