Μπαρόζο: Τα περιθώρια για λιτότητα εξαντλούνται

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 12:57
UPD:17:36
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο συνέδριο Brussels Think Tank Dialogue.

Τα περιθώρια για λιτότητα στην Ευρωζώνη εξαντλούνται, τόνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να πλαισιώνονται από αναπτυξιακά μέτρα.

«Παρότι θεωρώ την πολιτική [της λιτότητας] θεμελιωδώς σωστή, πιστεύω ότι έχει φτάσει στα όριά της» δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στο πλαίσιο του συνεδρίου Brussels Think Tank Dialogue. «Για να είναι επιτυχής μία πολιτική, δεν αρκεί μόνο να έχει σχεδιαστεί σωστά, πρέπει να τυγχάνει και της ελάχιστης απαιτούμενης πολιτικής και κοινωνικής στήριξης».

Όπως σημείωσε, επίσης, «[η λιτότητα είναι απαραίτητη] αλλά θα πρέπει παράλληλα να δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη και τα αναπτυξιακά μέτρα, ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», σημείωσε. «Πρέπει να την πλαισιώνουμε από βραχυπρόθεσμα αναπτυξιακά μέτρα».

Χαρακτήρισε, επίσης, «εντελώς λάθος» το δίλημμα ανάμεσα σε πολιτικές λιτότητας και ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι όταν λειτουργούν οι πολιτικές λιτότητας θα πρέπει να παράλληλα να δρομολογούνται περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα.

Τέλος, ο κ. Μπαρόζο εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο παράτασης του χρονοδιαγράμματος προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

«Ακόμη και εάν η πολιτική διόρθωσης του ελλείμματος είναι θεμελιωδώς σωστή, μπορούμε πάντοτε να συζητήσουμε τη χρονική προσαρμογή», σημείωσε. «Η Κομισιόν έχει προτείνει -καθώς η τελική η απόφαση ανήκει στο Eurogroup και το Ecofin- παράταση του χρονικού διαστήματος [προσαρμογής] για [τις χώρες με] τεράστιο έλλειμμα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα