Κύπρος: Εξετάζεται παρέμβαση στα επιτόκια

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χ. Γεωργιάδη
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 16:32
UPD:17:12
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Ο κύπριος ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι η μείωση των επιτοκίων μπορεί να γίνει, όχι δια νόμου, αλλά με έμμεσο τρόπο, όπως περίπου έπραξε και η κεντρική τράπεζα μέσω κανονισμού.

Το ενδεχόμενο παρέμβασης για μείωση των δανειστικών επιτοκίων εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο κύπριος ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι η μείωση των επιτοκίων μπορεί να γίνει, όχι δια νόμου, αλλά με έμμεσο τρόπο, όπως περίπου έπραξε και η κεντρική τράπεζα μέσω κανονισμού. «Υπό κανονικές συνθήκες το ύψος των επιτοκίων δεν καθορίζεται διά νόμου, αλλά από την αγορά. Στην Κύπρο φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά», ανέφερε.

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου τα επιτόκια είναι πολύ πιο χαμηλά από αυτά της Κύπρου εδώ και χρόνια. «Εφόσον η αγορά στην Ευρώπη επιβάλλει τόσο χαμηλά επιτόκια γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και στην Κύπρο;», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο τα δανειστικά επιτόκια κυμαίνονται μεταξύ 6% και 7% , ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 8%.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα