Αντ. Σαμαράς: Μόνο μέτωπο η ανάπτυξη

«Βασικό εργαλείο ανάπτυξης το ΕΣΠΑ»
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 11:26
UPD:15:36
EUROKINISSI

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Περίοδο Προγραμματισμού 2014-2020

 

Έτος καμπής που μπορεί να οδηγήσει την πατρίδα μας σε ανάτπυξη χαρακτήρισε το 2013 ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο 1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως για την κυβέρνηση μόνο μέτωπο είναι αυτό της ανάπτυξης και στόχος είναι το 2013 να αποτελέσει τον τελευταίο χρόνο της ύφεσης.

Δήλωσε, πάντως, ότι βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα και πως «ακόμη κι εκείνοι που μέχρι πρόσφατα είχαν αμφιβολίες σήμερα πείθονται ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε». «Δεν είμαστε πια σε αβεβαιότητα. Η παραμονή μας στο ευρώ είναι αδιαμφισβήτητη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, δεν είναι απλά να βγούμε από την κρίση αλλά να ξεπεράσουμε και τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτήν, δημιουργώντας ένα καινούριο περιβάλλον, πιο υγιές, παραγωγικό, διάφανο, κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακό.

YOUTUBE/PRIMEMINISTERGR

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα αποτελέσματα των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση θα αρχίσουν να φαίνονται στο επόμενο τρίμηνο και πως θα ξεκινήσουν να μετράνε στην αγορά έως το τέλος του χρόνου.

Όπως είπε, η ανάκαμψη «δεν είναι ευσεβής πόθος και έχουμε τις πρώτες ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει». Στο σημείο αυτό ανέφερε ως σημάδι ανάκαμψης το γεγονός ότι τον Μάρτιο εμφανίστηκε για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο στο σύνολο προσλήψεων και απολύσεων.

Βάσει των αλλαγών που έχουν ήδη φέρει οι κυβερνητικές πολιτικές, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους υποτίμησαν «την βούληση και την καθημερινή προσπάθεια της τριμερούς κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» και πρόσθεσε ότι «κυρίως υποτίμησαν την απόφαση του ελληνικού λαού».

Αναλύοντας στη συνέχεια τις προτεραιότητες του κυβερνητικού επιτελείου, δήλωσε πως αυτές είναι η εξυγίανση των δημοσιονομικών, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η δικαιότερη κατανομή των φόρων, το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, οι αποκρατικοποιήσεις, η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος, η δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αποκατάσταση της νομιμότητας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας.

«Βασικό εργαλείο ανάπτυξης το ΕΣΠΑ»

Βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, όπως είπε, είναι το ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη αξιοποίησή του, καθώς, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, εξασφαλίζει δύο προαπαιτούμενα της ανάπτυξης - τη ρευστότητα και τις δημόσιες επενδύσεις.

Όπως εξήγησε, τα 4/5 των δημίσων επενδύσεων στηρίζονται στο ΕΣΠΑ, ενώ πολλά προγράμματα που στηρίζουν τη ρευστότητα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Ήδη, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, το 2012 πετύχαμε ένα δύσκολο στόχο σε ό,τι αφορά τις απορροφήσεις του τρέχοντος ΕΣΠΑ με το ποσοστό της απορρόφησης στην Ελλάδα να ανέρχεται στο 55% όταν ο μέσος όρος είναι στο 49%.

«Δεν μας αρκεί. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο. Δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία την ώρα που ζητάς θυσίες από τον πολίτη να χάνεις χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια», τόνισε και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα είναι πάνω από τα προβλήματα και θα δίνει λύσεις. «Οι εποχές των χαλαρών ρυθμών για το δημόσιο έχουν τελειώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στον νεό επενδυτικό νόμο, σημειώνοντας ότι με την ψήφισή του θα αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο.

Αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση κεντρικής Αρχής για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότητης επενδύσεων και πρόσθεσε ότι στον νόμο προβλέπονται ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη ρευστότητα.

«Η αλλαγή θα γίνει με μικρά σταθερά βήματα, όλα αυτά θα προχωρούν με μικρές καθημερινές μάχες που πρέπει να δίνουμε σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, δεν την εγκαταλείπουμε»

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το νέο ΕΣΠΑ έχει και πολιτικό συμβολισμό, καθώς αποτελεί ένα νέο καθαρό μήνυμα στήριξης της Ευρώπης προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και έτσι αίρονται οι αμφιβολίες και των πλέον δύσπιστων.

«Γνωρίζω ότι η κρίση και η επώδυνες αποφάσεις και οι μεγάλες θυσίες έχουν τραυματίσει αυτό που κάποτε ονομάζαμε ευρωπαϊκό όραμα», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός και υποστήριξε πως πρέπει να αλλάξουν πολλά «αν δεν θέλουμε να δούμε τα κύματα λαϊκισμού να ακυρώνουν πολλά θετικά βήματα που έχουν γίνει ως σήμερα».

Εκτίμησε επίσης ότι η Ε.Ε.  «μπορεί να ξαναβρεί την ψυχή της, να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη να φανεί ότι είναι σύμμαχος και όχι τιμωρός εκείνων που πλήττονται […] ώστε να υπάρξει απάντηση προς τις αντιευρωπαϊκές φωνές στο εσωτερικό της χώρας».

«Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, δεν την εγκαταλείπουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και αυτοί που αντιδρούν σε αυτήν την θέση «μέσα τους εύχονται να παραμείνουμε στην Ευρώπη και το ευρώ».

ΣΥΡΙΖΑ: Ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής

Την ανάγκη ριζικής αλλαγής των ασκούμενων πολιτικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η βαθιά ύφεση, στην οποία έχουν καταδικάσει την ελληνική οικονομία τα μνημονιακά προγράμματα λιτότητας»,  υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, σε σχόλιό του με αφορμή την ομιλία του κ. Σαμαρά.

«Ο Πρωθυπουργός υπόσχεται σήμερα ότι τα προβλήματα ρευστότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν αποκλειστικά και μόνο μέσα από τα επιλεγμένα κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α. και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που σήμερα βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδά του εδώ και δεκαετίες. Με ποιο τρόπο, όμως, θα υλοποιηθούν ακόμα και οι περιορισμένες αυτές παρεμβάσεις, τις οποίες προσπαθεί να παρουσιάσει ως ρηξικέλευθες τομές στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας;», διερωτήθηκε.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Δήθεν» ανάπτυξη που βλέπει μόνο ο κ. Σαμαράς

«Ενώ ο κ. Σαμαράς με την πολιτική του έχει οδηγήσει εκατομμύρια συμπολίτες μας στην ανεργία χαρατσώνοντάς τους ταυτόχρονα με δεκάδες φόρους, ξαναγυρνά στην "καραμέλα" της δήθεν ανάπτυξης την οποία μόνο ο ίδιος βλέπει», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα