Αποκρατικοποιήσεις και αύξηση του ΦΠΑ στα σχέδια της Σλοβενίας

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 17:59
UPD:18:03
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Η κεντροαριστερή πρωθυπουργός της Σλοβενίας  Άλενκα Μπράτουσεκ δήλωσε ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) θα αυξηθεί από 20% σε 22% από 1ης Ιουλίου (φωτογραφία αρχείου).

Αποκρατικοποιήσεις 15 μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και του εθνικού αερομεταφορέα της, προανήγγειλε σήμερα η σλοβενική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ώστε να μη χρειαστεί να προσφύγει σε διεθνή δανεισμό.

Η κεντροαριστερή πρωθυπουργός Άλενκα Μπράτουσεκ δήλωσε ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) θα αυξηθεί από 20% σε 22% από 1ης Ιουλίου.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνησή της διεξάγει ακόμη διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μειώσεις μισθών.

Η Μπράτουσεκ ανέφερε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στο 7,8% του ΑΕΠ φέτος, όμως σημείωσε πως επιδίωξη είναι να μειωθεί στο 3,3% το 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών Ούρος Τσάφερ δήλωσε ότι το πακέτο μέτρων θα σημάνει την εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και εξόδων.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την δημοσιονομική εξυγίανση, το οποίο ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, πρόκειται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση και τη Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με την Μπράτουσεκ, εάν εγκριθεί αυτό το πακέτο μέτρων στο σύνολό του δεν θα χρειαστεί η επιβολή ενός πρόσθετου φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή «φόρου κρίσης».

Ο τραπεζικός τομέας είναι αντιμέτωπος με επισφάλειες ύψους 7 δισ. ευρώ ή περίπου 20% του σλοβένικου ΑΕΠ. Τα προβλήματα του σλοβένικου χρηματοπιστωτικού τομέα δημιούργησαν φόβους ότι η χώρα θα γίνει η έκτη της ευρωζώνης η οποία θα ζητήσει διεθνή δανεισμό, μετά την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

Η σλοβένικη κυβέρνηση, θορυβημένη από τους όρους που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. στην Κύπρο για την χορήγηση δανείου, προσπαθεί να αποφύγει την προσφυγή της σε έναν τέτοιο μηχανισμό με κάθε κόστος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα