Προωθείται το ν/σχ για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

Έντονη αντίδραση ΕΣΕΕ για τις διαρροές από το υπ. Ανάπτυξης
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 13:29
UPD:13:45
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Την προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα προβλέπει το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ.

Όπως διευκρίνισε συγκεκριμένα ο υφυπουργός, το νομοθέτημα θα προβλέπει το προαιρετικό άνοιγμα των μικρών καταστημάτων κάτω των 250 τ.μ. 52 Κυριακές το χρόνο. «Όποιο κατάστημα θέλει, θα ανοίγει, δεν είναι υποχρεωτικό… Για τα μεγάλα πολυκαταστήματα, μιλάμε για επτά Κυριακές», σημείωσε ο κ. Σκορδάς.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης διέρρεαν από χθες ότι το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων θα κριθεί οριστικά στη Βουλή, δεδομένου ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν φαίνεται να έχουν ενιαία θέση επί του ζητήματος.

Όπως ανέφεραν επίσης οι ίδιοι παράγοντες, η πρόταση για δημιουργία τράπεζας για μικρομεσαίων επιχειρήσεων φαίνεται να «έχει σκαλώσει», καθώς στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων, τους ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση.

ΕΣΕΕ: Συνεχίζουν τα «μπρος – πίσω» στο θέμα των Κυριακών

Οι διαρροές από το υπουργείο Ανάπτυξης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η οποία έκανε λόγο για «επικοινωνιακά παιχνίδια» και αποκλεισμό των θεσμοθετημένων φορέων από το διάλογο για θέματα της αγοράς.

«Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου τις απόψεις ‘κύκλων’ του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι αφού ‘κατάργησαν’ την κυριακάτικη αργία για τα καταστήματα, φαίνεται πως ‘απορρίπτουν’ την πρότασή μας για δήθεν ίδρυση αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ βεβαιώνουν ότι το ίδιο έπραξε και ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ στην συνάντηση που είχαμε μαζί του», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι έμποροι ουδέποτε πρότειναν τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων αλλά την αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων δομών των συνεταιριστικών Τραπεζών, ενώ όπως διευκρίνισε, ο κ. Ράιχενμπαχ δεν απέρριψε την πρότασή τους στη συνάντηση που είχαν μαζί του.

Ο κ. Κορκίδης διερωτήθηκε επίσης για ποιο λόγο το υπουργείο «εξακολουθεί τα ‘μπρος – πίσω’ στο θέμα των Κυριακών, όταν η πρόταση έχει καταδικαστεί από το σύνολο σχεδόν της αγοράς και της κοινωνίας και υπονομεύει την ανάπτυξη - την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί - απορρίπτοντας εκ προοιμίου μία χρηματοδοτική πρόταση, που μπορεί να ωθήσει την αγορά προς το ξεπέρασμα της κρίσης».

«Για ακόμη μία φορά το εμπόριο απευθύνεται σε ‘ώτα μη ακουόντων’. Και αναρωτιέμαι, πώς φαντάζεται το υπουργείο να μεθοδεύσει την ανάκαμψη της αγοράς; Ερήμην της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας; Ή μήπως με επιλεκτικές διαρροές από «κύκλους» ανώνυμων ‘υπευθύνων’», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα