Μαραθώνιες διαβουλεύσεις

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 23:26
UPD:25/03/2013 01:09
REUTERS/SEBASTIEN PIRLET
A- A A+

Συνεχίζονται τελικά οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την κυπριακή κρίση, αν και προς στιγμή φάνηκε πως άρχισαν οι εργασίες του (προγραμματισμένου για τις 19.00) Eurogroup, μετά από συνεχείς αναβολές.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ν» στη βελγική πρωτεύουσα Νίκος Μπέλλος, ο Πρόεδρος του Eurogoup Γερούν Ντέισελμπλουμ ενημερώνει τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία των διαβουλεύσεων μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπείας, των εταίρων της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Προς στιγμής φάνηκε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες, ωστόσο δόθηκε η παραπάνω διευκρίνιση από την πλευρά των αρμοδίων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Οι εργασίες του Εurogroup δεν ξεκίνησαν ακόμη γιατί οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και της τρόικας στο ανώτατο επίπεδο συνεχίζονται.

Σημειώνεται πως ο κ. Αναστασιάδης άρχισε τις διαβουλεύσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ από το μεσημέρι.

Δείπνο εργασίας Αναστασιάδη με Ρομπέι - Μπαρόζο

Οι τελευταίες πληφορορίες που μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν πως η τρόικα φέρεται να προτείνει «κούρεμα» (για καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ) στην Τράπεζα Κύπρου σε ποσοστό 50-60%. Το Μega Κύπρου μεταδίδει πως η κυπριακή πλευρά δέχεται κούρεμα μέχρι 35%.

Έως και μετά τα μεσάνυχτα ήταν σε εξέλιξη δείπνο εργασίας του κύπριου Προεδρου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Πληροφορίες ότι ο κύπριος Πρόεδρος απείλησε με παραίτηση

YOUTUBE/ANTENNA CYPRUS

Νωρίτερα, πληροφορίες έφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην αποδέχεται συμφωνία που θα προβλέπει ότι η Κύπρου θα φορτωθεί τα 9 δισ. που έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει το ΔΝΤ.

Μάλιστα, πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έφεραν τον κ. Αναστασιάδη να είπε προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του και την Διευθύντρια του ΔΝΤ: «Εγώ σας στέλνω τη μια πρόταση, δεν την δέχεστε. Σας στέλνω την άλλη, το ίδιο. Τι θέλετε άλλο να κάνω. Θέλετε να με αναγκάσετε να παραιτηθώ; Αν το θέλετε, πέστε το μου».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, έχει παγώσει το θέμα της πώλησης στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ύστερα από σχετική οδηγία του Νίκου Αναστασιάδη.

Το θέμα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αποτελέσει μέρος μιας ενδεχόμενης συνολικής συμφωνίας επί της δανειακής σύμβασης της Κύπρου απόψε στο Eurogroup.

Γ. Ομήρου: Να περιμένουμε με ψυχραιμία την όποια κατάληξη

Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία, υπουργοί αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο και είναι σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
ΡΙΚ
«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας επικοινώνησε μαζί μας για να πει τις προτάσεις που συζητήθηκαν πριν την έναρξη του Eurogroup ... έχουμε ενημερωθεί και για κάποιες άλλες σκέψεις ή προτάσεις, δεν υπάρχει όμως τίποτα ακόμη προς ανακοίνωση» δήλωσε λίγο πριν τις 23.00 από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου έκανε έκκληση «να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας, να περιμένουμε την όποια καταληξη μπορεί να υπάρξει αυτές τις κρίσιμες ώρες».

Ζήτησε ακόμη να μη δημιουργούνται σενάρια, φήμες και ψίθυροι, επισημαίνοντας πως είναι μια ώρα ευθύνης για όλους.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή