Παράταση ενός έτους στην Πορτογαλία

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 12:25
REUTERS/HUGO CORREIA

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίτορ Γκάσπαρ σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την πρόσφατη αξιολόγηση της τρόικας στη Λισαβόνα.

Το «πράσινο φως» για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών της στόχων έλαβε από τους πιστωτές της η Πορτογαλία, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη παράταση ενός έτους στον χρόνο εφαρμογής των σκληρών μέτρων λιτότητας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πορτογάλος ΥΠΟΙΚ είπε πως η χώρα του πέρασε με επιτυχία την έβδομη αξιολόγηση της τρόικας, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Τη στιγμή που αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια στην Πορτογαλία για τη σκληρή λιτότητα, η τρόικα των διεθνών πιστωτών αποφάσισε να χορηγήσει άλλο ένα έτος στη Λισαβόνα προκειμένου να εφαρμόσει περικοπές δαπανών που αναλογούν στο 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 4 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές αυτές θα μπορούν πλέον να γίνουν μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το 2014, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Τα νέα όρια του ελλείμματος είναι 5,5% του ΑΕΠ το 2013, 4% το 2014 και 2,5% το 2015», δήλωσε ο Γκάσπαρ. Οι στόχοι αυτοί είχαν ήδη χαλαρώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο και βρίσκονταν ως τώρα στο 4,5% του ΑΕΠ για φέτος, 2,5% το 2014 και 2% το 2015.

Σχολιάζοντας την αξιολόγηση της τρόικας, είπε: «Η εκτίμηση ήταν θετική. Με την καταβολή της όγδοης δόσης των 2 δισ. ευρώ, θα έχουμε λάβει σχεδόν το 90% του χρηματοπιστωτικού σκέλους του προγράμματος» που είχε συνολικό ύψος 78 δισ. ευρώ και «θα ολοκληρωθεί, όπως προβλεπόταν, τον Ιούνιο του 2014».

Η νέα χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων οφείλεται στην επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας που θα προκαλέσει φέτος ύφεση 2,3% στην Πορτογαλία, δήλωσε ο Γκάσπαρ, ο οποίος υπολόγιζε ως τώρα σε μια συρρίκνωση της τάξεως του 1%.

Την παράταση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να δοθεί στην Πορτογαλία ένα επιπλέον έτος, ως το 2015, για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.

Η πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., Ecofin.

«Οι ασθενέστερες του αναμενομένου αναπτυξιακές προοπτικές σημαίνουν ότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για περαιτέρω επιμήκυνση (του χρονοδιαγράμματος) δημοσιονομικής προσαρμογής για την Πορτογαλία, παράλληλα με τη συνέχιση της βελτίωσης της διαρθρωτικής ισορροπίας με σταθερό ρυθμό», ανέφερε ο Ρεν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Η Επιτροπή θα προτείνει στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο την παράταση της προθεσμίας ως το 2015 για την διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της Πορτογαλίας», ώστε να της δοθεί περιθώριο «να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα