Η θεωρία του Δαρβίνου

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 07:00
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Η κυπριακή οικονομία, έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης, επέστρεψε το 2015 σε αναπτυξιακή τροχιά, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος και να ανεβάσει ταχύτητα το 2017. Το έλλειμμα μειώθηκε στο 1% του ΑΕΠ το 2015 από σχεδόν 6% το 2012.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Πριν από τρία χρόνια βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής. Η οικονομία της μετρούσε πληγές, το τραπεζικό της σύστημα παρασύρθηκε στη δίνη της ελληνικής κρίσης και των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι πολίτες της βρέθηκαν κάτω από τον «ζυγό» του μνημονίου.

Tρία χρόνια μετά τη σκληρότερη διάσωση στην ιστορία της Ευρωζώνης, όπου για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το μοντέλο του bail-in για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η Κύπρος γυρίζει σελίδα, αφήνοντας πίσω της τη «μαύρη» τριετία των μέτρων λιτότητας, του «κουρέματος» των ανασφάλιστων καταθέσεων και των capital controls.

Η Λευκωσία ολοκλήρωσε και επισήμως το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, ύψους δέκα δισ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Και δεν χρειάστηκε καν ολόκληρο το ποσό: πόνταρε στην επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη και φρόντισε εγκαίρως να κερδίσει και το «στοίχημα» των αγορών.

Την αρχή έκανε η Ιρλανδία, μετά ακολούθησε η Πορτογαλία και τώρα ήρθε και η σειρά της Κύπρου να εξέλθει οριστικά από τον εφιάλτη του μνημονίου, έναν εφιάλτη που η Ελλάδα βιώνει για τρίτη φορά.

Η Λευκωσία «αρίστευσε» στις μνημονιακές εξετάσεις, εφαρμόζοντας με επιτυχία τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και εξυγίανσης των κυπριακών τραπεζών, μέσω μιας επώδυνης διαδικασίας που «σημαδεύτηκε» από το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων και τον «αφανισμό» μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Μεγαλονήσου.

Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Η κυπριακή οικονομία, έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης, επέστρεψε το 2015 σε αναπτυξιακή τροχιά, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος και να ανεβάσει ταχύτητα το 2017. Το έλλειμμα μειώθηκε στο 1% του ΑΕΠ το 2015 από σχεδόν 6% το 2012.

Το μέγεθος του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, που ισοδυναμούσε με εννέα φορές το ΑΕΠ της χώρας, συρρικνώθηκε στις 3,5 φορές.

Η πιστή προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, επιτρέποντας στην Κύπρο να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων τον Ιούνιο του 2014.

«Η Κύπρος αποτελεί ακόμη ένα success story της Ευρωζώνης, που επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι η αρχή της χορήγησης δανείων με ευνοϊκούς όρους σε αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αποδίδει καρπούς» τονίζει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, χαιρετίζοντας την έξοδο της Μεγαλονήσου από το μνημόνιο.

Το ελληνικό «δράμα» συμπληρώνει αισίως έξι χρόνια, μόνο που οι υπόλοιποι συντελεστές αποχωρούν σιγά σιγά, αφήνοντας μόνη την Αθήνα επί σκηνής.

Η «συνταγή» γνωστή σε όλους, δοκιμασμένη και, εφόσον εφαρμοστεί σωστά, οδηγεί και στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, που είναι μια οικονομία ανταγωνιστική, ικανή να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, «δεν είναι οι πιο δυνατοί εκείνοι που επιβιώνουν ή οι πιο έξυπνοι, αλλά εκείνοι που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές», σύμφωνα με τη θεωρία του Δαρβίνου. Ας δοκιμάσουμε κι εμείς, έστω και για αλλαγή, να αλλάξουμε κατεύθυνση. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή