Σόιμπλε: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κούρεμα

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 09:15
UPD:09:15
REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

«Η Κύπρος είναι σε δύσκολη θέση. Ολοι στην ευρωζώνη είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους εταίρους μας. Αλλά πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας» ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την πεποίθησή του ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κύπρο χωρίς να πληρώσουν οι μεγαλοκαταθέτες εκφράζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Η Κύπρος είναι σε δύσκολη θέση. Ολοι στην ευρωζώνη είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους εταίρους μας. Αλλά πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας...Στην Κύπρο πρόκειται για τον υπερδιογκωμένο και εν μέρει χρεοκοπημένο τραπεζικό τομέα. Επ' αυτού πρέπει να βρεθεί μια λύση. Η αντίληψη ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από τους φορολογουμένους στην ευρωζώνη, χωρίς συμμετοχή των σημαντικών πιστωτών των τραπεζών στην Κύπρο, δεν μπορεί να περάσει στους πολίτες της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ ΜΠΕ
Σκεπτικισμός Σόιμπλε για το Plan B

Χωρίς κούρεμα δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κύπρο, τονίζει σε συνέντευξη του στα Νέα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε. Επίσης σε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την ποιότητα του σχεδίου Β', που υπέβαλε η Κύπρος για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναφερόμενος στο «όχι» της κυπριακής Βουλής σημειώνει: «εάν ο κυπριακός τραπεζικός τομέας δεν μπορεί να καταβάλει αυτό το μερίδιο επειδή το απορρίπτει το κυπριακό Κοινοβούλιο, είναι σεβαστό. Αλλά τότε θα απουσιάζει η βάση για το πρόγραμμα βοήθειας. Εάν αυτό συνεχιστεί, οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης για τους πολίτες στην Κύπρο θα είναι πολύ πιο αρνητικές από ό,τι με ένα πρόγραμμα βοήθειας».

Επαναλαμβάνει ακόμη ότι στο πρόσφατο Eurogroup υποστήριξε την πρόταση του ΔΝΤ που προέβλεπε ότι οι δύο μεγάλες και πρακτικά πτωχευμένες τράπεζες - και μόνο αυτές οι δύο - θα έκλειναν και θα αναδιαρθρώνονταν. «Με το μοντέλο αυτό θα ήταν πλήρως εγγυημένες όλες οι καταθέσεις όλων των τραπεζών - και αυτών των δύο - έως τις 100.000 ευρώ. Αυτή η πρόταση μειοψήφησε. Η πλειοψηφία στο Eurogroup ενέκρινε πρόταση της Κομισιόν για ένα τέλος (levy) επί όλων των καταθέσεων. Αυτή η πρόταση, κατόπιν πίεσης της κυπριακής πλευράς, άλλαξε σε τέτοιο βαθμό ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να επιβαρύνονται λιγότερο και οι μικροκαταθέτες περισσότερο. Αυτή την απόφαση μπορεί να τη λάβει μόνο η Κύπρος», προσθέτει ο γερμανός υπουργός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα