Επικρίσεις Φιγιόν κατά του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 14:55
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

«Δεν μου αρέσει η απόφαση που ελήφθη για την Κύπρο από τους Ευρωπαίους, όχι διότι θα έβλαπτε τα ρωσικά συμφέροντα, αλλά διότι εξασθενεί μια αρχή που ήταν στη βάση του αγώνα τον οποίο διεξαγάγαμε για να σώσουμε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την κρίση του 2008», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, στη διάρκεια της συνόδου Ε.Ε. - Ρωσίας που πραγματοποιείται στη Μόσχα.

Την απόφαση του Eurogroup για το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας κατέκρινε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, τονίζοντας πως η Ε.Ε. έθιξε την «αρχή» του να μη θίγονται οι τραπεζικές καταθέσεις.

«Δεν μου αρέσει η απόφαση που ελήφθη για την Κύπρο από τους Ευρωπαίους, όχι διότι θα έβλαπτε τα ρωσικά συμφέροντα, αλλά διότι εξασθενεί μια αρχή που ήταν στη βάση του αγώνα τον οποίο διεξαγάγαμε για να σώσουμε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την κρίση του 2008», δήλωσε ο Φιγιόν στη διάρκεια της συνόδου Ε.Ε. - Ρωσίας που πραγματοποιείται στη Μόσχα.

«Το 2008 οι Ευρωπαίοι δήλωσαν πως δεν θα θίγονταν ποτέ οι τραπεζικές καταθέσεις [...]. Αυτή είναι η απόφαση που σταμάτησε την κρίση η οποία απειλούσε το σύνολο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «δεν πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτή την αρχή». «Αν εκτιμάμε πως η φορολόγηση του κεφαλαίου στην Κύπρο δεν είναι επαρκής, ότι είναι διαφορετική απ' αυτή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τότε πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τη φορολογία στην Κύπρο, αλλά όχι και να πάρουμε μια απόφαση που μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι θα μπορούσαμε σε άλλες χώρες, αύριο, να τα βάλουμε με τις καταθέσεις και τους αποταμιευτές», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα