Απέρριψε η κυπριακή Βουλή, όπως αναμενόταν, το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές. Οι τοποθετήσεις στο κοινοβούλιο. Τηλεφωνική επικοινωνία Αντ. Σαμαρά - Ν. Αναστασιάδη.
Οταν χρησιμοποιώ τον όρο "Αγγλία", Αγγελε, εννοώ τον Αγγλοσαξωνικό Κόσμο, δηλαδή, μέχρις της 3ης Μαρτίου 1947 την Μεγάλη Βρεττανία και, έκτοτε, τις ΗΠΑ.
Ακριβώς Θεοδόσιε, πολύ καλό σχόλιο, τόσο όσον αφορά την ιστορική αναδρομή όσο και το συμπέρασμα. Οι γεωοπολιτικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, ακριβώς όπως το περιγράφεις. Το μόνο που μπορώ να πω είναι, να δούμε που "θα κάτσει η μπίλια". Τείνω και εγώ στην σημαντική πιθανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Φυσικά στην όλη εξίσωση στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου παίζει τεράστιο ρόλο και η δυτική υπερδύναμη.
@ ioannis[94.71.1xx.xxx]Φιλε μου, απλοι πολιτες ειμαστε που λεμε την γνωμη μας, δεν ειμαστε ηγετες που καθοριζουν πολιτικες κρατων εδω. Απαγορευεται απλοι πολιτες να λεμε την γνωμη μας; ή για να την πουμε πρεπει να εχουμε Διδακτορικο Γεωπολιτικης και Οικονομικων; απο κει και περα διαβαζουμε και αξιολογουμε τα λεγομενα του καθενα αναλογα...
Θέση Πρώτη:Με την δημιουργία του Δευτέρου Ραιχ από τον Bismarck,μετά τους πολέμους του 1866 (ήττα των Αυστριακών στη Sadowa/Koniggratz και καθιέρωσι της Γερμανίας ως κυρίου φορέα των συμφερόντων των Γερμανοφώνων Λαών στην Ευρώπη) και του 1870 (συντριβή των Γάλλων του Ναπολέοντα Γ΄στο Μetz και στο Sedan,εξάλειψι της Γαλλίας ως λατινοφώνου πυρήνα ενοποίησης της Ευρώπης/κατάλυσι Φραγκικής και της κληρονομίας του Charlemagne, του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και του Ναπολέοντος του Α΄),η παγίως εκπεφρασμένη πολιτική του Αγγλοσαξωνικού Κόσμου από ΕΝΑΝ μόνον σκοπό διαπνέεται,όσον αφορά τα Ευρωπαικά Πράγματα:την αποτροπή της δημιιουργίας Ενωμένης Ηπειρωτικής Ευρώπης σε χρόνο πρώτο, και την αποτροπή της επεκτάσεως της προς Ανατολάς, με προσέγγισι και εισδοχή της Ρωσίας,σε χρόνο δεύτερο,ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί Υπερδύναμη από τον Βόρειο Πόλο μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό και από την Ιαπωνία μέχρι το Γιβραλτάρ,στα πλαίσια της οποίας η επιρροή της Αγγλίας εκμηδενίζεται.Οι επέκεινα Παγκόσμιοι Πόλεμοι ΑΥΤΟΝ τον σκοπό εξυπηρετούν,επίσηςΘέση Δεύτερη:Η γεωπολιτική προσέγγισι Ηπειρωτικής Ευρώπης,με πυρήνα την Γερμανία,και Ρωσίας,με αποτέλεσμα την δημιουργία condominium από τις δύο μεγάλες αυτές Δυνάμεις είναι αναπόφευκτη,μεταξύ άλλων για λόγους γεωγραφικούς, οικονομικούς και ιστορικούςΘέση Τρίτη:Η παροδική αποτροπή του ανωτέρω,υπό Θέση 2,ενδεχομένου επιτάσσει την δημιουργία εστιών διενέξεως στην Ευρωπαική Ενωσι,ούτως ώστε να χρεωκοπήσει οικονομικά και, κατόπιν, ιδεολογικά.Μέσον η ανάδειξι κοντοφθάλμων ηγεσιών της Γερμανίας,με ανάδειξι του συμπλέγματος ηττημένου εθνικιστή από την οποία πάσχει, εμφανέστατα,ο Λαός εκείνος, και, επέκεινα,η δημιιουργία κεντροφυγών τάσεων στα παραδοσιακά πεδία,από του Τριακονταετούς Πολέμου και εντεύθεν (Πόλεμος της Ενδοξης Συμμαχίας,Πόλεμοι Αυστριακής και Ισπανικής Διαδοχής,Επταετής Πόλεμος),επεμβάσεως της Αγγλίας:Ιβηρική Χερσόνησος,Βέλγιο, Ιταλική Χερσόνησος,Βαλκάνια,όπου,πράγματι, και οι τρέχουσες εστίες οικονομικής και ιδεολογικής εντάσεως.Στο πεδίο αυτό συγκαταλέγεται η Κύπρος, η οποία κέκτηται τεραστίας γεωστρατηγικής σημασίας, λόγω θέσεως επί του άξονα εμπορικής ναυσιπλοίας Γιβραλτάρ-Σικελία-Μάλτα-Παντελλερία-Κύθηρα-Κρήτη-Σουέζ - Diego Garcia-Στενά του HormuzΘέση Τετάρτη:Ο βαθμός προσεγγίσεως Γερμανίας - Ρωσίας είναι πολύ εντονότερος απ΄ότι φαίνεται, δεδομένων των συναλλαγών επί ενεργειακών - πρώτων υλών commodities, με προοπτική αναδείξεως, με γερμανική διείσδυσι και συμμετοχή,της Ρωσίας σε κολοσσιαίο βιομηχανικό,γεωργικό και πληθυσμιακό κέντρο (Σιβηρία)Συμπέρασμα:Το εκβάν της Κυπριακής Κρίσεως, την οποία ουδείς εκ των ανωτέρω Δύο Ευρωπαικών Υπερδυνάμεων επιθυμεί να οξύνει, θα καθορίσει:α.τον βαθμό διεισδύσεως των Αγγλοσαξώνων στην Ηγεσία της Ηπείρου (βαθμός ελέγχου της Γερμανικής Ηγεσίας)β.την ταχύτητα προσεγγίσεως Γερμανίας - ΡωσίαςΕκτιμώ οτι θα υπερισχύσει η προς Ανατολάς κατεύθυνσι της Γερμανίας, και οτι η λύσι θα είναι συμβιβαστική. Αλλοιώς, αλλοίμονο, ρήξι.
να πάρουν σειρά για κούρεμα και οι τράπεζες Λουξεμβούργου, Ελβετίας, Μάλτας, Γερμανίας και Αυστρίας. Εκεί γίνεται μεγαλύτερο ξέπλυμα από την Κύπρο...
Ενα μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ότι οι πολιτικές εξακολουθούν να διαμορφώνονται στο καφενείο.Καφενείο εκτός από το κλασικό είναι τα τηλεπαράθυρα αλλά και το παρόν βήμα που και εγώ χρησιμοποιώ.Τα θέματα όμως πλέον είναι σύνθετα και απαιτούν βαθειά τεχνοκρατική γνώση και οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τους ειδικούς στα όργανα και με τους τρόπους που οι τωρινές συνθήκες επιβάλουν.Εδώ ο καθ΄'ενας λέει το μακρύ του και το κοντό του και συντελούσης της ημιμάθειας του κόσμου βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές και παρασύρονται από την έτσι διαμορφωνώμενη κοινή γνώμη και οι πολιτικοί σε ολέθριες αποφάσεις.Οι συνέπειες του λαικισμού σήμερα μπορεί να είναι πολύ πιο τραγικές από παλαιότερα.Η περίπτωση της Κύπρου και η τραγική διαφαινόμενη κατάληξη είναι χαρακτηριστική.
Οκ Θεοδόσιε. Και εγώ παρακολουθώ τις εξελίξεις με αγωνία, οι κίνδυνοι είναι όντως τεράστιοι. Καλή επιτυχία στη δίκη!
Αγγελε, έλαβα γνώσι της ενδελεχούς, καίτοι συνοπτικής αναλύσεως. Εκτός της διακαούς αγωνίας μου (η διαπραγμάτευσι εξελίσσεται, και έχουν τεθεί ζητήματα παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων) βρίσκομαι στο Δικαστήριο. Θα επανέλθω μόλις ελευθερωθώ, καθώς ευρισκόμεθα επί ξυρού ακμής, με κινδύνους τους οποίους, η πλειοψηφία, ούτε καν υποπτεύεται. Η Γερμανία πρέπει να ηττηθεί.
Είμαι απολύτως σίγουρος για σένα Θεοδόσιε, έχεις διαυγή και κριτική σκέψη σε υπερθετικό βαθμό. Σκοπός μου ήταν να θέσω ένα θέμα προβληματισμού, κυρίως για όσους σχολιαστές κάνουν μονοδιάστατους συλλογισμούς και εξάγουν μάλλον απλοϊκά συμπεράσματα. Μια τέτοια «ανάλυση» νομίζω δεν ταιριάζει σε ένα πολυσύνθετο «πολυπαραμετρικό» διεθνές σκηνικό, όπου τα αντικρουόμενα συμφέροντα είναι πολλά και οι ελιγμοί στην διπλωματική σκακιέρα περίπλοκοι, εξ’ ου και το σοφό απόφθεγμα πως τίποτα δεν είναι ό’τι φαίνεται. Δεν εννοώ καν ότι κατανοώ (όχι πλήρως, μάλλον ούτε σε ελάχιστο βαθμό) τους ελιγμούς, απλώς διατηρώ επιφυλάξεις για ερμηνείες που παραείναι προφανείς. Όπως πχ ότι η Γερμανία υπέπεσε σε σοβαρό σφάλμα, ότι είναι θυμωμένη με την εξέλιξη και ότι δεν ανέμενε την Κυπριακή αντίδραση. Θα μπορούσε πχ να σκεφτεί κανείς σε δεύτερο επίπεδο (σκακιστικής σκέψης) ότι εξαρχής έχει σχεδιαστεί αυτή ακριβώς η αντίδραση στην αρχική πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τον ψυχισμό ενός λαού (όπως έλαβαν και τον δικό μας πολύ σοφά, όπως φαίνεται από την εφαρμογή του ελληνικού «προγράμματος»), ώστε να γίνε αποδεκτή η λύση που τελικά θα επιβληθεί, αλλά και να αποδειχτεί ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τα γερμανικά σχέδια είναι απλή ανοησία (αυτό αναμένεται με φοβερή προσμονή από τα εγχώρια παπαγαλάκια). Η Γερμανία κοντράρει φαινομενικά την Ρωσία, από την οποία όμως έχει σοβαρή ενεργειακή εξάρτηση, όπως και η Ρωσία έχει πολύ καλό πελάτη τη Γερμανία και την ευρωζώνη. Υπάρχουν ΠΑΝΤΑ φυσικά οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, οι ισραηλινοί και οι Τούρκοι. Το που θα κάτσει η μπίλια των γεω-στρατηγικών/ενεργειακών συμφερόντων στη περιοχή είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα. Δεν εννοώ ότι έτσι είναι τα πράγματα, απλώς θέτω θέματα για προβληματισμό. Επίσης θέτω και κάποια πραγματικά δεδομένα: A) Οι κυπριακές τράπεζες έχουν ήδη καταρρεύσει, χρήματα δεν υπάρχουν! Β) Ακόμα και κούρεμα να μην γίνει, η ζημιά έχει ήδη γίνει (επίσης και πολλά «ατυχήματα» μπορούν ακόμα να συμβούν στην Κύπρο...). Αυτό θα ωθήσει κεφάλαια προς την Γερμανία ή προς την ελεγχόμενη από την περιφέρεια Γερμανία (πχ Λεττονικές τράπεζες) ή εκτός ευρωζώνης (όπως πιστεύω σε μεγάλο βαθμό εγώ), που είναι το μη επιθυμητό σενάριο για το Ράιχ. Η Γερμανία επιθυμεί να διαλύσει την οικονομία της Κύπρου και να την κάνει αποικία.Γ) υπεύθυνοι (όπως και στην Ελλάδα) είναι οι τραπεζίτες και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, οι οποίοι είναι προφανές ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αναζητήσει κανείς που πήγαν τα χρήματα, οπότε είναι λογικό να υποστηρίξουν όποια «ηρωική» λύση τους εξασφαλίζει μη έλεγχο (προφανώς, δεν μιλάω για τον κυπριακό λαό)Δ) το πρόβλημα ΣΑΦΩΣ ΠΟΤΕ δεν ήταν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, γιατί απλά τα νούμερα δεν δικαιολογούν το εμφανιζόμενο τραπεζικό πρόβλημα.Ε) Αλήθεια, ούτε καν η Ναυτεμπορική δεν γνωρίζει ότι αυτές τις μέρες ζούμε την δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος??ΣΤ) 29/3-1/4: πανευρωπαϊκές μέρες τραπεζών??, κλείνουν οι τράπεζες Δ) Bank Run έχει ήδη γίνει στο Νότο.
Τρέχουν τώρα οι κουμπάροι να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.Τρέχτε τώρα κουμπάροι.Βγάλτε plan B plan C plan D plan E.Και ξεκινήστε τα παρακάλια και τις συγνώμες.Ετσι γίνεται:Είσαι τσαμπουκάς; Λες ΟΧΙ, άει σιχτίρ, φεύγω απ' το ευρώ.Τώρα, κάτι γιαλαντζί τσυπριακούς τσαμπουκάδες του στυλ "όχι, αλλά plan B και εμείς θέλομεν ευρών και μπλα μπλα" εμένα μου θυμίζουν Τσιπραϊκές ψευτομαγκιές.
Το προβλημα της Κυπρου και των αλλων χωρων της ΕΕ ειναι προσωρινο.Το μεγαλο προβλημα ειναι της Γερμανιας,η οποια εαν δεν αλλαξει πολιτικη, ωστε να ενισχυθουν οι πραγματικες οικονομιες των χωρων της ΕΕ και να γινει ισχυρη η ΕΕ ,θα καταρρευσει και θα πληρωσει-αναδρομικα- για ολα τα εγκληματα που εχει κανει.Η σωτηρια της Γερμανιας στηριζετε στην σωτηρια της ΕΕ.
@ΑγγελοΔεν βιάζομαι να κρίνω. Αναμένω να κατακάτσει ο κουρνιαχτός, και, τότε, θα δω τι βγαίνει από μέσα. Παραείναι πρόσφορες οι περιστάσεις για να διαβούν ανεκμετάλλευτες. Εάν, πάλι, η προκείμενη ευκαιρία δεν αποβεί τελεσφόρος, δεν πειράζει. Υπομονή έχω, απεριόριστη, και τον Φόβο τον έχω εξορκίσει εδώ και πολλά χρόνια. Οθεν, ραγιάς δεν πρόκειται να γίνω, όποιο και εάν είναι το αναγκαίο κόστος.
Πριν να αρχήσουν τα τραίνα να περνούν γεμάτα σκλάβους
Τελικά φαίνεται ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε καμία διαπραγμάτευση λαμβάνει χώραν, ούτε η Ρωσία δίνει τίποτα, Ήδη είναι αργά για διάσωση των τραπεζών τους εκτός εάν επανέλθουν στο κούρεμα για τα πάνω από 100000, και πάλι δεν θα έιναι όπως ήταν πριν 3 μέρες. Οι Κύπριοι απλά αυτοκαταστράφηκαν παρασυρμένοι από την ανυθυνότητα, τον λαϊκισμό και τα παχιά λόγια. Τους επόμενους μήνες θα γεμίσουν οι τηλεοράσεις μας από εικόνες θλίψης και όλοι οι τζάμπα μάγκες εδώ θα έχουν εξαφανισθεί, ή θα εξηγούν ότι ήταν στραβός ο γιαλός. Κρίμα. Μια μαύρη μέρα για τον ελληνισμό. Αλλά επίσης ποιός άλλος θα τολμήσει πάλι να κοντράρει τη Μέρκελ;
Κατά τα άλλα Θεοδόσιε, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η στάση των Κυπρίων (ως λαού) είναι αξιέπαινη, όμως τις αποφάσεις δεν τις πήραν αυτοί, αλλά η Βουλή, μέσα σε ένα περίεργο παιχνίδι (και του Αναστασιάδη) που μένει να δούμε που θα καταλήξει και ίσως μάθουμε ίσως και όχι αν έγινε για πατριωτικούς λόγους ή για λόγους αυτοπροστασίας ενός πολιτικού και τραπεζικού συστήματος που μαζί "τα έφαγαν". Πάντως οι καταθέσεις των απλών πολιτών, κυπρίων και μη, φοβούμαι ότι είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένες, ιδίως αν η λύση που δοθεί αποσκοπεί στην "σωτηρία" των τραπεζών και στην παραμονή στο ευρώ.
Ένα ανορθόδοξο σενάριο μπορεί να είναι να βγει η Κύπρος από το ευρώ στηριζόμενη από όλον το ελληνισμό και όχι μόνο υιοθετώντας το νόμισμα της από όλους εκείνους που βαρέθηκαν να βλέπουν τα “τραίνα να περνούν” για τους Γερμανούς γεμάτα ευρώ.
Και για να δούμε, θα πάνε κάποιοι φυλακή για το εκεί έγκλημα σε βάρος των αποταμιευτών;
Τα συμπεράσματα θα βγουν όταν τελειώσει αυτή η ιστορία. Τότε θα κριθεί αν ήταν προς όφελος της Κύπρου η χθεσινή απόφαση.
Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στην Κύπρο και στους Κύπριους πολιτικούς γιατί μας έδειξαν χτες τι σημαίνει να μη σκύβεις το κεφάλι και πάνω από όλα να βάζεις το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό. Λυπάμαι αφάνταστα αντιθέτως για τους δουλικούς ανίκανους πολιτικούς που μας κυβερνούν εδώ στην Ελλάδα.
Σε ευχαριστώ Θεοδόσιε. Και εγώ παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις πάντα εύστοχες τοποθετήσεις σου, που αποτελούν έναυσμα για γόνιμο διάλογο. Για όσους το επιθυμούν φυισκά.
Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης.
Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.