Καταψήφισε η κυπριακή Βουλή το ν/σ για το κούρεμα

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 20:29
REUTERS/STRINGER

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κυπριακή Βουλή.

Απέρριψε η κυπριακή Βουλή, όπως αναμενόταν, το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές. 

«Όχι» είπαν οι βουλευτές από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ, το ΕΥΡΩΚΟ, τους Οικολόγους και ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ οι βουλευτές του κυβερνώντος ΔΗΣΥ απείχαν.

Η συνεδρίαση και η ψηφοφορία αποφασίστηκε να γίνουν, καθώς όλα τα κόμματα απέρριψαν την εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, να αναβληθεί η συνεδρίαση για αύριο Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το κυπριακό κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί από εκατοντάδες άτομα που φωνάζουν κατά του κουρέματος και της τρόικας.

REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «η Κύπρος ανήκει στο λαό της» και «Ανεξαρτησία - Δημοκρατία - Ελευθερία», κρατώντας σημαίες, τόσο κυπριακές, αλλά και σημαίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

YOUTUBE/AMNAWEBTV
Καταψηφίστηκε το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο

Με 36 αρνητικές ψήφους και την αποχή 19 βουλευτών η Κυπριακή βουλή καταψήφισε το νομοσχέδιο για τα «τέλη» καταθέσεων.

Πολλοί βουλευτές βρέθηκαν στο δρόμο και ενθάρρυναν τους διαδηλωτές.

REUTERS
Εντείνονται οι ανησυχίες μετά την καταψήφιση του κουρέματος

Η κυπριακή Βουλή, απέρριψε απέρριψε το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, εντείνοντας τις ανησυχίες στη ζώνη του ευρώ.

Σημειώνεται πως η απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη της κυπριακής οικονομίας με 10 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, συνάντηση με κλιμάκιο της τρόικας θα έχει την Τετάρτη ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενώ θα προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Σχέδιο β'

Όπως μετέδιδε το ΑΜΠΕ το μεσημέρι, φαίνεται πως ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και σχέδιο β'.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, η κυπριακή κυβέρνηση μελετά να καλύψει μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ που χρειάζονται με δανεισμό από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα. Υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη, στις 9 το πρωί. 

Οι τοποθετήσεις στην κυπριακή Βουλή

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κυπριακής Βουλής οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, που στηρίζει την κυβέρνηση, ήταν καταγγελτικοί για το Eurogroup και γενικότερα για τη στάση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΑΚΕΛ άσκησε σκληρή κριτική στους χειρισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε ως «πιο χρήσιμη και εποικοδομητική» τη στάση του κόμματος του να τηρήσει απόχη στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Σημείωσε, επίσης, ότι η στάση αυτή αποτελεί ένδειξη απόλυτου σεβασμού στον πρόεδρο της χώρας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως υποστήριξε, «έδωσε σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες, αλλά βρέθηκε ενώπιον του εκβιαστικού διλήμματος αποδοχής της απόφασης ή χρεοκοπίας».

Πρόσθεσε ότι η αποχή είναι και «φωνή μετριοπάθειας προς όφελος της εσωτερικής ενότητας, καθώς και εκκωφαντική έκκληση προς Βρυξέλλες, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, να μην σπρώχνουν την Κύπρο εκτός ευρώ, γιατί αυτή δεν είναι ευθύνη, επιθυμία, ή επιλογή της Λευκωσίας».

Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε επιπλέον ότι ο ΔΗΣΥ θα εργαστεί για μια αξιόπιστη και λιγότερο επώδυνη αντιπρόταση προς την τρόικα, που να διασφαλίζει την ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού, και θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους εταίρους σε διαφοροποίηση της απόφασής τους.

Το ΑΚΕΛ προτείνει την καταψήφιση της συμφωνίας με το Eurogroup και καταθέτει πρόταση για αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, 'Αντρος Κυπριανού, στην ομιλία του στη Βουλή εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι εταίροι της Κύπρου δεν επιχειρούν να τη βοηθήσουν, αντίθετα χρησιμοποιούν την κρίση ως αφορμή για να πλήξουν την κυριαρχία της και να της επιβληθούν πολιτικά».

Στο φόντο όλης αυτής της υπόθεσης, υποστήριξε, βρίσκεται το Κυπριακό και το φυσικό αέριο. Πρόταση του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, είναι να αποσυρθεί η αίτηση της Κύπρου για βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης και να επιδιωχθούν άλλες λύσεις.

Ο κ. Κυπριανού, παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο Αναστασιάδη, για αθέτηση των δεσμεύσεων του και για τους χειρισμούς του που οδήγησαν στη συμφωνία με το Eurogroup.

Ο γγ του ΑΚΕΛ ζήτησε ακόμη να δοθεί στη δημοσιότητα από την Κεντρική Τράπεζα ο κατάλογος με τα ονόματα όλων όσοι απέσυραν λεφτά από τις κυπριακές τράπεζες το τελευταίο διάστημα. Ζήτησε ακόμα να διερευνηθεί κατά πόσο αυτοί γνώριζαν τις εξελίξεις νωρίτερα. Το ίδιο είχε ζητήσει το Σάββατο και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Επίσης, ο κ. Κυπριανού ζήτησε να κατατεθεί αμέσως στη Βουλή η Έκθεση του Οίκου Alvarez & Marshall και «να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι έχουν εγκληματήσει οικονομικά σε βάρος του τόπου και του λαού μας».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν χαρακτήρισε εκβιαστική την απόφαση του Eurogroup. Ανέφερε ότι το κόμμα του θα πει ένα μεγάλο «όχι», το οποίο δεν σημαίνει «ναι» στη διαιώνιση, όπως είπε, των παθογενειών και των ελαττωμάτων του σημερινού μας αναπτυξιακού μοντέλου.«Σημαίνει» τόνισε «όχι στον αφανισμό της χώρας μας από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης».

Ο κ. Καρογιάν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται εθνική ενότητα, εθνικής συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, κοινωνική συναίνεση, πολλή και σκληρή δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια.

Η ΕΔΕΚ, διά του προέδρου της και προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup, επισημαίνοντας πως θα στηρίξει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επαναδιαπραγμάτευση.

Υπογράμμισε ότι στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων το κόμμα του θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για έκδοση εθνο-ομολόγου με εγγύηση τα έσοδα από το φυσικό αέριο, ενώ θα εισηγηθεί και την πώληση μιας τράπεζας για να μειωθεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Εξέφρασε την άποψη ότι «κάποιοι εκτός Κύπρου προσπαθούν να τη μετατρέψουν τη χώρα σε αποικία και την Ευρώπη σε Ευρώπη της αδικίας και της ανεργίας». Η Βουλή, τόνισε, καλείται να απαντήσει κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συντεταγμένο κράτος, «θα αποδεχθεί να μετατραπεί σε ένα πειραματόζωο νεο-αποικιακρατικών δεσμών».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «η απόφαση του Eurogroup ενταφιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο». Επίσης έκανε λόγο για ληστρική αφαίρεση των χρημάτων από τους καταθέτες και μια απόφαση η οποία παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, αφού χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση του Eurogroup, επέκρινε ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος, όπως είπε, δεν σεβάστηκε την ευρωπαϊκή οδηγία που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία των καταθετών.

«Το μόνο που τον ενδιέφερε» σημείωσε «ήταν οι δικές του εκλογές και να διαλύσουν την Κύπρο ως κέντρο υπηρεσιών», και πρόσθεσε: «Αυτή η προσπάθεια ήταν ανέντιμη, αρπαγή καταθέσεων από ανθρώπους που έχουν εργαστεί χρόνια. Από ανθρώπους που έχουν πάρει συντάξεις και τις έχουν βάλει στις καταθέσεις τους». «Αν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν ανήκουμε σε αυτή την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Συλλούρης.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε «ατιμωτική και επικίνδυνη την απόφαση του Eurogroup». Ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για επιβολή νέας ξένης κυριαρχίας, την οποία αποκάλεσε «χρεοκρατία». Οι Οικολόγοι, σημείωσε, είναι υπέρ του ορθολογισμού για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, αλλά όχι σε ένα σχέδιο που είναι καταστροφικό για την οικονομία που θα υποδουλώνει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε «απαράδεκτο και επαίσχυντο» το «κούρεμα» καταθέσεων. Επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αξίωσαν από την Κυπριακή Δημοκρατία να ψηφιστούν νόμοι που είναι ενάντια στο Σύνταγμα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αντ. Σαμαρά - Ν. Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το σχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ο κ. Σαμαράς του εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ συζήτησαν και τις πιθανές λύσεις την επομένη του κυπριακού «όχι».

Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε θερμά τον έλληνα πρωθυπουργό για «την αδελφική αλληλεγγύη του στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup».

Ο κύπριος πρόεδρος επικοινώνησε, επιπλέον, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη συμπάθεια και συμπαράστασή του προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Τηλεφωνική συνομιλία Ν. Αναστασιάδη - Βλ. Πούτιν

Τηλεφωνική συνομιλία είχε απόψε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με δήλωση του κύπριου κυβερητικού εκπροσώπου, Χρίστου Στυλιανίδη, «διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών».

Με σύντομο σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο έκανε γνωστή την τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν λίγο νωρίτερα οι πρόεδροι Κύπρου και Ρωσίας.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τηλεφωνικά ένα μεγάλο σύνολο ζητημάτων των διμερών σχέσεων, την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις προτάσεις του Eurogroup για την έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο κ. Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι αρχηγοί των δύο κρατών ανέλυσαν την οικονομική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο των προτάσεων του Eurogroup», είπε ο κ. Πεσκόφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι το τηλεφώνημα έγινε έπειτα από πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς.

ΣΥΡΙΖΑ: Το περήφανο «όχι» δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης

«Μετά το περήφανο όχι της κυπριακής βουλής, οι πιο πιστοί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ παραμένουν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου σχετικά με το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων.

Βάλλοντας κατά της ελληνικής κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει πως «η σημερινή απόφαση της κυπριακής βουλής δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διανοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα μας».

Χρυσή Αυγή: Το «όχι» δείχνει το δρόμο στην ξεπουλημένη ελλαδική ηγεσία

«Το "όχι" των Ελλήνων της Κύπρου δείχνει τον δρόμο στην ξεπουλημένη ελλαδική ηγεσία. Το συμφέρον του ελληνικού λαού υπεράνω των τοκογλύφων. Η Κύπρος απέδειξε πως είναι εφικτή η αντίσταση ενάντια στην άθλια, αντιλαϊκή και καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολίασε η Χρυσή Αυγή.

Να σημειωθεί επίσης ότι νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για αύριο, Τετάρτη, στις 9 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/137436/36-enantion-kai-19-apoches-gia-to-ns-gia-to-kourema#sthash.jZeE3tKW.dpu


Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Θεοδόσιος Μεσονύκτης[2.84.2xx.xxx]
21/03/2013 16:03

Οταν χρησιμοποιώ τον όρο "Αγγλία", Αγγελε, εννοώ τον Αγγλοσαξωνικό Κόσμο, δηλαδή, μέχρις της 3ης Μαρτίου 1947 την Μεγάλη Βρεττανία και, έκτοτε, τις ΗΠΑ.

Aggelos[147.102.4xx.xxx]
21/03/2013 15:52

Ακριβώς Θεοδόσιε, πολύ καλό σχόλιο, τόσο όσον αφορά την ιστορική αναδρομή όσο και το συμπέρασμα. Οι γεωοπολιτικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, ακριβώς όπως το περιγράφεις. Το μόνο που μπορώ να πω είναι, να δούμε που "θα κάτσει η μπίλια". Τείνω και εγώ στην σημαντική πιθανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Φυσικά στην όλη εξίσωση στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου παίζει τεράστιο ρόλο και η δυτική υπερδύναμη.

περισσότερα
shinzon[87.203.2xx.xxx]
21/03/2013 15:08

@ ioannis[94.71.1xx.xxx]
Φιλε μου, απλοι πολιτες ειμαστε που λεμε την γνωμη μας, δεν ειμαστε ηγετες που καθοριζουν πολιτικες κρατων εδω. Απαγορευεται απλοι πολιτες να λεμε την γνωμη μας; ή για να την πουμε πρεπει να εχουμε Διδακτορικο Γεωπολιτικης και Οικονομικων; απο κει και περα διαβαζουμε και αξιολογουμε τα λεγομενα του καθενα αναλογα...

διαβάστε όλα τα σχόλια (138)

Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα