Θρίλερ με το Eurogroup

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 22:45
UPD:23:26
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε./ENZO ZUCCHI

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ (φωτογραφία αρχείου)

Συνεχίζονται τελικά οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, αν και νωρίτερα ΑΜΠΕ και ΚΥΠΕ μετέδωσαν πως άρχισε η συνεδρίαση του Εurogroup για την Κύπρο με περίπου 3,5 ώρες καθυστέρηση, λόγω των συνεχών διαβουλεύσεων.

Νίκος Αναστασιάδης: Θέλετε να με αναγκάσετε να παραιτηθώ;

Νωρίτερα, πληροφορίες έφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην αποδέχεται συμφωνία που θα προβλέπει ότι η Κύπρου θα φορτωθεί τα 9 δισ. που έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει το ΔΝΤ.

Μάλιστα, πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να είπε προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του και την Διευθύντρια του ΔΝΤ: «Εγώ σας στέλνω τη μια πρόταση, δεν την δέχεστε. Σας στέλνω την άλλη, το ίδιο. Τι θέλετε άλλο να κάνω. Θέλετε να με αναγκάσετε να παραιτηθώ; Αν το θέλετε, πέστε το μου».

YOUTUBE/ANTENNA CYPRUS

Παράλληλα, πηγή του Προεδρικού την οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωνε πως οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι σε ένα κομβικό σημείο που πρέπει να υπερπηδηθεί.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, έχει παγώσει το θέμα της πώλησης στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ύστερα από σχετική οδηγία του Νίκου Αναστασιάδη.

Το θέμα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αποτελέσει μέρος μιας ενδεχόμενης συνολικής συμφωνίας επί της δανειακής σύμβασης της Κύπρου απόψε στο Eurogroup.

Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία, υπουργοί αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο και είναι σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεχείς διαβουλεύσεις

Πριν την προγραμματισμένη για τις 19.00 έναρξης της συνεδρίασης, ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τους Προέδρους του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ στη συνέχεια, γύρω στις 16:00 άρχισε το κρίσιμο γεύμα εργασίας, με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να συμμετάσχουν μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους δύο προαναφερόμενους κοινοτικούς αξιωματούχους και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιον Ολι Ρεν και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
 


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα