Γιούνκερ: Οι κύπριοι μικροκαταθέτες θα έπρεπε να είχαν προστατευτεί

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως δεν κατανοεί τη στάση της Ευρωομάδας
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 18:26
REUTERS/LAURENT DUBRULE

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι θεωρεί κατανοητή την ανησυχία των υπολοίπων στην Ευρωζώνη πως οι καταθέσεις μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλείς.

Οι κύπριοι μικροκαταθέτες δεν φταίνε σε τίποτε για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα τους, τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσθέτοντας πως δεν κατανοεί τη στάση της Ευρωομάδας από την οποία ο ίδιος ανέμενε ότι θα προστάτευε τους μικροκαταθέτες.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ, ο Γιούνκερ σημείωσε ακόμη ότι θεωρεί κατανοητή την ανησυχία των υπολοίπων στην Ευρωζώνη πως οι καταθέσεις μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλείς. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε πως η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ισχύει για την περίπτωση που χρεοκοπήσει μια τράπεζα, οπότε παρεμβαίνει το κράτος, όμως στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπάρχει χρεοκοπία κάποιας τράπεζας, για αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση.

Στο ερώτημα γιατί δεν εξετάστηκε η λύση της απομείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, απάντησε ότι αν είχε γίνει αυτό οι εταίροι θα είχαν παραβεί τις δεσμεύσεις τους καθώς όταν αποφασίστηκε το «κούρεμα» για την Ελλάδα, είχαν συμφωνήσει ότι αυτό το εργαλείο δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλη περίπτωση.

Χθες στη Βιέννη, ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, δήλωσε πως δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup, αν όμως βρισκόταν εκεί, θα είχε φροντίσει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα