Σλοβενία: Ενώπιον του Eurogroup με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 12:21
UPD:12:33
REUTERS/YVES HERMAN

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν δήλωσε ότι τα επιπλέον μέτρα της Επιτροπής θα εξαρτηθούν από το πόσο πειστικά, συγκεκριμένα και αξιόπιστα είναι τα προγράμματα της Σλοβενίας.

Τα σχέδιά της για βελτίωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης θα παρουσιάσει η κυβέρνηση της Σλοβενίας στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την επισήμανση της Κομισιόν για μακροοικονομικές ανισορροπίες στη χώρα.

Ο σλοβένος υπουργός Οικονομικών, Ούρος Τσάφερ, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συζήτησης για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που εντόπισε η Κομισιόν στη Σλοβενία και την Ισπανία.

Αυτό σημαίνει ότι η Σλοβενία δεν θα είναι ξεχωριστό θέμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες δεν κατονομάζονται, δήλωσαν ότι δεν είναι προγραμματισμένη μια συζήτηση για το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας στη Σλοβενία.

Η Κομισιόν θα αξιολογήσει τα κράτη - μέλη με βάση τα σχέδια των εθνικών μεταρρυθμίσεων και προϋπολογισμών μέχρι τις 29 Μαΐου, θα προτείνει μέτρα στα κράτη και θα αποφασίσει εάν θα παρατείνει την προθεσμία για ορισμένα από αυτά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.

Η Σλοβενία πρέπει να αποστείλει στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα τα δύο της προγράμματα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και το Πρόγραμμα Εθνικών Μεταρρυθμίσεων.

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν δήλωσε ότι τα επιπλέον μέτρα της Επιτροπής θα εξαρτηθούν από το πόσο πειστικά, συγκεκριμένα και αξιόπιστα είναι τα προγράμματα της Σλοβενίας.

Η διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών κατά της Σλοβενίας οφείλεται στην κατάσταση του τραπεζικού τομέα, το υπερβολικό χρέος των εταιρειών και το γεγονός ότι η χώρα δεν προχώρησε σε καμία σημαντική ιδιωτικοποίηση την τελευταία εικοσαετία, δήλωσαν πηγές από τις Βρυξέλλες, καλώντας, ταυτόχρονα, τη σλοβενική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι η Σλοβενία είναι ικανή να επιλύσει μόνη της τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όμως, πρόσθεσαν, «αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα και με αποφασιστικότητα».

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Σλοβενία αντιμετωπίζει κινδύνους που αφορούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, λόγω του χρέους των επιχειρήσεων και της στενής σχέσης που συνδέει τον κλάδο με τα δημόσια οικονομικά.

Η Επιτροπή είχε καλέσει τη Σλοβενία να αναλάβει επείγουσα πολιτική δράση προκειμένου να σταματήσει η ταχεία συσσώρευση αυτών των ανισοτήτων και να διαχειρίζεται η εξισορρόπησή τους. Εξάλλου, πρότεινε στη Σλοβενία να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση και ιδιωτικοποίηση των τραπεζών της.

Πηγή: ΑΜΠΕ, STA



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα