ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα είναι πλήρως θωρακισμένη

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 20:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλά σε δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι «πλήρως θωρακισμένη» απέναντι σε τυχόν επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η Κύπρος δεν θα πτωχεύσει» και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους κυβερνητικούς εταίρους για τις αποφάσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup.

Με δηλώσεις του το μεσημέρι, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στη θέση του υπέρ της διατήρησης της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ «για λόγους ρεαλισμού».

Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή της τρόικας στις αρχές Απριλίου, ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν λύσεις σε όλα έγκαιρα. «Θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρα του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει σταθερά τις αποφάσεις της Κύπρου. Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι στιγμές είναι κρίσιμες για να παίζουν κάποιοι μικροκομματικά παιχνίδια.

Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την Κύπρο, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, πρέπει να αντιληφθούν ότι συνολικότερα η Ευρωζώνη, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. «Δεν είναι δυνατόν με τέτοιες αποφάσεις να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά συνολικότερα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου», σημείωσε ενώ τόνισε πως η ύφεση απειλεί πλέον και τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Η απουσία ενός διαφανούς ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ουσιαστικά, πρόσθεσε, έχει μπλοκαριστεί από την ίδια τη Γερμανία.

Τυχόν έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, θα έχει σοβαρές αντανακλάσεις, υποστήριξε στις δηλώσεις του ο κ. Κουβέλης διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως η Ελλάδα με τις ενέργειες της κυβέρνησης είναι θωρακισμένη.

Η ευρωπαική αλληλεγγύη, συνέχισε, πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένο τροπο για την Κύπρο ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα στηρίζει τη χώρα.

Στη σύσκεψη, όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης, εκτός από τις εξελίξεις στην Κύπρο, έγινε μόνο μια αναφορά στη διοικητική μεταρρρύθμιση, για την οποία εκτιμησε πως θα έχει σημαντικά αποτελέσματα. «Τέτοια μεταρρύθμιση δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Πάντως για άλλη μια φορά διέψευσε κατηγορηματικά σενάρια περί απολύσεων στο Δημόσιο ενώ αναφέρθηκε σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις δομών της διοίκησης καθώς και σε αξιολογήσεις προσωπικού. «Ο πυρήνας της μεταρρύθμισης είναι η αξιολόγηση δομών και προσώπων, η κινητικότητα», τόνισε. 

Για το ειδικό τέλος δεν έγινε αναφορά στη σύσκεψη, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ωστόσο ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του πως «εάν το ΕΕΤΗΔΕ επαναληφθεί θα πρόκειται για νέο μέτρο και νέο μέτρο δεν πρέπει να υπάρξει».

YOUTUBE/PASOKWEBTV
Ευ. Βενιζέλος: Ιστορικό σφάλμα το «κούρεμα»

Η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ιστορικό σφάλμα χαρακτήρισε την απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος από το Μαξίμου.

Το σφάλμα αυτό, συνέχισε, πρέπει να διορθωθεί το ταχύτερο γιατί πρέπει να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη, πρέπει να προστατευτεί η Κύπρος, πρέπει να αποτραπούν παρενέργειες.

«Δεν δίνουμε καμία οδηγία στον κυπριακό λαό. Κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στους κύπριους πολίτες τι επιλογή θα κάνουν. Ψάχνουν την καλύτερη επιλογή, την ασφαλέστερη, εντός ευρώ σίγουρα, αλλά η υποστήριξη προς την Κύπρο είναι δεδομένη για λόγους εθνικούς», επεσήμανε.

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως δεν φοβάται κάποια αντανάκλαση γιατί, όπως είπε, υπάρχουν μηχανισμοί στεγανοποίησης. Ιδίως σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κανένας φόβος καθώς οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως θωρακισμένο, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, λύση μπορεί να δοθεί και από κράτη εκτός Ευρώπης και εκτός Ευρωζώνης σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά με φοβικότητα, αλλά με μια διορατικότητα.

Αναφορικά με το πρόγραμμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αξιολόγηση, κινητικότητα, αξιοποίηση του προσωπικού και πρόσθεσε πως θα αποχωρήσουν εάν χρειαστεί αυτοί οι οποίοι κρίνονται ακατάλληλοι. «Δεν πρέπει αυτό να θεωρείται  ταμπού. Και κανείς υπάλληλος που είναι καλός στη δουλειά του, εχέφρων, νομιμόφρων δεν πρέπει να φοβάται. Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων», τόνισε.

Το μεγάλο θέμα, επεσήμανε, είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την τρόικα και να γίνει η εκταμίευση γιατί πρέπει το διεθνές κλίμα και το εσωτερικό κλίμα να διατηρηθεί αλώβητο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανεργία που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ και το οποίο περιλαμβάνει στήριξη 500.000 υφισταμένων θέσεων εργασίας και δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας για απόλυτα άνεργους. «Υπάρχουν οι πόροι και είπαμε αυτό κατά προτεραιότητα να το δουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, σε συνεργασία φυσικά και με εμάς», δήλωσε.

Τέλος όσον αφορά στο ειδικό τέλος επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για ένα ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στο μεταξύ, τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα όσον αφορά στη μεταρρύθμιση στο δημόσιο.

Σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξετάστηκαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με τα νέα οργανογράμματα στα υπουργεία και στη συνέχεια η αξιολόγηση των δομών σε φορείς του δημοσίου, καθώς και η επίσπευση της υλοποίησης του σχεδίου κινητικότητας των υπαλλήλων και η μείωση των δαπανών του προσωπικού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια ανοιχτά θέματα ώστε να υπάρξει σύγκλιση με την τρόικα ενώ σύντομα θα πρέπει να συνεδριάσει, υπό τον Πρωθυπουργό και το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης, για την οριστικοποίηση των τελευταίων οργανογραμμάτων σε πέντε υπουργεία (Οικονομικών, 'Αμυνας, Παιδείας, Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης).

Πάντως, ο κ. Μανιτάκης, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως, εκτιμά με βεβαιότητα ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους, μπορεί να επιτευχθεί με το πρόγραμμα κινητικότητας, τις συνταξιοδοτήσεις, την πιστή τήρηση της εφαρμογής μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, αλλά και τον εντοπισμό, πέρα από τους επίορκους, όσων είναι ακατάλληλοι για το δημόσιο (κοπανατζήδες, κατά φαντασίαν ασθενείς, υπαλλήλους με πλαστά πτυχία και μεταπτυχιακά κλπ), αλλά και την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσουν οι επικεφαλής της τρόικας και κατά πόσο θα πειστούν από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχει λάβει, αλλά και στο αν θα διατηρήσουν ορισμένες εμμονές τους για τη συρρίκνωση του δημοσίου, που πλήττουν την όποια προσπάθεια για ένα καλύτερο, αποτελεσματικότερο και εξορθολογισμένο δημόσιο τομέα.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα