Σλοβενία: Συμφωνία για μείωση μισθών στο δημόσιο

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 10:43
UPD:11:18
EPA/STR

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Γκρέγκορ Βίραντ δήλωσε ότι με τις νέες περικοπές στους μισθούς θα εξοικονομηθεί ποσό 240 εκατ. ευρώ το 2013 και 260 εκατ. ευρώ το 2014.

Σε συμφωνία για νέα μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων κατέληξαν, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η σλοβενική κυβέρνηση και τα εργατικά συνδικάτα.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Γκρέγκορ Βίραντ δήλωσε ότι με τις νέες περικοπές στους μισθούς θα εξοικονομηθεί ποσό 240 εκατ. ευρώ το 2013 και 260 εκατ. ευρώ το 2014. Ωστόσο, δεν προέβη σε ανακοινώσεις για το ακριβές ποσοστό της μείωσης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία αναμένονται σήμερα, πάντως φαίνεται πως θα επηραστούν περισσότερο οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων STA, με βάση την κατάταξή τους στο μισθολογικό κλιμάκιο, οι εργαζόμενοι αναμένεται ότι θα λαμβάνουν μισθούς μειωμένους από 0,5% έως και 4,86%.

 Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την περικοπή του ποσού των κεφαλαίων που καταβάλλονται στο επικουρικό συνταξιοδοτικό καθεστώς και στη μείωση των επιδομάτων κατά 50% για τους κατόχους ακαδημαϊκών τίτλων.

Ο Μπράνιμιρ Στρούκελι, επικεφαλής διαπραγματευτής της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Δημόσιου Τομέα δήλωσε ότι η συμφωνία των δύο μερών επιτυγχάνει τον στόχο συνεισφοράς σε μεγαλύτερο βαθμό των υψηλόμισθων.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές μισθών μέχρι το τέλος του 2014. «Ως επιπλέον εγγύηση, αυτή η δέσμευση πρέπει να περιληφθεί στη συλλογική σύμβαση εργασίας», τόνισε ο Στρούκελι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, STA



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα