Γ. Στουρνάρας: Δεν παρατείνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 14:57
UPD:17:40
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε στις φήμες που θέλουν τις συζητήσεις με την τρόικα να μην ολοκληρώνονται έως τις 12 Απριλίου -λόγω των ανοικτών ζητημάτων στη διαπραγμάτευση- και η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης να μετατίθεται για τον Μάιο.

Δεν τίθεται θέμα παράτασης των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει αίσιο τέλος στις διαβουλεύσεις.

Με την παραπάνω δήλωση ο κ. Στουρνάρας απάντησε στις φήμες που θέλουν τις συζητήσεις με την τρόικα να μην ολοκληρώνονται έως τις 12 Απριλίου -λόγω των ανοικτών ζητημάτων στη διαπραγμάτευση- και την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης να μετατίθεται για τον Μάιο.

Αναφορικά με τη σύσκεψη που είχε χθες με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Φίλιππο Σαχινίδη και Δημήτρη Χατζησωκράτη αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να πει ότι έγινε μία πολύ καλή συζήτηση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των κυβερνητικών εταίρων, εν όψει της αυριανής σύσκεψης του Πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατική Αριστερά εξακολουθεί να λέει «όχι» στην είσπραξη του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ και το 2013.

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο φέρεται να έχει βάλει στο τραπέζι πρόταση ηπιότερης φορολόγησης για τα ακίνητα με χαμηλότερη αντικειμενική αξία.

Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου παραδέχθηκε ότι ο τρόπος είσπραξης του φόρου ακινήτων παραμάνει «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα τις επόμενες ημέρες.

Ανέφερε πάντως ότι το ποσό που θα καταβληθεί από τους φορολογούμενους φέτος θα είναι αισθητά χαμηλότερο.

Ερωτηθείς για τη διαφωνία της Δημοκρατικής Αριστεράς με το ενδεχόμενο συνέχισης είσπραξης του τέλους από τη ΔΕΗ, ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι όποτε έχει χρειαστεί οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν δείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε πάντως πως το κόμμα αναμένει την τελική πρόταση για το τέλος ακινήτων, προσθέτοντας ότι «έτσι όπως έχει η κατάσταση, το αρχικό χαράτσι δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε».

Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν υπάρχει ζήτημα για την κυβερνητική συνοχή. «Η διαφωνία δεν είναι στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι ένα συνολικό μέτωπο των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και να πιέσουμε -στο μέτρο των δυνατοτήτων μας- την τρόικα, ώστε να κάνει πίσω και να μην ισχύσει το λεγόμενο χαράτσι, το ΕΕΤΗΔΕ, για το 2013. Ενδεχομένως και σήμερα να υπάρχουν νέες συζητήσεις και αύριο. Πάντοτε, ο,τιδήποτε είναι βελτιωμένο είναι καλύτερο», εξήγησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σ. Κεδίκογλου: Κουρεύουμε το χαράτσι

Εναλλακτικές λύσεις για να μειώσει το χαράτσι της ΔΕΗ κατά 15% - 20% και να κάμψει έτσι τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι το ποσό που θα καταβληθεί, θα είναι αισθητά χαμηλότερο.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζουν να βαδίζουν στον μνημονιακό δρόμο του «ναι σε όλα»

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει άφιξης της τρόικας, κλιμακώνει την επίθεσή του στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως συνεχίζει να βαδίζει στον μνημονιακό δρόμο του «ναι σε όλα».

«Ο κ. Σαμαράς χέρι - χέρι με την τρόικα υλοποιούν το σχέδιο της περαιτέρω διάλυσης του κοινωνικού κράτους και αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων,  του κλεισίματος των επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων “πανηγυρίζοντας” ταυτόχρονα για την καταστροφή της Κύπρου», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ «αντί να διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα διαφοροποιηθεί επικοινωνιακά περισσότερο από την κυβερνητική γραμμή», να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί «συνεχίζουν να στηρίζουν το μνημόνιο της καταστροφής».

«Η τρικομματική κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά.  Να βαδίζει στο μνημονιακό δρόμο του ΝΑΙ σε όλα κλιμακώνοντας την επίθεση στην πλειοψηφία της κοινωνίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Επαναλαμβανόμενο μνημονιακό σύμπτωμα ο «πυρετός» συσκέψεων

«Ο 'πυρετός' των κυβερνητικών συσκέψεων εν όψει της άφιξης της τρόικας αποτελεί πλέον επαναλαμβανόμενο μνημονιακό σύμπτωμα που οδηγεί στην πλήρη αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών και βλάπτει σοβαρά την ελληνική κοινωνία», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

Χρυσή Αυγή: Να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι

Την άμεση κατάργηση του τέλους ακινήτων ζητεί η Χρυσή Αυγή.

«Το πολιτικό σύστημα που εκτρέφει golden boys και βουλευτές με αστρονομικούς μισθούς, συνεχίζει να τσακίζει έναν ολόκληρο λαό», σημειώνει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Τέλος στο χαράτσι και την άδικη φορολόγηση των αδυνάτων, τέλος στα προνόμια του πολιτικού συστήματος».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα