Γιούνκερ: «Όχι» σε επιβάρυνση των μικροκαταθετών

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 18:14
EPA/BKA/ANDY WENZEL

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (αριστερά) μιλά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν στη Βιέννη.

Την αντίθεσή του στην επιβάρυνση των κύπριων μικροκαταθετών εξέφρασε ο ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως αν ήταν παρών στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup θα φρόντιζε ώστε να μην αποφασισθεί αυτό.

Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί επιβάλλεται και στους μικροκαταθέτες ένας τέτοιος φόρος, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ από τη Βιέννη, προσθέτοντας πως θα ήταν πιο σωστό και θα έπρεπε να έχει ληφθεί πρόνοια ώστε να πληρώσουν περισσότερα οι μεγαλοκαταθέτες.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ανησυχία του, ότι μετά από την απόφαση για την Κύπρο θα υπάρξει απώλεια εμπιστοσύνης, όχι μόνο των τραπεζών αλλά και των πολιτών.

Απευθυνόμενος στους καταθέτες άλλων χωρών, ο κ. Γιούνκερ είπε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποσύρουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς, καθώς, όπως τόνισε, η Κύπρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση.

Παρέπεμψε, μάλιστα, στη ρύθμιση που υπάρχει στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο και σε άλλες χώρες και η οποία προβλέπει την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι αυτή η ρύθμιση αφορά την περίπτωση που μια τράπεζα χρεοκοπήσει, οπότε το κράτος εγγυάται το ποσό των 100.000 ευρώ ανά κατάθεση στην εν λόγω τράπεζα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα