«Κλείδωσε» το κυπριακό μνημόνιο

Παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής
Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 15:01
UPD:19:02

«Καταλήξαμε σε ένα μνημόνιο. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρίστος Στυλιανίδης

Παράταση ενός έτους, δηλαδή μέχρι το 2018, εξασφάλισε η Κύπρος για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο.

«Καταλήξαμε σε ένα μνημόνιο. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη», είπε ο κ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας πως κλείνει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, η οποία κράτησε έναν χρόνο.

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου «η κυβέρνηση κληρονόμησε μία προσυμφωνία με πολλές δεσμεύσεις και εξάντλησε κάθε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης», στο πλαίσιο της οποίας πέτυχε:

- Τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο. Αφαιρείται η πρόνοια για επανεξέταση του προγράμματος από την τρόικα. Διασφαλίζεται, επίσης, ότι τα έσοδα από την μελλοντική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου παραμένουν στη δικαιοδοσία του κράτους.

- Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους ωρομίσθιους που θα αποχωρούσαν, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, έναντι μίας πολύ μικρής και κλιμακωτής συνεισφοράς που κυμαίνεται από το 0,8% για τους χαμηλά αμειβόμενους στο δημόσιο τομέα και φθάνει μέχρι το 2% για τους υψηλόμισθους.

- Απάλειψη της πρόνοιας για αύξηση κατά μία περίοδο των ωρών διδασκαλίας, που θα οδηγούσε στην ανεργία 500 εκπαιδευτικούς, με παράλληλη προώθηση σειράς άλλων μέτρων διαχρονικής φύσεως.

- Η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 170.000 πολίτες που με βάση τις πρόνοιες του αρχικού μνημονίου θα τερματιζόταν, διασφαλίζεται έναντι μίας προσωρινής συνεισφοράς-ασφαλίστρου 1,5% επί των μηνιαίων απολαβών, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την καθιέρωση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το ίδιο όφελος διασφαλίζεται, σε εθελοντική βάση, για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

- Εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι από τη δανειακή σύμβαση, για τα Ταμεία Προνοίας που έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε αυτές να μην απολεσθούν, αλλά να έχουν την ίδια μεταχείριση με εκείνα που έχουν καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου.

- Ο περιορισμός στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου: από 5.000 που είχε αρχικά συμφωνηθεί, μειώνεται στις 4.500.

- Εισάγεται για πρώτη φόρα η δυνατότητα διακανονισμού μεταξύ τραπεζών-πελατών για αναπροσαρμογή των όρων αποπληρωμής των δανείων, με στόχο την ελάφρυνση του βάρους που επωμίζονται οι πολίτες. Η υποχρέωση διακανονισμού κατοχυρώνεται νομικά, ενώ για τη διευκόλυνση μιας πιο δίκαιης συμφωνίας μπαίνει σε εφαρμογή και ο θεσμός του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή.

- Απεφεύχθη η φορολογία επί των μερισμάτων, την οποία η τρόικα είχε απαιτήσει.

- Σε σχέση με το μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, η διαδικασία εκποίησης πρώτης κατοικίας επεκτείνεται από τα δύο στα δυόμισι χρόνια, ενώ οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις μετατίθενται χρονικά στο τέλος του 2014.

- Σε σύγκριση επίσης με το μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, «βελτιώνονται σημαντικά» οι όροι για την εξυγίανση του Συνεργατικού Κινήματος.

Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, η Λευκωσία θα λάβει την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας τον Μάιο. Τα δάνεια που θα λάβει η χώρα θα αποπληρωθούν σε περίοδο 12 ετών, ενώ το επιτόκιό τους θα διαμορφωθεί στο 2,5%. Η αποπληρωμή θα ξεκινήσει σε 10 χρόνια.

Ο κύπριος ΥΠΟΙΚ είπε επίσης πως η Λευκωσία ευελπιστεί οι περιορισμοί στις συναλλαγές να χαλαρώσουν το συντομότερο δυνατόν, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πότε προβλέπει να βγει η Κύπρος από την ύφεση, ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη και επισήμανε ότι ο φετινός χρόνος θα είναι πολύ δύσκολος, όπως και οι αρχές του επόμενου.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες πως το κυπριακό μνημόνιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της σύνταξης, ωστόσο δεν προσδιόρισε την ημερομηνία ολοκλήρωσής του.

Ισχύει η εκτίμηση ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου, είπε ο κ. Μπαγί, προσθέτοντας ότι μόλις αυτό ετοιμαστεί θα σταλεί στις κυπριακές αρχές.

Πηγές: ΑΜΠΕ Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα