Γ. Στουρνάρας: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Κυριακή, 07 Απριλίου 2013 14:46
UPD:18:22
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τα μέλη της τρόκα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση παρέστη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παραδέχθηκε πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.

Για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου νωρίτερα παρέστη στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τα μέλη της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.

Γύρω στις 6 το απόγευμα ξεκίνησε νέα συνάντηση του κ. Στουρνάρα και του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Στη συνάντηση παρίσταται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς στη σημερινή συνάντηση έθεσε το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνησή του.

Γ. Στουρνάρας: Υπάρχει σημαντική πρόοδος

Δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα εξερχόμενου του Μεγάρου Μαξίμου όπου παρέστη στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικα.

Εξάλλου αναμενόταν να ζητήσει, με την απομάκρυνση των επίορκων από το δημόσιο, να υπάρξει ισάριθμος αριθμός προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα στην κοινωνία, αλλά να καλυφθούν και συγκεκριμένα κενά με εξιδεικευμένο προσωπικό.

Ο Πρωθυπουργός είχε στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τα μέλη της τρόικας.

Εξάλλου, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως ο πρόεδρος του κινήματος Ευ. Βενιζέλος βρισκόταν το σαββατοκύριακο σε διαρκή επαφή με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών και ενημερωνόταν για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα. Σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να συναντηθεί με την τρόικα και αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη.

Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις είναι οι απολύσεις από το Δημόσιο και οι ενστάσεις της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.

Η κυβέρνηση εμφανιζόταν περισσότερο αισιόδοξη ότι η τρόικα μπορεί να πεισθεί από την πρόταση για τον «νέο φόρο» στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει φέτος το ειδικό τέλος, γεγονός που θα απομακρύνει την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013.

Σημειώνεται ότι κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται πως έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και ως την εκταμίευση των επόμενων δόσεων - 2,8 δισ. ευρώ ως «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου, που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Μάρτιο, και 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2013. Η ελληνική πλευρά επιζητεί να επιλύσει άμεσα το θέμα με τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου - ίσως και με τηλεδιάσκεψη - και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Αντίθετα, οι δανειστές θεωρούν ότι όλα τα ζητήματα αποτελούν «πακέτο», οπότε η οποιαδήποτε εμπλοκή σε ένα θα δημιουργήσει συνολικό κώλυμα, και επιθυμούν να εγκριθεί η εκταμίευση και των 8,8 δισ. ευρώ μαζί - πιθανόν στο Eurogroup της 13ης Μαΐου.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Το σήριαλ των συναντήσεων με την τρόικα που έχει πάντα την ίδια πορεία και κατάληξη, πρέπει να τελειώσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σχολιάζοντας τις συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Η κυβέρνηση που τώρα φέρεται να ισχυρίζεται προς τους τροϊκανούς ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα, είναι η ίδια κυβέρνηση που το Νοέμβριο ψήφισε το τρίτο μνημόνιο και τώρα συζητά για το τέταρτο, που έχει δεχτεί τη ρήτρα αυτόματης λήψης μέτρων για να “διορθώνεται” το πρόγραμμα προς το χειρότερο, που διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης από τις μνημονιακές δεσμεύσεις», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγορεί, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται την οποιαδήποτε αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, «αλλά προσπαθεί να πάρει επικοινωνιακές ανάσες εξαιτίας της πασιφανούς αποτυχίας του προγράμματος σε όλα τα επίπεδα». Όπως χαρακτηριστικά λέει, «οι όποιες καθυστερήσεις, διαφοροποιήσεις, μεταθέσεις εντάσσονται στο ίδιο μνημονιακό πλαίσιο λιτότητας, εξυπηρετούν στόχους εσωτερικής κατανάλωσης, χωρίς να αμφισβητούν το ίδιο ούτε κατ' ελάχιστο».

«Παγιδευμένη σε αυτά που η ίδια έχει δεσμευτεί, αδύναμη να προτείνει την παραμικρή αντιπρόταση για την έξοδο από την κρίση, το μόνο το οποίο μπορεί να προσφέρει στον ελληνικό λαό είναι το να φύγει μια ώρα αρχύτερα. Το σήριαλ των συναντήσεων με την τρόικα που έχει πάντα την ίδια πορεία και κατάληξη, πρέπει να τελειώσει», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

«Το ζήτημα για το λαό είναι πώς θα βάλει φρένο και τέλος στην εξόντωση των δικαιωμάτων του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις διαπραγματεύσεις.

«Το ζήτημα για τους εργαζόμενους δεν είναι εάν η σφαγή των μισθών και των συντάξεων, τα χαράτσια, οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις γίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ούτε ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ωφεληθούν περισσότερο. Το ζήτημα για το λαό είναι πώς θα βάλει φρένο και τέλος στην εξόντωση των δικαιωμάτων του. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να απορρίψει τους εκβιασμούς και την προπαγάνδα των κομμάτων της συγκυβέρνησης καθώς και τις δήθεν λύσεις που προτείνουν τα άλλα κόμματα του "ευρωμονόδρομου"», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για «κοροϊδία» κάνει λόγο σε σχετικά ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

«Ο πρωθυπουργός της μνημονιακής συγκυβέρνησης συνάντησε σήμερα για "διαπραγμάτευση" τους υπαλλήλους της τρόικας. Και αντί να κάνει πράξη αυτό που φέρεται να είπε, ότι δηλαδή "δεν υπάρχει περιθώριο για νέα μέτρα" και να κλείσει οριστικά κάθε περαιτέρω συζήτηση μαζί τους, τους ξαναέστειλε πίσω στον εκπρόσωπο των τραπεζιτών, τον Γιάννη Στουρνάρα, για να κουβεντιάσουν τι άραγε; Σαφώς το πώς ο ψυχρός εκτελεστής θα συνεννοηθεί με την τρόικα για να σφίξει κι άλλο τη βίδα της μέγγενης στο κεφάλι του Έλληνα. Η κοροϊδία εξακολουθεί να έχει επικίνδυνες για τη χώρα διαστάσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κ. Κουίκ.

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα