Δεν αποκλείει χρεοκοπία της Κύπρου η Φέκτερ

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 14:55
UPD:17:00
EPA/GEORGES SCHNEIDER

 Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προειδοποιεί πως αν η Κύπρος δεν αποφασίσει μια μείωση του ποσού δανεισμού κατά 5,8 δισ., το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποχωρήσει από το πακέτο διάσωσης και τότε δεν θα δοθούν χρήματα και από τους ευρωπαίους εταίρους.

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου δεν μπορεί να αποκλειστεί, τονίζει η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Έστεραϊχ, προσθέτοντας ότι η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα.

Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί πως αν η Κύπρος δεν αποφασίσει μια μείωση του ποσού δανεισμού κατά 5,8 δισ., το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποχωρήσει από το πακέτο διάσωσης και τότε δεν θα δοθούν χρήματα και από τους ευρωπαίους εταίρους.

Προειδοποιεί ακόμη πως σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές, οι πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χρημάτων και οι εγγυήσεις καταθέσεων ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έμπαιναν σε ισχύ, κάτι που η Κύπρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Αυτό θα οδηγούσε σε χρεοκοπία και τα σενάρια για τη χώρα θα ήταν, σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, πολύ χειρότερα από αυτά που ζητούνται τώρα.

Όπως επισημαίνει η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας τα προβλήματα της Κύπρου είναι δύο: πρώτον πρέπει να αποφευχθεί η χρεοκοπία και δεύτερον πρέπει να εξυγιανθεί ο αδύναμος χρηματοπιστωτικός τομέας.

«Το να ζητά κάποιος κι άλλα χρήματα, προκειμένου να συσσωρεύσει νέα χρέη, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό», αναφέρει, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν προτείνει επίσης απομείωση της ονομαστικής αξίας του κυπριακού χρέους κατά 38%, πρόταση την οποία υποστήριξε η Γερμανία, το ΔΝΤ και η Αυστρία, ωστόσο η Γαλλία και η Κύπρος τάχθηκαν υπέρ της φορολόγησης των καταθέσεων.

Κανείς δεν τους το επέβαλε, προσθέτει, συμπληρώνοντας πως το να απορρίψεις κατόπιν το πακέτο που ο ίδιος διαπραγματεύτηκες, είναι παράδοξο και τώρα οι εταίροι περιμένουν μια νέα πρόταση.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να εξηγήσω στους αυστριακούς φορολογουμένους, γιατί αναλαμβάνουμε εμείς εγγυήσεις για χρήματα των Ρώσων ή των Βρετανών», σημειώνει η αυστριακή υπουργός Οικονομικών.

 

Οι εξελίξεις μετά την απόφαση του Eurogroup συζητήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην αυστριακή Βουλή, μετά από επείγουσα ερώτηση προς την Αυστριακή Υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ του μικρότερου των δύο ακροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Συνασπισμού Μέλλον της Αυστρίας.

Στην απάντησή της, η υπουργός Οικονομικών καθησύχασε τους Αυστριακούς καταθέτες, χαρακτηρίζοντας εντελώς αναξιόπιστη την πρόκληση πανικού από το συγκεκριμένο κόμμα, ενώ σχετικά με την επιβολή φορολογίας στους μικροκαταθέτες δήλωσε ότι φυσικά κατανοεί τους μικροκαταθέτες στην Κύπρο, όμως η δουλειά της είναι να διαφυλάξει τα φορολογικά έσοδα της Αυστρίας, που αποτελούν τον καρπό σκληρής δουλειάς.

Επικρίνοντας τον «υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα της Κύπρου», χαρακτήρισε απίστευτο το ότι οι εγγυημένες καταθέσεις των 100.000 ευρώ φτάνουν τα 75 δισεκατομμύρια ευρώ και προειδοποίησε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να γίνει «βαρέλι χωρίς πάτο» και ότι ο στόχος πρέπει να είναι η χώρα να μπορεί μέχρι το 2020 να ξανασταθεί στα πόδια της.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι οι Αυστριακοί φορολογούμενοι δεν μπορεί να επιβαρυνθούν επιπλέον για χάρη μιας κακώς νοούμενης αλληλεγγύης.

Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γιόζεφ Τσαπ, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση για επιβολή φορολογίας στους μικροκαταθέτες, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι ήταν απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να αγνοήσει τους μικροκαταθέτες και φαίνεται να σκέπτεται μόνο τους oλιγάρχες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα