Αύριο το απόγευμα η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 12:18
UPD:19:04
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Την Τρίτη στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί τελικά η -προγραμματισμένη αρχικά για σήμερα- συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου.

Εν όψει του αυριανού «τετ α τετ» του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών είχε το μεσημέρι συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η μετάθεση της σημερινής του συνάντησης με τους επικεφαλής της τρόικας κρίθηκε σκόπιμη προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία των δύο πλευρών και σε αυτό το πλαίσιο εντασσόταν, όπως είπε και ο σημερινός συντονισμός με τον κ. Σαμαρά.

Τόνισε επίσης πως δεν μπορεί να ξέρει στην παρούσα φάση αν η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να κλείσει πριν την Παρασκευή έτσι ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, σημείωσε πάντως πως ο ίδιος πρέπει να αναχωρήσει την Πέμπτη γα τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα.

Όπως αναφέρει η «Ν» το οικονομικό επιτελείο στηρίζει τις ελπίδες του για μια ακόμη φορά στα «χαράτσια» επί των ακινήτων και στα χρέη προς τις εφορίες προκειμένου να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού και να πείσει την τρόικα ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Την ίδια ώρα, ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα παραμένουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως δεν κατανοούν την αγωνία των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών για άμεση θέσπιση νέας ρύθμισης που θα δώσει ανάσα στην αγορά και στα έσοδα, αφού σήμερα και όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το «τρενάρουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, αναμένοντας τη νέα ρύθμιση.

Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - τρόικας

Όπως ανακοινώθηκε από την Ιπποκράτους, αύριο στις 10.00 θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγές του κινήματος υποστήριζαν εν όψει της συνάντησης ότι μπορεί να βρεθεί λύση και στο ζήτημα της κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση. Όσον αφορά στις εξελίξεις στο θέμα των τραπεζών, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν εξαρχής - και το είχε εκφράσει- υπέρ της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, με στόχο, να υπάρξει ένας πυλώνας που να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να αποτελέσει την «ατμομηχανή» της πραγματικής οικονομίας.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει εγκαίρως τα προβλήματα και είχε ζητήσει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί. «Πάντως, ακόμα και τώρα, επισημαίνουμε ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι η Εθνική δεν θα είναι υπό ελληνικό και υπό δημόσιο έλεγχο», τόνισαν.

 Δ. Παπαδημούλης: Στις διαπραγματεύσεις γίνεται αυτό που θέλει η τρόικα

«Στο τέλος, μετά από μία διαπραγμάτευση -με ή χωρίς εισαγωγικά- που έχει πολλές φορές και στοιχεία επικοινωνιακά, κατά βάση γίνεται αυτό που θέλει η τρόικα», δήλωσε στο μεταξύ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,  Δ. Παπαδημούλης, με δηλώσεις του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ.

Εξαπέλυσε επίσης βολές κατά του κ. Στουρνάρα, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «πιο σκληρό μνημονιακό υπουργό» και γι΄ αυτό, όπως είπε, κάνει την κεντρική διαπραγμάτευση με την τρόικα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα