Χρ. Στυλιανίδης: Δύσκολη μάχη στις Βρυξέλλες

Κρίσιμες επαφές του Ν. Αναστασιάδη με ευρωπαίους αξιωματούχους
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 12:19
UPD:13:33
REUTERS/ERIC VIDAL

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 19.00 (πωρα Ελλάδος), ο κ. Αναστασιάδης θα έχει κρίσιμες επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την Κύπρο, με την κυβέρνηση να δίνει στις Βρυξέλλες την τελική μάχη για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, μετά από την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε γύρω στις 8.30 το πρωί με ιδιωτική πτήση από το αεροδρόμιο της Λάρνακας για τις Βρυξέλλες, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Στις Βρυξέλλες ο Ν. Αναστασιάδης - Ολονύχτιο θρίλερ στη Λευκωσία

Αναχώρησε το πρωί με αεροπλάνο που έστειλε η Ε.Ε. από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρτ. Στις 7.00 το βράδυ είναι προγραμματισμένη συνεδρία του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο. Καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρία στο Προεδρικό Μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Το δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει στη βελγική πρωτεύουσα ο κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Αναστασιάδης και η ομάδα που τον συνοδεύει έχουν να εκτελέσουν μια πολύ δύσκολη αποστολή για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και την αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας, από την οποία απειλείται η οικονομία αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης σε γραπτή του δήλωση.

Στη διάρκεια της δύσκολης αποστολής, όπως σημείωσε, πολιτική ηγεσία και λαός θα τηρούνται ενήμεροι.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα ενημερώνει για τις εξελίξεις, με επίσημες ανακοινώσεις της, την κοινή γνώμη, η οποία, όπως υποστηρίζει «βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ασφυκτικά περιθώρια

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση που έκανε ο κ. Στυλιανίδης μετά τη 01.00 τα ξημερώματα, οπότε και ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κρίσιμες επαφές

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 19.00 (πωρα Ελλάδος), ο κ. Αναστασιάδης θα έχει κρίσιμες επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος του κ. Ρόμπεϊ επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα διευθύνει σήμερα μια συνάντηση «υψηλού επιπέδου» με τον κ. Αναστασιάδη «για να διευκολυνθεί μια λύση για την Κύπρο», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 (τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδας). Θα συμμετάσχει επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κύπριος πρόεδρος συνοδεύεται από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών  Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη. Την αντιπροσωπεία πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον κύπριο πρόεδρο.

«Αγκάθι» η απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου επιβεβαίωσε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας και πως οι διαπραγματεύσεις «σκόνταψαν» στο ζήτημα της ενδεχόμενης απορρόφησης της «καλής» Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου.

Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες περί αιτήματος της τρόικας για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής, ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται τίποτε άλλο πέραν του κουρέματος για την Τράπεζα Κύπρου και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα του ποσοστού του κουρέματος που θα επιβληθεί στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι κύπριος πρόεδρος θα δώσει στις Βρυξέλλες μια σκληρή μάχη σε πολιτικό επίπεδο ώστε να υπάρξει συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση και να μπορέσουν την Τρίτη να ανοίξουν οι τράπεζες.

Στην Κεντρική Τράπεζα αντιπροσωπεία της Πειραιώς

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οι συζητήσεις με την αντιπροσωπεία της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς από την Ελλάδα σε σχέση με τη συμφωνία πώλησης των ελληνικών υποκαταστημάτων Λαϊκής και Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα