Κρίσιμη συνάντηση Πρωθυπουργού-τρόικας

Κυριακή, 07 Απριλίου 2013 08:40
UPD:14:08
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας είχε για περισσότερες από δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σε μία προσπάθεια να γίνει πρόοδος στη ρύθμιση των εκκρεμών ζητημάτων.

Ο πρωθυπουργός είχε στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τα μέλη της τρόικας.

Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν οι απολύσεις από το Δημόσιο και οι ενστάσεις της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναμενόταν να θέσει το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνησή του.

Εξάλλου αναμενόταν να ζητήσει, με την απομάκρυνση των επίορκων από το δημόσιο, να υπάρξει ισάριθμος αριθμός προσλήψεων, μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα στην κοινωνία, αλλά να καλυφθούν και συγκεκριμένα κενά με εξιδεικευμένο προσωπικό.

Η προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας αναβλήθηκε, σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, μετά από σχετικό αίτημα της τρόικας, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία εν όψει και της σημερινής συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.

Αργά το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών και το οικονομικό επιτελείο. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Λίγο νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, στην οποία μετείχαν ο κ. Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Τα «αγκάθια»

Η κυβέρνηση εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη ότι η τρόικα μπορεί να πεισθεί από την πρόταση για τον «νέο φόρο» στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει φέτος το ειδικό τέλος, γεγονός που θα απομακρύνει την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί για κάποιον συμβιβασμό, καθώς υπάρχουν και πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας. Μάλιστα, η τρόικα δεν δέχεται ότι είναι σημαντική η αντικατάσταση των περίπου 1.000 επίορκων υπαλλήλων με άλλους, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης».

Για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την οποία η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα, η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και το αν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι - μετά την απόκτηση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς - πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank.

Την ίδια στιγμή, οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ευελπιστούν ότι τείνει να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, μέσω των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και των εισπράξεων από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων. Ειδικά για το τελευταίο, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τον «νέο φόρο», προκειμένου (με τις καλύτερες των προβλεπόμενων εισπράξεων από το ειδικό τέλος) να κλείσει κατά 200 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό.

Σημειώνεται ότι κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται πως έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και ως την εκταμίευση των επόμενων δόσεων - 2,8 δισ. ευρώ ως «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου, που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Μάρτιο, και 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2013. Η ελληνική πλευρά επιζητεί να επιλύσει άμεσα το θέμα με τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου - ίσως και με τηλεδιάσκεψη - και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Αντίθετα, οι δανειστές θεωρούν ότι όλα τα ζητήματα αποτελούν «πακέτο», οπότε η οποιαδήποτε εμπλοκή σε ένα θα δημιουργήσει συνολικό κώλυμα, και επιθυμούν να εγκριθεί η εκταμίευση και των 8,8 δισ. ευρώ μαζί - πιθανόν στο Eurogroup της 13ης Μαΐου.

Νέες διαβεβαιώσεις Βρούτση για μισθούς και συντάξεις

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.

«Για το μόνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι εμείς από την πλευρά μας δίνουμε μία μάχη προκειμένου οι δόσεις των οφειλών να είναι όσον το δυνατόν περισσότερες μέσα σε ένα πλαίσιο, όμως, που βραγχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα τονώσει τα εσοδα στα ταμεία. Και, σε κάθε περίπτωση, οι τρέχουσες εισφορές του 2013 θα πρέπει να καλυφθούν», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως «σε καμία περίπτωση» δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, για να καλυφθούν τα ελλείμματα, υποστηρίζοντας πως η κοινωνία και τα νοικοκυριά δεν αντέχουν κάτι τέτοιο. Για αυτό το λόγο, είπε, σχεδιάζονται και υλοποιούνται ήδη παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα - δηλαδή, χωρίς επιπτώσεις στο ύψος των μισθών και συντάξεων - προκειμένου να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Η διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης, το νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, που ήδη πετύχαμε, καθώς και η μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής είναι μερικές μόνο από αυτές τις παρεμβάσεις.»

Αναφερόμενος, μάλιστα, στις αναφορές στον Τύπο περί «βουλγαροποίησης» ή «κινεζοποίησης» της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βρούτσης εκτίμησε πως μπορεί να εξυπηρετούν τους σκοπούς κάποιων που επιδιώκουν την καλλιέργεια φοβικού κλίματος μεταξύ των εργαζομένων, αλλά απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. «Θέλω να το ξεκαθαρίσω: ουδέποτε ετέθη ζήτημα επιπλέον μείωσης κατώτατων μισθών», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την υστέρηση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, παραδέχτηκε πως τα έσοδα των ταμείων έχουν επηρεαστεί από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και την πτώση της απασχόλησης. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες του υπουργείου και των ασφαλιστικών ταμείων για το νοικοκύρεμα και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους, οι εξοικονομήσεις από την καταπολέμηση της παραβατικότητας και οι συνεχείς παρεμβάσεις μας για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής που ήδη αρχίζουν να αποδίδουν, «μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα οι όποιες απώλειες θα αντισταθμιστούν».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα