Συνεδριάζει η κυπριακή Βουλή

Προς καταψήφιση το κούρεμα των καταθέσεων
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 18:02
Youtube/Antenna Cyprus

Διαμαρτυρία έξω από την κυπριακή βουλή

A- A A+

Άρχισε γύρω στις 18.30 η συζήτηση στην κυπριακή Βουλή επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, καθώς όλα τα κόμματα απέρριψαν την εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, να αναβληθεί η συνεδρίαση για αύριο Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, θα ακολουθήσει τελικά και η ψηφοφορία, στην οποία με βάση τις μέχρι τώρα θέσεις των κομμάτων το νομοσχέδιο θα απορριφθεί. Μάλιστα, όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, και το κυβερνών κόμμα, ΔΗΣΥ, έχει αποφασίσει να απόσχει από την ψηφοφορία.

 

Πρέπει να πούμε «όχι» στο νομοσχέδιο γιατί θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, αυτό που έγινε αποτελεί ένα στιγμιότυπο της χρεοκρατίας του κυπριακού λαού και ζήτησε την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Πλήθος διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο

Το κυπριακό κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί από εκατοντάδες άτομα που φωνάζουν κατά του κουρέματος και της τρόικας.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως «η Κύπρος ανήκει στο λαό της» και «Ανεξαρτησία - Δημοκρατία - Ελευθερία», κρατώντας σημαίες, τόσο κυπριακές, αλλά και σημαίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Πολλοί βουλευτές βρέθηκαν στο δρόμο και ενθάρρυναν τους διαδηλωτές.

Σχέδιο β';

Όπως μετέδιδε το ΑΜΠΕ το μεσημέρι, φαίνεται πως ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και σχέδιο β'.

Σε δηλώσεις του στη σουηδική τηλεόραση ο Νίκος Αναστασιάδης είπε νωρίτερα ότι η Βουλή «θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα».

Σε ερώτηση για πώς θα χειριστεί την κατάσταση, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της και πρόσθεσε ότι το «κούρεμα» δεν ήταν κάτι που ανέμενε η Λευκωσία από την τρόικα και τους φίλους -όπως είπε- στο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση μελετά να καλύψει μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ που χρειάζονται με δανεισμό από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αποφευχθεί το «κούρεμα». Υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε νέο νομοσχέδιο, βάση του οποίου καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ εξαιρούνται της επιβολής τέλους. Σε καταθέσεις από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ προβλέπεται να επιβληθεί τέλος 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ το τέλος θα ανέρχεται στο 9,9%.

Βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφέρει 1 εκατ. ευρώ στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει 1 εκατομμύριο ευρώ αναχωρεί για την Κύπρο στο πλαίσιο σχεδίου αντιμετώπισης πιθανών αναγκών που θα ανακύψουν για τους Βρετανούς στρατιώτες στο νησί.

Το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο δηλώνει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή εκτάκτων δανείων σε στρατιώτες και τις οικογένειές τους σε περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν οι αυτόματες ταμειακές μηχανές ή/και οι χρεωστικές κάρτες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή