Πειστικό σχέδιο διόρθωσης των αποκλίσεων ζητεί η τρόικα

Παραμένουν οι διαφορές κυβέρνησης και δανειστών για απολύσεις, φορολογία και ανακεφαλαιοποίηση
Σάββατο, 06 Απριλίου 2013 11:01
UPD:11:01
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ φτάνει στο υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Παρασκευής.

Το φάντασμα της επιβολής νέων μέτρων επιχειρεί να «ξορκίσει» η κυβέρνηση, καθώς η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου απειλεί τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και το οριακό πρωτογενές πλεόνασμα, και εφόσον συνεχιστεί, θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αυτόματης λήψης μέτρων.

Η τρόικα έθεσε ξανά το ζήτημα του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού στη συνάντηση που είχε, χθες το βράδυ, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους ελεγκτές να προειδοποιούν ότι θα περιμένουν πειστικό σχέδιο κάλυψης των αποκλίσεων.

Ταυτόχρονα, στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, διαπιστώθηκαν για άλλη μια φορά οι αποστάσεις που υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, για τη μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και για τη φορολογία ακινήτων, καθώς η τρόικα δεν έχει αποφανθεί ακόμη, αφού αναμένει να λάβει το ακριβές κυβερνητικό σχέδιο, για την επιβολή του νέου φόρου και τον τρόπο κάλυψης των κενών που θα δημιουργήσει η μείωση του τέλους.

«Ολα τα θέματα είναι ακόμη ανοιχτά» δήλωσε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους ελεγκτές. Το ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους ελεγκτές ανανεώθηκε για σήμερα στις 6 το απόγευμα.

Δημοσιονομικό κενό

Με βάση τις αναφορές που έχει λάβει η τρόικα από τα τεχνικά της κλιμάκια, προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 - 2014 σε ποσό κοντά στα 3 δισ. ευρώ, αντί των 2,7 δισ. ευρώ που εκτιμούσαν λίγες μέρες νωρίτερα. Θα πρόκειται για μια εφιαλτική εξέλιξη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να επιβάλει νέα μέτρα, λίγους μήνες μετά την «καταιγίδα» μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τους ξένους ελεγκτές πως για την υστέρηση των εσόδων ευθύνεται η ύφεση και η ανεργία, δεδομένου ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην έμμεση φορολογία, προσδοκώντας ότι δεν θα ζητηθούν νέα μέτρα που απλά θα επιδεινώσουν την ύφεση.

Εκτός από τα έσοδα, η τρόικα ανησυχεί και για τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων, αφού ενώ οι δαπάνες τους μειώθηκαν, λόγω των μειώσεων συντάξεων και παροχών, εντούτοις τα έσοδά τους παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων.
Επίσης το ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι μια ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα αύξανε τη ροή των εσόδων, αλλά ακόμα δεν έχουν πειστεί οι ελεγκτές.

«Ολα ανοιχτά»

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επί τάπητος η ανακεφαλαιοποίηση

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί σήμερα το θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και η επικείμενη συγχώνευση Εθνικής-Εurobank κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης για το μεσημέρι συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με τον πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ανοικτά παραμένουν τα τρία βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας. «Υπάρχει θέμα» με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επίσης, όταν ρωτήθηκε εάν ο υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις σημερινές διαπραγματεύσεις, απάντησε: «Οχι, εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις αναδεικνύουν και ενδοκυβερνητικό πρόβλημα, το οποίο είναι άγνωστο πώς θα επιλυθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις του παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμιζαν: «Αυτός που κάνει τις διαπραγματεύσεις να βάλει και την υπογραφή του».

Επίσης, για το θέμα του ειδικού τέλους στα ακίνητα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η τρόικα εξετάζει εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις για τον «νέο φόρο», στις οποίες συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. «Δεν έχουν ακόμη απαντήσει», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας πως παραμένει ανοιχτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Δημόσιο - απολύσεις

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου θέτει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ενώ με γοργούς ρυθμούς πλέον -μετά βεβαίως από καθυστέρηση μηνών- κινούνται οι διαδικασίες της αποπομπής των πειθαρχικά ελεγκτέων, με φόντο τις διαβουλεύσεις της τρόικας.

Η θέση της κυβέρνησης για το Δημόσιο απέναντι στην τρόικα παραμένει «σταθερή» με κεντρική επικεφαλίδα «δεν θα γίνουν απολύσεις», πρόκειται ωστόσο για θέση που αφορά περισσότερο την ελληνική κοινή γνώμη, καθώς στη διαπραγμάτευση που γίνεται -και που αυτή τη φορά κάνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας- αναζητούνται τρόποι για τον περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων το συντομότερο δυνατό.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απολύσεις θα γίνουν, δεν θα χρησιμοποιηθεί ωστόσο σε καμία περίπτωση η λέξη αυτή με εξαίρεση τους επίορκους. Αυτό και για λόγους ενδοκυβερνητικών ισορροπιών, καθώς ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε και η ΔΗΜΑΡ είναι διατεθειμένοι να χρεωθούν το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης.

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης, είναι ότι ο θρυλούμενος περιορισμός του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων δεν γίνεται και η ευθύνη για αυτό αποδίδεται, κυρίως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η στάση αυτή είναι κεντρική θέση της ΔΗΜΑΡ, από την οποία υπενθυμίζεται ότι έχει προταθεί ο κ. Μανιτάκης, και ως εκ τούτου, ακόμα κι αν υπάρξει αλλαγή στο πρόσωπο, αν το υπουργείο αυτό παραμείνει στη σφαίρα επιρροής του ιδίου κόμματος, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι.  

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στις διαδικασίες που απαιτούνται απέδωσε χθες ο κ. Μανιτάκης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, την καθυστέρηση της απόλυσης των επίορκων, αναφέροντας ότι «ο υπουργός δεν είναι προϊστάμενος επιχείρησης. 

Σύσκεψη υπό τον Αντ. Σαμαρά

Οι εξελίξεις αλλά και η κυβερνητική στάση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα απασχόλησαν τη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως συζητήθηκαν όλα τα θέματα και οι εκκρεμότητες με την τρόικα. Στο ερώτημα γιατί καθυστερεί η δόση, παραδέχτηκε πως υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει.

Στην αναμονή η ρύθμιση για τα ενήμερα δάνεια

Σε πολιτικό επίπεδο θα κριθεί πλέον η τύχη της ρύθμισης των ενήμερων και ενυπόθηκων δανείων, αφού η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα ως προς τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος, καθώς αυτές έχουν συμφωνηθεί κατά τις μακρές διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, αλλά επί της ουσίας της ρύθμισης, δηλαδή εάν προωθηθεί στην παρούσα φάση ή θα μετατεθεί για το μέλλον, όπως εισηγούνται εσχάτως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας. 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στην οποία (σύσκεψη) τόσο ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς ενημέρωσαν τον κ. Αντώνη Σαμαρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Αμφότεροι υπογράμμισαν ότι εδώ και περίπου δύο εβδομάδες έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με την υιοθέτηση ενός πλαισίου το οποίο, χωρίς να επηρεάζει σε απαγορευτικό επίπεδο τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, διευκολύνει σημαντικά ένα μεγάλο αριθμό συνεπών δανειοληπτών.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε ότι, παρά την επίτευξη συμφωνίας επί του τεχνικού σκέλους, τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε υπαναχώρηση από πλευράς τρόικας (κυρίως των εκπροσώπων της ΕΚΤ και της Ε.Ε.), η οποία εκφράζει ανοικτά τις επιφυλάξεις της, θεωρώντας (όπως έγραψε η «Ν», φ. 4/3/2013) ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας ρύθμισης στην παρούσα φάση, κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσκληση των τραπεζών για την αύξηση των μετοχικών τους κεφαλαίων, θα απέτρεπε τους ιδιώτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Υπ’ αυτές τις εξελίξεις και υπό το πρίσμα ότι η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί και προσωπική προεκλογική δέσμευση του κ. Αντώνη Σαμαρά, το θέμα καλείται να χειριστεί πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός.  

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα