JPMorgan: Ήπια ανάπτυξη στην Ευρωζώνη από τα μέσα του 2013

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 16:35
UPD:16:47
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η ΕΚΤ, εάν η οικονομία δεν εμφανίσει ενδείξεις βελτίωσης στο άμεσο μέλλον, θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, εκτιμούν οι αναλυτές.

Επιστροφή της Ευρωζώνης σε ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης στα μέσα του έτους «βλέπει» η JPMorgan, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τη «Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων» που συντάσσει η Global Multi-Asset Group, οι επενδυτές στην Ευρωζώνη τηρούν μία ανήσυχη στάση αναμονής. Αυτή αποδίδεται κυρίως στη συνεχιζόμενη διστακτικότητα των επενδυτών να τοποθετηθούν ενάντια στη θέση της ΕΚΤ, αλλά και στην απροθυμία της ΕΚΤ να προβεί σε περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.

Η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η ΕΚΤ, εάν η οικονομία δεν εμφανίσει ενδείξεις βελτίωσης στο άμεσο μέλλον, θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, εκτιμούν οι αναλυτές.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι επενδυτές διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στις δυνατότητες του προγράμματος Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών (ΟΜΤ). Αυτό αποδεικνύεται από την περιορισμένη αντίδραση της αγοράς τίτλων σταθερού εισοδήματος στην κυπριακή κρίση και το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που εξακολουθεί να επικρατεί στην Ιταλία και, πιο πρόσφατα, στην Πορτογαλία.

Εν τω μεταξύ, η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη εξακολουθεί να καθυστερεί με μια συνεχή αναστολή της κίνησης των δεικτών της οικονομικής δραστηριότητας.

Συνολικά, εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι η Ευρωζώνη θα επανέλθει σε ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης από τα μέσα του έτους, ως αποτέλεσμα του λιγότερο αυστηρού νομισματικού περιβάλλοντος και της σταδιακής μείωσης των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας, κάτι που όμως θα πρέπει να γίνει σύντομα εμφανές στους πραγματικούς δείκτες της οικονομίας, καταλήγει η έκθεση.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα