Το Βερολίνο «τράβηξε το αφτί» του Μπαρόζο

Ανασκευάζει τις δηλώσεις του προέδρου ότι η λιτότητα στις ευρωπαϊκές χώρες έχει φθάσει στα όριά της
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 07:00
UPD:09:28
EPA/OLIVIER HOSLET

Υπεραμύνθηκε  των πολιτικών λιτότητας που έχουν επιβληθεί στον ευρωπαϊκό Νότο η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ. Στη φωτογραφία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Την έντονη αντίδραση της Γερμανίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ότι η λιτότητα έχει φθάσει στα όριά της, με το Βερολίνο να παρεμβαίνει, αναγκάζοντας την Κομισιόν να ανασκευάσει τη θέση της.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι η Κομισιόν και ο πρόεδρος Μπαρόζο δεν έχουν αλλάξει θέση σχετικά με την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει παράλληλα να αναληφθεί δράση άμεσα υπέρ της ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική υποστήριξη των πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα.

Τήρηση ισορροπιών

Είναι προφανές ότι με τις χθεσινές διευκρινίσεις, η Επιτροπή επιχειρεί να τηρήσει τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ των υποστηρικτών της δημοσιονομικής ορθοδοξίας και κυρίως του Βερολίνου που επινόησε και την πολιτική λιτότητας και από την άλλη της Ευρωβουλής και των πολλών κυβερνήσεων που προσάπτουν στον κ. Μπαρόζο ότι κινείται στη λογική της καγκελαρίου Μέρκελ.

Οπως επεσήμανε, χθες, ο κ. Μπαγί, ορισμένες φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Μπαρόζο δεν αποδόθηκαν σωστά και δίνουν την εντύπωση ότι η Κομισιόν άλλαξε θέση, κάτι το οποίο δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο πρόεδρος της Επιτροπής θεωρεί ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, είπε (ο κ. Μπαρόζο) ότι πρέπει να εξηγήσουμε καλά στον κόσμο για να έχουμε την κοινωνική στήριξη, η οποία σήμερα δεν υπάρχει και να προωθήσουμε όλα τα μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.
«Ο κ. Μπαρόζο δεν είπε ποτέ ότι η λιτότητα έφτασε στα όριά της, αυτό που είπε ήταν ότι φτάνουμε στα όρια της αποδοχής από τους πολίτες, εάν δεν υπάρξουν μέτρα για ανάπτυξη», επεσήμανε ο Ολιβιέ Μπαγί.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο στο συνέδριο Brussels Think Tank Dialogue

Η ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο συνέδριο Brussels Think Tank Dialogue.

«Πρέπει να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που έχουν λάβει για την ανάπτυξη, πρέπει να κάνουμε πολλά για την αναχαίτιση της ανεργίας στους νέους, είναι πολύ απλοϊκό να προσάπτουν στην Κομισιόν ότι μιλάει μόνο για λιτότητα», τόνισε. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι όλες οι χώρες θα κριθούν “α λα καρτ”, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Διαφορετικές συνταγές

REUTERS

Δεν θα προτείνουμε την ίδια “συνταγή” για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα, μπορούμε να δώσουμε χρόνο σε ορισμένα κράτη-μέλη για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν θα προτείνουμε για όλους τα ίδια πράγματα, επειδή δεν έχουν όλοι τα ίδια προβλήματα», κατέληξε.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, προσπάθησε να συγκρατήσει τη δυσαρέσκειά της όταν ερωτήθηκε εάν οι χώρες του Νότου μπορούν να αντέξουν περισσότερη λιτότητα, εμμένοντας στη «συνταγή» των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης, με αναπτυξιακό προσανατολισμό. «Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δημιουργήθηκαν διότι κανένας πιστωτής δεν ήταν πλέον πρόθυμος να δώσει νέο χρήμα στην Ελλάδα, τη στιγμή που το έλλειμμά της υπερέβαινε το 13%», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, και τάχθηκε για μια ακόμη φορά κατά της ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας νέων χρεών.

Κατά τη διάρκεια κλειστού δείπνου που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt» με την καγκελάριο και αναγνώστες, η κα Μέρκελ σημείωσε με απορία ότι «ακόμη και μετά τη μεγάλη αυτή κρίση, δεν κυριαρχεί παντού η πεποίθηση ότι η ανάπτυξη πρέπει να επιτευχθεί μέσω της μείωσης των χρεών», ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της, υποστηρίζοντας πως «όταν τασσόμαστε υπέρ της μείωσης των χρεών στην Ευρώπη, το κάνουμε με λογικό και εφικτό για τις χώρες τρόπο, χωρίς να απαιτούμε οι χώρες να αποπληρώσουν αμέσως τα παλιά τους χρέη». Διευκρίνισε πάντως ότι η ρήτρα «μη διάσωσης» στις ευρωπαϊκές συνθήκες δεν ελάμβανε υπόψη το ενδεχόμενο το πρόβλημα μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, να οδηγήσει σε αστάθεια την Ευρωζώνη και ως σύνολο.

Ερωτηθείσα σχετικώς με τη διάσωση των τραπεζών, μετά και το παράδειγμα της Κύπρου, η καγκελάριος προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι «μια τράπεζα δεν μπορεί να κρατάει στην πραγματικότητα όμηρο μια ολόκληρη κοινωνία και μια οικονομία».

Διαιώνιση προβλημάτων

Την αντίθεσή του στις δηλώσεις Μπαρόζο εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν εγκαταλείψουμε την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης και επιστρέψουμε στις παλιές πολιτικές συσσώρευσης χρέους, τότε θα διαιωνιστεί η ανεργία για πολλά χρόνια στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε από τις Βρυξέλλες. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «αναπτυξιακές πολιτικές και μέτρα εξυγίανσης αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος». 

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]

Εντονη κριτική για τους χειρισμούς στην Κύπρο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οξεία κριτική στους Ευρωπαίους για τους χειρισμούς τους στην κυπριακή κρίση άσκησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ υποσχέθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για τη στήριξη των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, διευκρινίζοντας ότι η πώληση αποθεμάτων χρυσού δεν αποτελεί προτεραιότητα.

«Ολα τα μέλη έχουν ίσα δικαιώματα. Ωστόσο, η Κύπρος δεν αντιμετωπίστηκε, όπως άλλες χώρες», σχολίασε στο ΡΙΚ ο Μάρτιν Σουλτς. Υπογράμμισε δε ότι «επιβάλλεται να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», καθώς, όπως είπε, «οι πολίτες χρειάζονται ελπίδα». Ο κ. Σουλτς δεσμεύθηκε να μιλήσει το συντομότερο δυνατόν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την πεποίθησή του ότι η χώρα θα επιτύχει όλους τους στόχους, εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. «Θα εφαρμόσουμε τα πάντα χωρίς δισταγμό. Είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε τα ποσά, που παραμένουν δική μας ευθύνη, ώστε να αποφύγουμε ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής», τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οπως είπε, η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις δυνατές επιλογές για την εκπλήρωση των όρων, μία από τις οποίες είναι και η πώληση αποθεμάτων χρυσού. «Είναι κάτι που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αλλά δεν θα το χειριστούμε άμεσα», είπε, σημειώνοντας πως «δεν είναι το πλέον σημαντικό ζήτημα». Τόνισε, τέλος, ότι οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων θα αρθούν «σε ημέρες ή εβδομάδες».

Ο κεντρικός τραπεζίτης, Πανίκος Δημητριάδης, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους των τραπεζών, καθώς εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου στα καταθετικά επιτόκια, με στόχο να οδηγήσει εμμέσως στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Οι επιχειρήσεις στην Κύπρο δανείζονται με μέσο επιτόκιο 6,57%, ενώ τα καταθετικά βρίσκονται στο 4,53%.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, Πέτρος Κληρίδης, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε χθες σε δραματικούς τόνους ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης προς τη χώρα εξαρτάται από τη συνέχιση της διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου έχουν προσφύγει πολίτες κατά των αποφάσεων για κούρεμα καταθέσεων. «Πρόκειται για την πλέον σοβαρή υπόθεση, που έχει βρεθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε, ζητώντας να απορριφθεί το αίτημα δικηγόρων των εναγόντων να αναβληθεί η υπόθεση.   

Επιστρέφει η εμπιστοσύνη σε Ιταλία και Ισπανία

EPA/KIKO HUESCA

Η Ισπανία κατάφερε χθες να αντλήσει τρία δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης τρίμηνων και εννεάμηνων εντόκων γραμματίων, με το επιτόκιο στα τρίμηνα έντοκα να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι επενδυτές επιστρέφουν προς τα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συμβάλλοντας σε αποκλιμάκωση το κόστους δανεισμού για τις δοκιμαζόμενες χώρες του Νότου, εν μέσω προσδοκιών ότι κυβερνήσεις και νομισματικές αρχές θα προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, βάζοντας τέλος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει δεσμευθεί στην παρουσίαση αναπτυξιακών μέτρων και πρωτοβουλιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ  ζητάει από τους Ευρωπαίους εταίρους περισσότερο χρόνο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο εκτοξεύθηκε πέρυσι στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, λόγω του κόστους για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών ισπανικών τραπεζών. Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,5% -για έβδομο διαδοχικό τρίμηνο- σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας.

Η Ισπανία κατάφερε χθες να αντλήσει τρία δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης τρίμηνων και εννεάμηνων εντόκων γραμματίων, με το επιτόκιο στα τρίμηνα έντοκα να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι Αρχές της Μαδρίτης πώλησαν τρίμηνα έντοκα, ύψους 855 εκατ. ευρώ, με μέση απόδοση 0,120%, τη χαμηλότερη από το 1991.

Παράλληλα, αντλήθηκαν 2,2 δισ. ευρώ από την έκδοση εντόκων εννεάμηνης διάρκειας, με απόδοση 0,787%. Η απόδοση των ισπανικών 10ετών υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στα χαμηλότερα επίπεδα δυόμισι ετών, στο 4,339%.
Αλλά και οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το 4%, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2010, χάρη στις αυξημένες πιθανότητες να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο.



Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
ioannis[94.71.1xx.xxx]
24/04/2013 10:25

Ολη η συζήτηση για χαλάρωση της λιτότητας,έκδοσης ευρωομολόγου κλπ με απλά λόγια σημαίνει ότι οι πλουσιότερες χώρες θα ενισχύουν μέσω του προυπολογισμού τους τις πιο φτωχές όχι μόνο σε αναπτυξιακά και διαρθρωτικά θέματα αλλά σε λειτουργικές δαπάνες (επιδόματα,μισθούς,κλπ) φυσικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι γίνεται με το ταμείο συνοχής.Οπως γίνεται πχ στις ΗΠΑ.Δηλαδή θα πρέπει να προηγηθεί η ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ,θέμα σύνθετο που αυτή τη στιγμή δεν παίζει για πολλούς λόγους.

περισσότερα
Σοσιαλλήθωρος...κοτούλες[194.125.2xx.xxx]
24/04/2013 09:40

Κοτούλες.
Βγαίνετε και ψελλίζετε πέντε κουβεντούλες.
Και μετά ανασκευάζετε.
Κοκοκοοοοοο κοκοκοκο

διαβάστε όλα τα σχόλια (2)

Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα