Σλοβενία: Αντιδράσεις για τα μέτρα λιτότητας

Δυσαρέσκεια για την αύξηση του ΦΠΑ
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 11:37
UPD:11:42

Κύμα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, επιχειρηματικούς φορείς και τα εργατικά συνδικάτα προκάλεσαν τα μέτρα λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση της Σλοβενίας, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η ανακοίνωση για την αύξηση του ΦΠΑ από το 20% στο 22% δέχθηκε την μεγαλύτερη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους επιχειρηματικούς φορείς και τα εργατικά συνδικάτα, που προειδοποιούν ότι το μέτρο αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο Αντρέι Βίζιακ από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), υποστήριξε ότι η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ είναι η χειρότερη δυνατή, θα επιφέρει πλήγμα στην ήδη προβληματική οικονομία και δεν θα έχει τα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα.

«Η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει πως τέτοια μέτρα οδηγούν μόνο σε έναν φαύλο κύκλο επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, της κατανάλωσης και των εσόδων του προϋπολογισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Η λιτότητα χτυπάει την πόρτα της Σλοβενίας

Σε σκληρές αποφάσεις αναγκάζεται η κυβέρνηση της Σλοβενίας, στην προσπάθειά της να αποφύγει το Μνημόνιο. Η πρωθυπουργός, Αλένκα Μπρατισέκ, ανακοίνωσε την αποκρατικοποίηση 15 επιχειρήσεων και την αύξηση του ΦΠΑ στο 22% από 20%, από 1η Ιουλίου. Οι διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα για το «μαχαίρι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Όλα αυτά στην προσπάθεια να «ρίξει» το έλλειμμα στο 3,3% το 2014, από 7,8% που αναμένεται να φτάσει φέτος.

Ο πρόεδρος του SDS, Γιάνεζ Γιάνσα, ανήρτησε στο twitter μήνυμα, στο οποίο αναφέρει πως η κυβέρνηση προτείνει μόνο φόρους, ενώ δεν λέει τίποτα για μείωση των προνομίων στο δημόσιο τομέα ή της γραφειοκρατίας.

Το, επίσης, αντιπολιτευόμενο κόμμα «Νέα Σλοβενία» (NSi) παρομοίασε την εισαγωγή νέων φόρων για την καταπολέμηση της κρίσης με την επιβράδυνση της ταχύτητας ενός αυτοκινήτου, τη στιγμή που ο οδηγός θέλει να επιταχύνει.

Το Λαϊκό Κόμμα (SLS) χαιρέτισε, από την πλευρά του, την εγκατάλειψη της ιδέας εισαγωγής του «φόρου κρίσης», ωστόσο υποστηρίζει ότι η αύξηση του ΦΠΑ πρέπει να αποφευχθεί έως ότου αξιοποιηθούν όλες οι πιθανότητες εξορθολογισμού των δαπανών.

Ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων ZSSS, Ντούσαν Σέμολιτς, εκτίμησε ότι, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, ο υψηλότερος ΦΠΑ θα μειώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ιδίως δε όσων διαθέτουν εισόδημα μικρότερο του μέσου όρου.

Την ίδια ώρα, το Εμπορικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι οι επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ στην οικονομία και τους καταναλωτές θα είναι καταστροφικές.

Τα περισσότερα κόμματα χαιρέτισαν τη λίστα των εταιρειών που η κυβέρνηση θέτει προς ιδιωτικοποίηση, όμως το SLS εμφανίστηκε επιφυλακτικό ως προς «τη βιασύνη, με την οποία επεξεργάστηκε και πήρε την τελική της μορφή η λίστα των 15, προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών».

Πηγές: ΑΜΠΕ, STA
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα