Πληροφορίες για κατ' αρχήν συμφωνία

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013 01:24
UPD:01:46
REUTERS/SEBASTIEN PIRLET

Κλίμα αισιοδοξίας για οριστική κατάληξη επικρατεί τα τελευταία λεπτά στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ν» στη βελγική πρωτεύουσα. Την έκτίμηση αυτή μεταφέρουν πηγές της Ευρωζώνης, ωστόσο, η συνεδρίαση του Εurogroup βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λίγο ώρα νωρίτερα, ολοκληρώθηκε το δείπνο στο οποίο παρακάθησαν και όλοι οι υπουργοί των χωρών μελών μαζί με Ρόμπεϊ, Μπαρόζο, και Λαγκάρντ.

Κορυφώνονται οι προσπάθειες, σε 15 λεπτά ξεκινά το Eurogroup, έγραψε αμέσως μετά στο twitter o κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Προηγήθηκαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις του κύπριου Προέδρου με κορυφαίους αξιωματούχους, από το μεσημέρι, στη βελγική πρωτεύουσα και συνεχείς αναβολές στην έναρξη της προγραμματισμένες για τις 19.00 συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στη Λευκωσία που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, φέρεται πως ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η συμφωνία προβλέπει -μεταξύ άλλων- την επιβολή μιας έκτακτης φορολόγησης, δηλαδή κουρέματος, ύψους 30% για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

Ωστόσο παρέμενε ανοικτό το εάν το εάν η χορήγηση έκτακτης ρευστότητας προς τη Λαϊκή Τράπεζα θα ανακατευθυνόταν στην Τράπεζα Κύπρου, όπως φερόταν να ζητεί η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Προγενέστερες πληροφορίες ανέφεραν πως η τρόικα αξίωνε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 50% και πως η κυπριακή πλευρά δεχόταν έως 35%.

Πληροφορίες ότι ο κύπριος Πρόεδρος απείλησε με παραίτηση

YOUTUBE/ANTENNA CYPRUS

Νωρίτερα, πληροφορίες έφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην αποδέχεται συμφωνία που θα προβλέπει ότι η Κύπρου θα φορτωθεί τα 9 δισ. που έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει το ΔΝΤ.

Μάλιστα, πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έφεραν τον κ. Αναστασιάδη να είπε προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του και την Διευθύντρια του ΔΝΤ: «Εγώ σας στέλνω τη μια πρόταση, δεν την δέχεστε. Σας στέλνω την άλλη, το ίδιο. Τι θέλετε άλλο να κάνω. Θέλετε να με αναγκάσετε να παραιτηθώ; Αν το θέλετε, πέστε το μου».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, έχει παγώσει το θέμα της πώλησης στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ύστερα από σχετική οδηγία του Νίκου Αναστασιάδη.

Το θέμα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αποτελέσει μέρος μιας ενδεχόμενης συνολικής συμφωνίας επί της δανειακής σύμβασης της Κύπρου απόψε στο Eurogroup.

Γ. Ομήρου: Να περιμένουμε με ψυχραιμία την όποια κατάληξη

Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία, υπουργοί αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο και είναι σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
ΡΙΚ
«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας επικοινώνησε μαζί μας για να πει τις προτάσεις που συζητήθηκαν πριν την έναρξη του Eurogroup ... έχουμε ενημερωθεί και για κάποιες άλλες σκέψεις ή προτάσεις, δεν υπάρχει όμως τίποτα ακόμη προς ανακοίνωση» δήλωσε λίγο πριν τις 23.00 από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου έκανε έκκληση «να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας, να περιμένουμε την όποια καταληξη μπορεί να υπάρξει αυτές τις κρίσιμες ώρες».

Ζήτησε ακόμη να μη δημιουργούνται σενάρια, φήμες και ψίθυροι, επισημαίνοντας πως είναι μια ώρα ευθύνης για όλους.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα