Κονστάντσιο: Η Ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει την πορεία της λιτότητας

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομική προσαρμογή λειτουργεί
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 21:09
UPD:21:14
REUTERS/SRDJAN ZIVULOVIC

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάντσιο.

Η Ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει την πορεία της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάντσιο, ο οποίος επικαλέστηκε την ηρεμία που επικρατεί στις αγορές ως απόδειξη του γεγονότος ότι η λιτότητα λειτουργεί.

Ο ίδιος αναγνώρισε ωστόσο ότι η οικονομική προσαρμογή συνεπάγεται υψηλό κόστος όσον αφορά στην ανεργία αλλά συνέχισε επιχειρηματολογώντας ότι δεν θα πρέπει υπάρξει ο κίνδυνος αποδυνάμωσής της. «Μια τέτοια κίνηση θα άφηνε μια χώρα έκθετη σε υψηλότερα επιτόκια», πρόσθεσε.

Πάντως, σύμφωνα με τον Κονστάντσιο, τα μέτρα λιτότητας πρέπει να συνδυάζονται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να δοθεί εκκίνηση στην ανάπτυξη. «Πρέπει να έχουν φιλόδοξα, μεγάλου εύρους και μακροχρόνια αποτελέσματα», τόνισε.

Σχολιάζοντας σενάρια για μείωση των επιτοκίων, ο Κονστάντσιο σημείωσε πως «είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να φέρνουν άσχημα νέα».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Μήνυμα ότι μία μείωση των επιτοκίων μπορεί να γίνει σύντομα, είχε στείλει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας, μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ στις 4 Απριλίου, ότι η τράπεζα είναι «έτοιμη να δράσει» για να ενισχύσει την οικονομία της Ευρωζώνης.

Το ενδεχόμενο της μείωσης των επιτοκίων ενισχύθηκε, όμως, και από τον δείκτη PMI που έδειξε σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία τον Απρίλιο, ενώ και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία Ifo μειώθηκε τον ίδιο μήνα.

Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποστήριξε ότι η πολιτική της λιτότητας έχει φτάσει στα όριά της. «Η λιτότητα είναι απαραίτητη αλλά θα πρέπει παράλληλα να δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη και τα αναπτυξιακά μέτρα, ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», σημείωσε.

REUTERS

Επίσης χαρακτήρισε «εντελώς λάθος» το δίλημμα ανάμεσα σε πολιτικές λιτότητας και ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι όταν λειτουργούν οι πολιτικές λιτότητας θα πρέπει να παράλληλα να δρομολογούνται περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα