Συναγερμός κορυφαίων αξιωματούχων πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup

Στις Βρυξέλλες ο Ν. Αναστασιάδης
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 13:49
UPD:13:56
EU/SΗΙΜΕRA/ETIENNE ANSOTTE

O πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο (φωτογραφία αρχείου)

Βρυξέλλες,

Η τύχη της Κύπρου κρίνεται σε λίγη ώρα σε συναντήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος φτάνει στη βελγική πρωτεύουσα στις 14:30 ώρα Ελλάδας, θα πάει κατευθείαν στο Συμβούλιο της ΕΕ, προκειμένου να έχει μια πρώτη συνάντηση στις 15:00 ώρα Κύπρου με τους Προέδρους του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Κομισιον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης, ενώ θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω εξελίξεις.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Κρίσιμο Eurogroup στις 19:00 για την Κύπρο

Καθοριστική για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας είναι η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup. Αποκλειστικό θέμα συζήτησης η δανειακή σύμβαση της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε το πρωί με ειδική πτήση για τη βελγική πρωτεύουσα όπου θα έχει σειρά επαφών.

Στις 16:00 ωρα Ελλάδας η συνάντηση των τριών θα μετατραπεί σε γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθήσουν επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή θα είναι και η πλέον κρίσιμη συνάντηση. Κι αυτό γιατί ο μεν Πρόεδρος της ΕΚΤ καλείται να χειριστεί την κυπριακή κρίση την επόμενη  μέρα χρησιμοποιώντας τα «εργαλεία» της κεντρικής τράπεζας, η δε κ. Λαγκάρντ σ’ αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και την περαιτέρω στάση της.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα δεν αποκλείουν ανάλογα με την εξέλιξη αυτών των συναντήσεων, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ.

Το βέβαιο είναι ότι η συνεδρίαση του Εurogroup που ξεκινάει στις 19:00 ώρα Ελλάδας, θα βρίσκεται υπό την απόλυτη εποπτεία των κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων και ηγετών χωρών της Ευρωζώνης που θα βρίσκονται σε συνεχή επιφαλακή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία πριν από το άνοιγμα των διεθνών αγορών.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα