Συνεχείς διαβουλεύσεις για τα «ακανθώδη» ζητήματα

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 16:24
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Νέα τετράωρη σύσκεψη μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας πραγματοποιήθηκε σήμερα εν όψει της συνάντησης των εκπροσώπων των δανειστών με τον Πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τα τρία μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου με ξένους τεχνοκράτες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις (προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία», είχε δηλώσει αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά από την ολοκλήρωση προηγούμενης ευρείας διυπουργικής σύσκεψης, διάρκειας 4,5 ωρών.

Πάντως, πιο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, κύκλοι του οποίου εκτιμούσαν το πρωί ότι οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και σήμερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις

Κοινό τόπο στην απογευματινή συνάντηση που θα έχει με την τρόικα θα επιδιώξει να βρει ο πρωθυπουργός για όλα τα ακανθώδη θέματα που παραμένουν ανοιχτά, όπως το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο, ο φόρος των ακινήτων και οι ρυθμίσεις χρεών. Νωρίτερα θα προηγηθούν συσκέψεις στα εμπλεκόμενα υπουργεία με τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς.

«Η τρόικα με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης στέλνει τελικά το λογαριασμό της αποτυχημένης μνημονιακής πολιτικής στον ελληνικό λαό, επιβάλλοντας απολύσεις στο δημόσιο, χαράτσια στα ακίνητα και διώξεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αδυνατούν πλέον να εξοφλήσουν την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Για άτακτη υποχώρηση του Πρωθυπουργού στο θέμα του τέλους ακινήτων μιλά η Χρυσή Αυγή, κατηγορώντας τον κ. Σαμαρά για εξαπάτηση του λαού προεκλογικά.

Για μία ακόμη φορά, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ανακόλουθος των εξαγγελιών και προεκλογικών του δεσμεύσεων καθώς, ενώ διατράνωνε την κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ και την αντικατάστασή του από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, σήμερα προχωρά σε άτακτη υποχώρηση μπροστά στις απαιτήσεις της τρόικας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα