Προβληματισμός Ρόμπεϊ για την ανάπτυξη και την ανεργία στις χώρες του Νότου

Πρόταση για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με δημοσιονομική εξυγίανση
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 18:55
UPD:23/04/2013 11:27
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στο συνέδριο Brussels Think Tank Dialogue.

Υπέρ ενός μείγματος οικονομικής πολιτικής σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, που θα συνδυάζει κατάλληλα τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με τα μέτρα λιτότητας, τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για τη βελτίωση που παρατηρείται στην ανταγωνιστικότητα και τα δημοσιονομικά μεγέθη των χωρών του κοινοτικού Νότου με τον περιορισμό των ελλειμμάτων, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και την ανεργία, που δεν εμφανίζουν ακόμη σημάδια ανάκαμψης.

Για τους λόγους αυτούς, όπως τόνισε, θα πρέπει να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες για επανασχεδιασμό προγραμμάτων στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κυρίως για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για διευκόλυνση στην πρόσβαση στις πιστώσεις, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος αναφερόμενος σε διδάγματα από τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο, ο Χ. Ρόμπεϊ επέμεινε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης με τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών αλλά και της εποπτείας τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα