Άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 11:55
UPD:12:05
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Πράσινο φως για την ταχεία εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.ευρώ, με την έγκρισή της από το Eurogroup και το ΔΝΤ, δίνει η τρόικα στην ανακοίνωσή της για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ελληνική κυβέρνηση.

«Τα πρόσφατα βήματα που έκαναν οι (ελληνικές) αρχές υποδεικνύουν ότι οι προθεσμίες του Μαρτίου θα εκπληρωθούν σύντομα και έτσι η εκταμίευση των 2,8 δισ.ευρώ από το υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης από το ΕΤΧΣ, μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», σημειώνεται, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι  η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει σε καλό δρόμο. 

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, η αποστολή της τρόικας έφθασε σε συμφωνία (staff-level agreement) με τις ελληνικές αρχές για τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμμα θα παραμείνει σε τροχιά και θα επιτύχει τους στόχους του.

Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν ότι «οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη αναθεώρηση, με προοπτική σταδιακής επιστροφής στην ανάπτυξη το 2014, υποστηριζόμενη από πληθωρισμό πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου της ευρωζώνης, βελτιωμένη μισθολογική ευελιξία των μισθών, που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Τονίζεται επίσης, πως η δημοσιονομική απόδοση είναι εντός στόχων με την κυβέρνηση δεσμευμένη στην πλήρη εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών μέτρων για τη διετία 2013 – 2014 που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης της νομοθεσίας για την είσπραξη του φόρου ακίνητης περιουσίας μέσω της ΔΕΗ το 2013.\

Την ίδια ώρα ωστόσο, επισημαίνεται, παραμένει σημαντική η άμεση ανταπόκριση σε τυχόν αποκλίσεις.

Αναγνωρίζεται πάντως ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο σε μέτρα για τη βελτίωση της συλλογής φόρων και οφειλών, μέσω μεταρρυθμίσεων στον τομέα της διαχείρισης εσόδων και συγκεκριμένα σε μέσα και πόρους, αυτονομία δράσης και υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων σχεδίων δόσεων.

Σε αυτό κυρίως, υπογραμμίζεται, επικεντρώθηκε η αποστολή της τρόικας, δεδομένης της σημασίας της ενίσχυσης των φορολογικών μηχανισμών για την είσπραξη φόρων και του περιορισμού της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς , έτσι ώστε να διασφαλιστεί ένας δικαιότερος και ισορροπημένος επιμερισμός των βαρών της δημοσιονομικής προσαρμογής, να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη περαιτέρω μέτρων 

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, σημειώνεται ότι οι σχετικές ενέργειες που προβλέπονται στο μνημόνιο, πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους, με τις ελληνικές αρχές να έχουν προετοιμάσει την ανάπτυξη μίας συνολικής στρατηγικής για τον   τραπεζικό κλάδο μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Το μεγαλύτερο τμήμα των 50 δις. που είναι διαθέσιμα σύμφωνα με το προγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει  ήδη εκταμιευθεί προς την Ελλάδα και έχουν διοχετευτεί σε κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από το ΤΧΣ, ως προκαταβολές για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους.

Αυτό, εκτιμά η τρόικα,  θα παράσχει επαρκή κεφάλαια ακόμα και στην περίπτωση του πιο δυσμενούς σεναρίου. Τα κεφάλαια, προσθέτει, θα διασφαλίσουν την προστασία και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα