Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής, αφού επανέλαβε πως οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι απολύτως εξασφαλισμένες.
Μείζονος και πρωταρχικής σημασίας θέμα, υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ, είναι η ολοκλήρωση των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου έως τα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους ώστε να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η φερεγγυότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μάλιστα κάλεσε όσους μιλούν για «ναυάγιο» στη συγχώνευση Eurobank και Εθνικής να μην προτρέχουν, ξεκαθαρίζοντας ότι «η τρόικα δεν έθεσε κανένα βέτο στη συγχώνευση. Εξήγησε ότι αυτό που συνέβη ήταν πως οι δύο τράπεζες απέστειλαν απάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδας ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται.
Επίσης τόνισε πως δεν υπήρξε καμία ανησυχία στην αγορά από τις εξελίξεις στο μέτωπο της συγχώνευσης, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις περί αναστάτωσης στην κεφαλαιαγορά.
Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο υπουργός σημείωσε ότι βιώσιμες θεωρούνται οι τράπεζες που, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, δεν θα χρειαστούν οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση από οποιονδήποτε, πέραν των μετόχων τους και καθίστανται στην ουσία αυτόνομες σε βάθος χρόνου.
Συνεχίζοντας, είπε ότι με δεδομένη τη χαμηλή αποδοτικότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και το συνεχώς διευρυνόμενο λειτουργικό κόστος του ΤΤ, θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολη η διαμόρφωση ικανοποιητικών εσόδων στα επόμενα χρόνια που να υπερκαλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα και τις απώλειες του δανειακού και του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.
Με τα χαρακτηριστικά αυτά, πρόσθεσε, το πλέον πιθανό σενάριο θα ήταν το ΤΤ να χρειαζόταν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Μάλιστα ανέφερε πως η πορεία της μετοχής του Τ.Τ. στο Χρηματιστήριο, είχε απώλειες περίπου 90% μόνο σε ένα χρόνο.
Ο ίδιος αρνήθηκε πως οι ζημίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οφείλονται αποκλειστικά στο κούρεμα των κρατικών ομολόγων και συμπλήρωσε ότι δεν είχε εμφανίσει αξιόλογη κερδοφορία ούτε την περίοδο πριν από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων.
Ο ΥΠΟΙΚ υπεραμύνθηκε της επιλογής του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος, σημειώνοντας πως μόνη άλλη επιλογή, πλην της ίδρυσης Μεταβατικού Πιστωτικού Ιδρύματος, θα ήταν να τεθεί το ΤΤ σε εκκαθάριση, κάτι που το χαρακτήρισε ως ολέθρια λύση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδος, αλλά και για τους καταθέτες του ΤΤ.
«Όχι, λοιπόν, η εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης δεν διέλυσε το ΤΤ, αλλά αντίθετα το απάλλαξε από επισφαλείς απαιτήσεις και λοιπά στοιχεία ενεργητικού, που περιόριζαν την αποτελεσματικότητά του», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ως μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα πλέον, είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένο, έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και αυτό ενισχύει ουσιαστικά τη σταθερότητα της καταθετικής βάσης και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του πελατειακού κοινού.
Τέλος είπε πως η πώληση των μετοχών του νέου ΤΤ θα γίνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. «Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, το ΤΧΣ θα αξιολογήσει την κατάλληλη στιγμή, με τους καλύτερους όρους για το Ελληνικό Δημόσιο, της πώλησης της τράπεζας», κατέληξε.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Για μεγάλες διακυμάνσεις στις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank που παραπέμπουν στην εποχή της Κλωνατέξ και υποδηλώνουν χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου, έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
YOUTUBE/ANEXARTITOIELLINES
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι ο ίδιος με τις δηλώσεις του προκαλεί αστάθεια όπως έγινε και στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), ενώ επεσήμανε πως «κερδίζουν αυτοί που έχουν εσωτερική πληροφόρηση».
Σαν υπεύθυνους ενός «μείζονος εθνικού εγκλήματος», κατέδειξε τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιώργο Προβόπουλο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, λέγοντας πως αφού διέλυσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, τώρα ως «κυβερνητικοί συνέταιροι» δίνουν τη χαριστική βολή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας, υπονομεύοντας κάθε προοπτική για την ελληνική οικονομία.
Αναφερόμενος στο ΤΤ ζήτησε πλήρη διαφάνεια σε όποια κίνηση γίνει και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι απέκρυψε όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι το Ταμιευτήριο είναι βιώσιμο.
Ο Γιώργος Λαμπρούλης, εκ μέρους του ΚΚΕ, ανέφερε ότι η εξέλιξη με το ΤΤ, και όχι μόνο, ακουμπά πάνω στην ανάγκη της διάσωσης του τραπεζικού κεφαλαίου, ειδικά τώρα σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Συνοψίζοντας την πολύωρη συζήτηση, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι τα 50 δισ. ευρώ αρκούν για την άνετη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και πρόσθεσε ειδικώς προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά: «Οικονομία χωρίς Μνημόνιο σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. Θα έπρεπε να έχετε διδαχθεί από την περιπέτεια της Κύπρου».
naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ