Πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κόστος τόσο από τις κυπριακές τράπεζες όσο και από τη συμμετοχή της στο πακέτο διάσωσης της νήσου.
Την ίδια ώρα, παράταση ακόμη μιας εβδομάδας στους περιορισμούς της διακίνησης χρημάτων προβλέπει νέο διάταγμα -το πέμπτο κατά τη σειρά- που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Περιλαμβάνει, ωστόσο, δύο «χαλαρώσεις»: πέραν των 9.000 ευρώ, που δικαιούται κάποιος ως φυσικό πρόσωπο, θα δικαιούται και 2.000 ευρώ σε εμβάσματα εκτός των επιταγών. Επιτρέπονται επίσης οι πληρωμές ή μεταφορές χρημάτων που τηρούνται σε λογαριασμούς σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι 10.000 ευρώ μηνιαίως ανά νομικό πρόσωπο, χωρίς την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.
Η συνολική συνεισφορά των χωρών-μελών της Ε.Ε. υπολογίζεται στα 9,319 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τα 319,2 εκατ. θα είναι η αναλογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σύμφωνα με το think tank Open Europe. Το μεγαλύτερο βάρος το επωμίζεται, όπως πάντα, η Γερμανία με το ποσό των 2,504 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Γαλλία με συνεισφορά ύψους 1,879 δισ. ευρώ, η Ιταλία με 1,645 δισ. ευρώ και η Ισπανία με 1,088 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή της Ελλάδας υπολογίζεται στα 258,1 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, έκθεση αναλυτών της τράπεζας Barclays εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης θα υποστούν απώλειες 15 δισ. ευρώ ετησίως λόγω της κρίσης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Υπολογίζεται ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο, μετά την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» στις καταθέσεις, θα οδηγήσει σε αναλήψεις μεγάλων ποσών από καταθέτες σε ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίοι διακατέχονται από νευρικότητα και παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή, στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν αύξηση του έκτακτου δανεισμού από τράπεζες σε Κύπρο και Ελλάδα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg. «Αλλες απαιτήσεις χρηματοδότησης από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ευρωζώνης» αυξήθηκαν γύρω στα 89 δισ. ευρώ στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 29 Μαρτίου, ποσό αυξημένο από το χαμηλό 12 μηνών των 70 δισ. ευρώ πριν από δύο εβδομάδες. «Αν και η αύξηση αυτή δεν οφείλεται αποκλειστικά στην έκτακτη παροχή ρευστότητας (ELA), το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε αυτού του είδους τη χρηματοδότηση», αναφέρει ο Γκιουζέπε Μαραφίνο, στρατηγικός αναλυτής της Barclays.
Τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι κυπριακές εξελίξεις στην Ευρωζώνη υπογραμμίζει και ο οίκος Standard & Poor’s, ο οποίος θεωρεί τη νήσο σημαντική, παρά το μικρό της μέγεθος. Ο S&P θεωρεί επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο και πως τα μελλοντικά πακέτα διάσωσης μπορεί να είναι λιγότερο προστατευτικά απέναντι στους πιστωτές υψηλής εξασφάλισης.
Ο Χ. Γεωργιάδης στο ΡΙΚ Η συνέντευξη του κύπριου υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στην εκπομπή «Προεκτάσεις» του ΡΙΚ
Παρά τις προειδοποιήσεις των ξένων αναλυτών και τις ζοφερές εκτιμήσεις της ίδιας της κυπριακής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, επισημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα. «Ερχονται δύσκολες ημέρες, αλλά η Κύπρος έχει την ευκαιρία για νέο ξεκίνημα», τόνισε στο ΡΙΚ. Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το τίμημα που πληρώνει σήμερα η χώρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποδοχή του κουρέματος του ελληνικού χρέους χωρίς διασφάλιση. Ασκησε κριτική στις διοικήσεις των τραπεζών, τονίζοντας ότι «έγιναν πράγματα και θαύματα», ενώ επεσήμανε την ανάγκη για καλύτερη συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, εν τω μεταξύ, ακύρωσε τα δύο διατάγματα που είχαν παγώσει προσωρινά την αναδιάρθρωση στη Λαϊκή Τράπεζα και το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έσπευσε χθες να επαναλάβει σε συνέντευξή του στη Ηandelsblatt ότι η αρχική πρόταση για κούρεμα κάτω των καταθέσεων των 100.000 ευρώ ήταν της κυπριακής κυβέρνησης.
Συνεχίζεται, την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, κατηγόρησε το ΑΚΕΛ για ανευθυνότητα, καθώς, όπως είπε, όταν ήταν στην κυβέρνηση, γνώριζε πως ήταν άκρως επείγουσα η αναδιάρθρωση της Λαϊκής, αλλά την άφησε να απορροφά δισεκατομμύρια από τον ELA.
Απειλητικό μήνυμα
Στο μικροσκόπιο του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της κυπριακής αστυνομίας βρίσκεται επιστολή στην οποία διατυπώνονται σοβαρότατες απειλές κατά του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη. Τη δακτυλογραφημένη επιστολή, που εστάλη στην εφημερίδα «Πολίτης» και φέρει ημερομηνία 20 Μαρτίου 2013, υπογράφει η «Ομάδα διάσωσης των καταθέσεων, ορκισμένοι μέχρι θανάτου», για την ταυτότητα της οποίας δεν υπάρχει καμία ένδειξη.
Η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελούσε την καλύτερη ευκαιρία για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας υποστηρίζει η Αγκυρα. «Η μεγαλύτερη βοήθεια προς την Κύπρο θα ήταν να διαμορφωθεί μια λύση που θα έχει διάρκεια για το διαιρεμένο νησί», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σίμσεκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Wall Street Journal» μέσω twitter.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο μπορεί να μην είχαν άμεσο και μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά ενδέχεται να επηρεάσουν καθοριστικά τη συμπεριφορά των αγορών σε μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις ή και να οδηγήσουν σε μαζικές εκροές καταθέσεων από δοκιμαζόμενες οικονομίες, εκτιμά σε έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών (IIF).
Πούτιν: Θα έχουμε οφέλη
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η κυπριακή τραπεζική κρίση μπορεί να είναι τελικά προς όφελος της Μόσχας και ενθάρρυνε τους Ρώσους να επενδύσουν στη χώρα τους. «Οσο περισσότερο κουρεύετε τους ξένους καταθέτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών σας τόσο το καλύτερο για εμάς», είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, εν όψει της επίσκεψής του στη Γερμανία και την Ολλανδία στις 7 και 8 Απριλίου.
Cyprus Airways: Eνδιαφέρον από την Κίνα
Δηλώσεις του προέδρου του δ.σ. των Κυπριακών Αερογραμμών, Σ. Σταύρου αναφορικά με τη βεβαρημένη κατάσταση του αερομεταφορέα.
Η εταιρεία κινεζικών συμφερόντων Beijing Yi Xiand Da Investment ενδέχεται να ανακόψει την πτήση στο άγνωστο που κάνουν οι Κυπριακές Αερογραμμές (Cyprus Airways), καθώς η κρίση έχει επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση του αερομεταφορέα. Η κινεζική εταιρεία φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, έπειτα από επαφές που είχαν πρόσφατα με ιθύνοντες της εταιρείας και αρμοδίους του υπουργείου Οικονομικών.
Η κυπριακή αεροπορική εταιρεία καταγράφει τα τελευταία χρόνια ζημίες που για το 2012 έφτασαν τα 56 εκατ. ευρώ. Οπως τονίζεται από παράγοντες των Κυπριακών Αερογραμμών, παρόλο που οι ενδείξεις για κατάληξη φαίνονται να είναι ενθαρρυντικές, δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε συγκεκριμένη συμφωνία προς ανακοίνωση.
Αν δεν ευοδωθεί η συμφωνία, οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες και μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση που κατέθεσαν οι υπουργοί Συγκοινωνιών, Εμπορίου και Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο, τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία: Αμεσος τερματισμός της λειτουργίας της εταιρείας, προγραμματισμένος τερματισμός μετά την καλοκαιρινή περίοδο, συνέχιση της λειτουργίας με 560 απολύσεις και δραστικές μειώσεις μισθών, με τη διατήρηση 6 αεροσκαφών συν ενός ως εφεδρικού.
* Τα βλέμματα των αγορών έχουν ήδη στραφεί στη Σλοβενία, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι το επόμενο «πρόβλημα» της Ευρωζώνης. Οι σλοβενικές τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με επισφαλή δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ - ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα, ωστόσο, απορρίπτουν τις ανησυχίες.
* Σε τροχιά ανάκαμψης φαίνεται να έχει τεθεί μία από τις χώρες του μνημονίου. Ο λόγος για την Ιρλανδία, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας, θα αναπτυχθεί φέτος με 1,2% και θα ανεβάσει ταχύτητα το 2014 στο 2,5%.
ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ - ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ