Γ. Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα

Κυριακή, 07 Απριλίου 2013 23:40
UPD:08/04/2013 01:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συνάντηση με την τρόικα «πήγε καλά», πως υπήρξε «σημαντική πρόοδος» και πως η διαπραγμάτευση θα κλείσει στις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσαν πως ισχύει το θέμα της απόλυσης 1.000 επιόρκων με ισάριθμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. «Αυτό που ισχύει είναι ότι, για όσους αποχωρήσουν υποχρεωτικά, έχουμε το δικαίωμα να προσλάβουμε ισάριθμους μέσω ΑΣΕΠ. Για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις», ανέφεραν, διευκρινίζοντας πως για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει 1 προς 1.

Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση μέχρι την Παρασκευή, που θα γίνει το άτυπο Eurogroup στην Ιρλανδία.

Όσον αφορά στην καταβολή της δόσης, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως η κυβέρνηση προτιμά να λάβει ξεχωριστά 2,8 δισ. ευρώ και 6 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα, λένε πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά «το κενό που μας χωρίζει είναι πια μικρό».

Δεν διευκρινίζουν, ωστόσο, αν θα ισχύσει και το 2013 το αφορολόγητο στον ενιαίο φόρο ακινήτων. «Το κοιτάζουμε. Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή ναι ή όχι», είπε πηγή του υπουργείου, προσθέτοντας πως το 10-15% θα είναι οριζόντιοι σε όλους τους συντελεστές. Ανέφερε επίσης πως δεν θα μπει πλαφόν τετραγωνικών. «Αυτή τη στιγμή, όμως, υπάρχει κοινή επιτροπή ΥΠΟΙΚ-ΔΕΗ, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω λύσεις. Προσπαθούμε να βρούμε αυτή τη στιγμή ισοδύναμα για την απώλεια εσόδων που θα έχουμε από τη μείωση του τέλους. Με βάση τις τρεις κατευθύνσεις που σας είπα ήδη, προσπαθούμε να βρούμε τα ισοδύναμα.»

Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως δεν έχει αλλάξει η πρόβλεψη της κυβέρνησης για την ύφεση και πως το βασικότερο, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι πως η χώρα θα πετύχει πρωτογενή πλεόνασμα. «Αυτό είναι το βασικότερο όλων, διότι αν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, θα ζητήσουμε μείωση χρέους. Για εμάς αυτός είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα», επεσήμαναν από το υπουργείο.


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα