Επιπλέον βοήθεια θα ζητήσει η Κύπρος

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 12:01
UPD:14:26
REUTERS/BOGDAN CRISTEL

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως θα ζητήσει επιπλέον βοήθεια από την Ε.Ε. και πως θα απευθυνθεί γραπτώς προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ.

Επιπλέον βοήθεια θα ζητήσει από την Ε.Ε. η Λευκωσία, όπως δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκονται σήμερα στο Δουβλίνο κυρίως για να οριστικοποιήσουν το σχέδιο διάσωσης.

«Είναι γεγονός. Κάναμε αυτή την επαφή, επειδή επιδιώκουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν στις υφιστάμενες συνθήκες» για να πετύχουμε τους προβλεπόμενους στόχους, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε επίσης πως θα απευθυνθεί γραπτώς προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ.

Όπως είπε, «η επιστολή προς τον κ. Μπαρόζο και τον κ. Ρόμπεϊ θα υπογραμμίζει την ανάγκη για μια αλλαγή πολιτικής της Ε.Ε. έναντι της Κύπρου, με τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που μάς έχουν επιβληθεί».

Αρνήθηκε ωστόσο ότι το πρόσθετο κόστος ήλθε ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που έπληξε την οικονομία στη διάρκεια των επίπονων διαπραγματεύσεων με την τρόικα μετά την εκλογή του.

«Δεν πιστεύω πως αυτό που μας οδήγησε εδώ είναι οι τρεις τελευταίοι μήνες, αλλά μια γενική καθυστέρηση», τόνισε και εμφανίστηκε βέβαιος πως «το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί».

Ε.Ε.: «Δεν ζητεί περισσότερα χρήματα η Κύπρος»

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι η Λευκωσία δεν ζητεί να λάβει περισσότερα χρήματα από τα 10 δισ. ευρώ που συμφώνησε με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει νωρίτερα τους διαρθρωτικούς πόρους της Ε.Ε. για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Οι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η Κύπρος δεν ζήτησε περισσότερα χρήματα υπό τη μορφή έκτακτων δανείων, αλλά ότι μάλλον εξετάζει να υποβάλει αίτημα για την εμπροσθοβαρή καταβολή διαρθρωτικών πόρων από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο αύξησης της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο απέκλεισε, εξάλλου, το Βερολίνο. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια ούτε αιτήματα να αυξηθεί το ποσό των 10 δισ. ευρώ  και ότι το θέμα «δεν είναι προς διαπραγμάτευση».

Και ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε από το Βερολίνο ότι «το διεθνές πιστωτικό πρόγραμμα περίπου 10 δισ. ευρώ βρίσκεται βεβαίως πολύ ψηλά σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν είχε ξεκαθαρίσει πως η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν θα αυξήσουν την συμβολή τους στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, παρά τις πληροφορίες ότι το κόστος της διάσωσης θα είναι τελικά υψηλότερο από το αναμενόμενο.

«Πιστεύω ότι η (πολιτική) θέση θα είναι ότι το ύψος της συμβολής θα παραμείνει στα 10 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Φρίντεν στο γερμανικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας πως η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα ενδεχομένως να μειώσει τις ανάγκες χρηματοδότησης και η λήψη άλλων μέτρων θα συμβάλει στην πλήρωση του κενού.

Αρχικά η Κύπρος επρόκειτο να συμβάλει με 7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμβολή θα αυξηθεί σε 13 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός πακέτου διάσωσης που αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 23 δισ. ευρώ.

«Γνωρίζω ότι πλέον οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι κάπως ψηλότερες για την περίοδο 2013-2016, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο», είπε ο Φρίντεν.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα