Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει χρόνο

Συνάντηση του υπουργού με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 17:50
UPD:18:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα (αριστερά) με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει χρόνο ούτε να ξανακυλήσει προς τα πίσω, σπέρνοντας αμφιβολίες, γιατί αυτό θα είναι το χειρότερο, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τη Διοικούσα Επιτροπή νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.

Ο υπουργός είπε ότι έχουν γίνει πολλές και σημαντικές πρόοδοι στην Ελλάδα και πως σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από τον περασμένο Νοέμβριο.

Μιλώντας στην ΕΤ3 εξήγησε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται από τρία διαφορετικά κόμματα και είναι λογικό να υπάρχουν σε διάφορα ζητήματα διαφορετικές απόψεις διαφορετικές αφετηρίες, αλλά πρόσθεσε πως γίνεται σύνθεση απόψεων.

«Γι’ αυτό σας λέω ότι βούληση μας είναι αυτή τη φορά να υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις αυτές. Βεβαίως, διαπραγματεύσεις είναι, δεν σημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή πρέπει να προσχωρείς στην άποψη του άλλου. Γίνεται συζήτηση και βρίσκονται σημεία τομής».

Η βασική μας επιδίωξη, συμπλήρωσε, είναι η Ελλάδα να παραμείνει όρθια και να προχωρήσουμε μπροστά και, κυρίως, να μην πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα θυσίες των πολιτών.

Για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, είπε ότι πρέπει να προχωρήσει και την χαρακτήρισε ως μια ώριμη επένδυση, η οποία θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξη, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε επίσης συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η χώρα μας αποκαθιστά σταδιακά την αξιοπιστία της και παραμένουμε συνεπείς στο στόχο μας να εκπληρώσουμε τις διεθνείς δεσμεύσεις μας, αλλά κυρίως τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους έλληνες πολίτες.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της κατόρθωσαν όχι μόνο να αγγίξουν, αλλά και να ξεπεράσουν τους στόχους της απορροφητικότητας για το 2012 ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του και για το 2013.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι μία εκ των 13 Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συσκέψεων για το ΕΣΠΑ, που σχεδιάζει το ΥΠΑΝ, θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 19 Απριλίου 2013, με στόχο «το νέο ΕΣΠΑ να καταστεί πιο απλό, πιο γρήγορο και πιο φιλικό στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία, στους ανέργους, στους Έλληνες πολίτες».

Για τα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι το θέμα του Μετρό για το οποίο το βασικότερο πρόβλημα είναι εκείνο της ρευστότητας του αναδόχου ενώ ανέφερε ότι θα προχωρήσει η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά, γίνεται επανεκκίνηση των έργων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και προχωρούν τα έργα στη δυτική περιφερειακή.

«Οι Ιρλανδοί, αφού μπήκαν για κάποια χρόνια στο μνημόνιο, σε λίγο χρονικό διάστημα βγαίνουν. Αφού τα κατάφεραν αυτοί μπορούμε να τα καταφέρουμε και εμείς, αρκεί να το βάλουμε εθνικό πείσμα», σχολίασε και πρόσθεσε πως «δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος».

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον υπουργό βοήθεια για τη βελτίωση των υποδομών και ειδικότερα του οδικού δικτύου που βρίσκεται στην ευθύνη της Περιφέρειας, καθώς, όπως είπε, λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση των δρόμων.

Παράλληλα παρέδωσε στον κ. Χατζηδάκη έναν επικαιροποιημένο φάκελο με ενημερωτικό υλικό σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, που περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα ενταγμένα έργα, με λεπτομερή αναφορά στην εξέλιξή τους.

«Καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ εντός των χρονοδιαγραμμάτων, διότι γνωρίζουμε καλά πως η ανάπτυξη είναι η μοναδική διέξοδος από την κρίση, που θα μας επιτρέψει να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να ανακάμψουμε ως χώρα από την ύφεση», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι η επίτευξη των στόχων του ΕΣΠΑ αποτελεί προσωπική του δέσμευση τόσο σε επίπεδο αύξησης της απορρόφησης των κονδυλίων για τα ενταγμένα έργα όσο και για τον ορθολογικό και λειτουργικό σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου, που ξεκινά το 2014.

«Κάνουμε μία προσπάθεια κόντρα στον άνεμο, ώστε να επιταχύνουμε την υλοποίηση των έργων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είτε στο πλαίσιο της τρέχουσας είτε της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ«, κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα