Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου στην Κύπρο

Ολοήμερο θρίλερ
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 22:47
UPD:24/03/2013 06:44
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Η τρόικα απαιτεί η Τράπεζα Κύπρου να απορροφήσει την «καλή» Λαϊκή Τράπεζα που θα προκύψει από την εξυγίανση της, πράγμα το οποίο η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου απορρίπτει.

Συνεχείς οι διαβουλεύσεις στη Λευκωσία, εν όψει και του Eurogroup που τελικά ανακοινώθηκε πως θα συγκληθεί αύριο Κυριακή στις 19.00 (ώρα Αθήνας και Λευκωσίας).

Λίγο πριν τις 11.45, η τρόικα αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συμμετείχε σε κοινή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν μέσω πληροφοριών για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Ο κύπρος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι πολιτικοί αρχηγοί συνέχισαν τις διαβουλεύσεις τους και περίπου ως τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα ώστε να καταλήξουν σε μια πρόταση η οποία να ικανοποιεί ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Στις Βρυξέλλες ο Ν. Αναστασιάδης - Ολονύχτιο θρίλερ στη Λευκωσία

Αναχώρησε το πρωί με αεροπλάνο που έστειλε η Ε.Ε. από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρτ. Στις 7.00 το βράδυ είναι προγραμματισμένη συνεδρία του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο. Καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρία στο Προεδρικό Μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Ενώ προγενέστερες πληροφορίες παρέπεμπαν σε προσέγγιση κυπριακής πλευράς και τρόικας, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, νωρίτερα το βράδυ, μετέδωσε δήλωση στελέχους της κυπριακής πλευράς, που δεν κατονομάζεται, το οποίο ανέφερε πως «δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα», λόγω της άκαμπτης, όπως είπε, στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, η οποία «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».

Και η κυπριακή ιστοσελίδα stockwatch.com.cy μετέδωσε πως πέραν από τους νέους όρους που έχουν τεθεί, η τρόικα απαιτεί η Τράπεζα Κύπρου να απορροφήσει την «καλή» Λαϊκή Τράπεζα που θα προκύψει από την εξυγίανση της, πράγμα το οποίο η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου απορρίπτει.

Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα, η κυπριακή πλευρά θεωρεί άδικη μία τέτοια εξέλιξη θεωρώντας ότι η Τράπεζα Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου €9 δισ. που είχε συνάψει η Λαϊκή Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας ΕΛΑ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Kαι το ΑΜΠΕ έκανε λόγο για εμπλοκή λόγω της στάσης της εκπροσώπου του ΔΝΤ, που σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στην ίδια διευθέτηση για την Τράπεζα Κύπρου που ίσχυσε για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Δηλαδή, σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ντελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.

Σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο ΑΜΠΕ, μετά την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ το ερώτημα που τίθεται είναι ποια στάση θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Τρόικα διεξήγαγε διαπραγματεύσεις εδώ και ώρες στο Προεδρικό σε κοινή σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

- See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=b99eaa58733e4cecadc48fc9ae78ead1#sthash.5yCpTJXI.dpuf

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι αυτή την ώρα.

 

- See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=d2706c9004cb4114b5ecffce948075e8#sthash.LxJxPM61.dpuf

«Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία ... καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες» σημείωνε νωρίτερα με νέο μήνυμά του στο twitter ο κύπριος Πρόεδρος.

Όλι Ρεν: Η Κύπρος έχει στη διάθεσή της μόνο δύσκολες επιλογές

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σε δήλωσή του νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την επίτευξη συμφωνίας για την Κύπρο στο Eurogroup, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη Λευκωσία πως «πλέον έχει στη διάθεσή της μόνο δύσκολες επιλογές».

«Δυστυχώς, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου δεν υπάρχουν πια ιδανικές λύσεις, σήμερα έχουν απομείνει μόνο δύσκολες επιλογές» σημείωσε. Η στήριξη της Ευρώπης μπορεί να βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η οικονομική ζημία και να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, είπε.

«Αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυπριακή κυβέρνηση προς την επίτευξη λύσης η οποία θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία επί του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι οι εντατικές επαφές και εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς ώρες.

Είναι σαφές ότι το άμεσο μέλλον της Κύπρου θα είναι πολύ δύσκολο. Αλλά η Κύπρος και ο κυπριακός λαός είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό τους και θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας, κατέληξε ο επίτροπος Οικονομίας.

Σενάρια επί σεναρίων για κούρεμα καταθέσεων

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου το ΑΜΠΕ μετέδωσε πως το σενάριο του κουρέματος 20 με 25% από καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ άνω των 100 χιλιάδων ευρώ φαίνεται ότι είναι το επικρατέστερο στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, ενώ λίγο αργότερα, κύπριος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέστηκε το Reuters, ανέφερε πως Κύπρος και τρόικα συμφώνησαν σε κούρεμα 20% από καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και σε κούρεμα 4%, πάλι άνω των 100.000 ευρώ, καταθέσεων σε άλλες κυπριακές τράπεζες.

Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη πως η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Ακολούθησε πάντως η δήλωση του ανώτερου στελέχους στο ΚΥΠΕ ότι η κυπριακή πλευρά «δεν είναι σε ακτίνα συμφωνίας» με την τρόικα και οι πληροφορίες περί εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ένα ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν

Σε δηλώσεις του το απόγευμα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αύριο θα κλείσει το ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα οριστικά στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι «ένα ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν».

Εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, όπου παρέστη σε σύσκεψη με τον υπουργό, Μιχάλη Σαρρή, ανέφερε ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. Ωστόσο, σημείωσε, (η συμφωνία) θα πρέπει να περάσει και από το Eurogroup.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρή δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν, αν θα καταλήξουν σήμερα.

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο το μεσημέρι ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να ολοκληρωθούν μέχρι το βράδυ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα