«Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις, ερωτηθείς αν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόσφαση του Eurogroup για την Κύπρο θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες.
Απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις για το ποια ήταν η θέση του Ταμείου για την πρώτη συμφωνία στο Eurogroup κι αν το ΔΝΤ διαφώνησε με το κούρεμα για όλες τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, ο Ράις αρκέστηκε να πει ότι «δε μετράει η πρώτη συμφωνία, αλλά η δεύτερη».
Δήλωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ προσφέρει πλήρη υποστήριξη στις κυπριακές αρχές και στον κυπριακό λαό και πρόσθεσε ότι τα μέλη της τρόικας βρίσκονται στη Λευκωσία για την «ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών» της συμφωνίας και αναμένεται να αναχωρήσουν στις αρχές Απριλίου.
Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει για το χρηματικό ποσό της συμμετοχής του Ταμείου στη δανειακή σύμβαση με τη Λευκωσία. Ο εκπρόσωπος εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος Απριλίου.
Υποστήριξε ακόμη πως «η προσαρμογή που συνεπάγεται από το σχέδιο, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συρρικνώνεται και η οικονομία θα προσαρμόζεται ανάλογα, θα είναι μία δύσκολη περίοδος για τον κυπριακό λαό για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο βιώσιμο και αναπτυξιακό».
Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι η δεύτερη συμφωνία αντιμετώπισε αμέσως το βασικό πρόβλημα της Κύπρο, που ήταν ο υπέρμετρα μεγάλος τραπεζικός τομέας, με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζές της βαθιά χρεωμένες, προστατεύοντας πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες.
Σημείωσε επίσης ότι το ΔΝΤ υπερασπίστηκε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη διάσωση της Κύπρου, λέγοντας ότι είχε την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων μερών και θα βοηθήσει τη χώρα να αναπτύξει μια υγιή οικονομία μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη για την Ευρώπη να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου τραπεζικού συστήματος.
Την πρώτη βδομάδα του Απριλίου στην Αθήνα η τρόικα
Παράλληλα, ο Ράις επιβεβαίωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και επανέλαβε ότι κατά τις συνομιλίες του Μαρτίου καταγράφηκε πρόοδος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το γενικότερο ρόλο του Ταμείου σε διεθνές επίπεδο και για τα προβλήματα που δημιουργούνται με την εφαρμογή μνημονίων, διατύπωσε την άποψη ότι το ΔΝΤ «κάνει ό,τι μπορεί καλύτερα» για την επίλυση προβλημάτων στην Ευρωζώνη και σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντ. Σαμαρά
Λόγω της επανόδου της τρόικας, σε εξέλιξη βρίσκεται, στο υπουργείο Οικονομικών, ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αντικείμενο της σύσκεψης είναι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Bloomberg: ΕΕ - ΔΝΤ να εξηγήσουν σαφώς γιατί η κυπριακή περίπτωση αποτελεί εξαίρεση
Στο μεταξύ, σε δημοσιεύματα και αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ γίνεται ειδική μνεία στην στάση και στην πολιτική του ΔΝΤ για την περίπτωση της Κύπρου και για τις πιθανές επιπτώσεις σε άλλες χώρες. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η τακτική του ΔΝΤ όσον αφορά τη μεταχείριση των ευρωπαϊκών κρατών έχει αλλάξει (όπως φαίνεται από την περίπτωση της Κύπρου) και έχει πάρει πιο «πειθαρχικό τόνο».
Ενδεικτικό είναι το κύριο άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλουν να εξηγήσουν σαφώς για ποιο λόγο αποτελεί εξαίρεση η κυπριακή περίπτωση, ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ουσιαστική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει κάποιας μορφής αναδιανομή πόρων.
Το τελικό σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο, όπως τονίζεται, αποτελεί σαφή βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο, καθώς δεν περιλαμβάνει κούρεμα στις καταθέσεις έως των 100.000 ευρώ, ενώ αντίθετα αναδιαρθρώνει τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, επιβάλλοντας υψηλές απώλειες στους πιστωτές τους, μεταξύ των οποίων και στους μεγαλοκαταθέτες.
Τέλος, επαναλαμβάνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ θα πρέπει ωστόσο να πείσουν τους πολίτες και τις αγορές ότι έχουν εξάγει τα σωστά συμπεράσματα από την κρίση. Θα πρέπει δηλαδή να πουν σαφώς για ποιο λόγο η Κύπρος αποτελεί "μοναδική περίπτωση", ενώ οφείλουν να προωθήσουν την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις. Προς το παρόν, έχουν αποτύχει και στα δύο σημεία, υποστηρίζεται στο κύριο άρθρο του Bloomberg.
Πηγή: ΑΜΠΕ