Σημάδια σύγκλισης στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Ανοιχτά όλα τα μέτωπα με προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές - Σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 07:00
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προήδρευσε της διευρυμένης και μαραθώνιας συνάντησης μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και της τρόικας.

Κρίσιμες συναντήσεις με τα στελέχη της τρόικας για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, προγραμματίστηκαν για σήμερα το πρωί, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές που εξακολούθησαν να υπάρχουν μετά και τη μαραθώνια συνάντηση υπουργών και τρόικας, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στο υπουργείο Οικονομικών.

Υπουργοί της κυβέρνησης δήλωσαν, χθες το βράδυ, πως υπήρξε πρόοδος στα θέματα των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς επίσης και για τη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων, ενώ πολιτική λύση θα αναζητηθεί για την αποχώρηση 25.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, που προβλέπει το μνημόνιο μέχρι τέλος του 2013.

Η σύγκλιση θέσεων τρόικας - κυβέρνησης πιστοποιείται και από τον ορισμό της συνάντησης του κλιμακίου των επικεφαλής των ελεγκτών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στις 6 το απόγευμα.

Η πίεση να βρεθεί λύση φαίνεται και από το γεγονός ότι, στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ, παρόντες ήταν, εκτός από τους επικεφαλής της τρόικας, τα 13 στελέχη των τεχνικών κλιμακίων, οι υπουργοί Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, Εργασίας Ι. Βρούτσης, Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης, ο αν. υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας και οι συναρμόδιοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς. Πηγή από το δ.σ. του ΙΚΑ, που μετείχε στη σύσκεψη, παρέπεμπε για σήμερα σε ό,τι αφορά τους όρους της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων.

Σχετικά με τις ομοιότητες που ζητεί η τρόικα να υπάρχουν στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες με αυτές που θα γίνουν για τα ασφαλιστικά ταμεία, η ίδια πηγή τόνιζε: «Δεν έχουμε αντίρρηση να είναι κοινής λογικής ρύθμιση, αλλά δεν μπορεί να είναι ταυτόσημη», για να προσθέσει ότι υπάρχει διάθεση από την τρόικα για μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σήμερα θα υπάρξει συνάντηση της διοίκησης των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων με το γενικό γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να εξεταστούν από κοινού οι ομοιότητες, αλλά και οι διαφορές των δύο ρυθμίσεων παρόντων και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.

Φαίνεται, πάντως, ότι η διαβούλευση με την τρόικα αφορά αποκλειστικά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ, των ασφαλιστικών ταμείων και όχι για αμιγώς εργασιακά θέματα. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου εργασίας, αποχωρώντας από τη σύσκεψη, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα του υπουργείου Εργασίας που να βρίσκεται σε εκκρεμότητα».

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές», επισημαίνοντας πως το βάρος της διαπραγμάτευσης πέφτει «σε μια λύση που να είναι βιώσιμη και εφικτή, ώστε να έρθουν οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν, να έχουν τα Ταμεία έσοδα και να στηριχθούν και τα Ταμεία και οι θέσεις εργασίας οι εναπομείνασες», όπως είπε ο υφυπουργός.

Η υπό εξέταση συμφωνία αφορά σε 18 δόσεις για την πάγια ρύθμιση και σε 48 δόσεις για τη ρύθμιση «της τελευταίας ευκαιρίας», υπό προϋποθέσεις που έχουν κυρίως να κάνουν με τη φερεγγυότητα και τη συνέπεια του οφειλέτη. Η ελληνική πλευρά προτείνει ρύθμιση συμβατή με τα διεθνώς ισχύοντα, που να λαμβάνει όμως υπόψη της την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το πρόβλημα ρευστότητας, και να δίνει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτήν ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών προτείνουν πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών έως 18 δόσεις και έκτακτη ρύθμιση έως 36 δόσεις. Ζητούν επίσης διασφαλίσεις, ότι οι προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν για την ένταξη σε αυτήν θα είναι τέτοιες, ώστε όσοι ενταχθούν, να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς και ότι τα Ταμεία θα εισπράξουν τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί.

Πρόοδος για ρύθμιση δανείων

Στέλεχος το υπουργείου Ανάπτυξης δήλωνε αισιόδοξο αποχωρώντας από τη σύσκεψη, ότι η τρόικα φαίνεται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τους όρους της ρύθμισης των δανείων που προτείνει το ΥΠΑΝΥΠ. Διαφορετικά, δεν θα είχε κανένα νόημα να γίνει η ρύθμιση, προσέθετε η ίδια πηγή. Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους όρους στους οποίους επέμενε η τρόικα, είναι στον υπολογισμό της συνολικής περιουσίας του δανειολήπτη, που θα αποτελούσε βασικό κριτήριο για την ένταξη στη ρύθμιση.

Ενα δεύτερο θέμα στο οποίο επέμενε η τρόικα είναι το επιτόκιο της ρύθμισης να μην είναι σταθερό, αλλά κυμαινόμενο και να περιέχει και ένα περιθώριο κέρδους για τις τράπεζες. Ενδεχομένως σήμερα να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για την τελική ρύθμιση.

«Κινητικότητα»

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και χθες το θέμα του περιορισμού του προσωπικού του δημόσιου τομέα, μέσω απολύσεων, σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την προοπτική απολύσεων, ανέφερε ότι δεν ελέχθη ποτέ η λέξη «απολύσεις» στις συζητήσεις με την τρόικα, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη θέληση της κυβέρνησης να αποφύγει την αρνητική βαρύτητα και το πολιτικό κόστος που έχει η λέξη. Παρά ταύτα είναι γνωστό ότι η τρόικα στην επικοινωνία της με την ελληνική κυβέρνηση, κατά κανόνα, χρησιμοποιεί τον όρο «περιορισμός του δημοσίου τομέα» ο οποίος και μετά τις τελευταίες δηλώσεις των εκπροσώπων της στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, αφορά απολύτως και μόνο απολύσεις.

 Το θέμα ετέθη εκ νέου και στη χθεσινή σύσκεψη με την ελληνική πλευρά, στην οποία επισημαίνεται ότι δεν παρίστατο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης -πράγμα που από την εφημερίδα Wall Street Journal ερμηνεύτηκε ως ένδειξη δυσμένειας σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων-, ενώ κάποια στιγμή πέρασε και έμεινε για λίγο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Τις διαπραγματεύσεις χειρίστηκαν σε υπουργικό επίπεδο το υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ από την πλευρά του ΥΔΜΗΔ παρίσταντο μόνον ειδικοί επιστήμονες, τεχνοκράτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτάθηκε στην τρόικα να υπάρξει παράταση της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας για το Σεπτέμβριο, ωστόσο υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της τρόικας. Επισημαίνεται ότι σε πρώτη φάση οι απολύσεις θα αφορούν στου επίορκους, αφού σε κάθε περίπτωση, οι όποιες απολύσεις προκύψουν από τη διαθεσιμότητα θα γίνουν το 2014.

«Μπαράζ» συσκέψεων στο Μαξίμου

 Πυρετός συσκέψεων ήταν χθες σε εξέλιξη έως αργά το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με την τρόικα. Σήμερα, εξάλλου, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, η συνάντηση του κ. Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος. Εάν, πάντως, δεν καταστεί δυνατό να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις θα ακολουθήσει σήμερα νέο «μπαράζ» συσκέψεων. Στόχος άλλωστε της κυβέρνησης είναι να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα πριν τη μετάβαση του κ. Αντώνη Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (14-15 Μαρτίου).

Τηλεφωνική συνομιλία είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα, εν όψει της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ο κ. Κουβέλης επέμεινε και εξήγησε στον πρωθυπουργό, που είχε και την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία, τη διαφωνία της ΔΗΜΑΡ για την παράταση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ, μέσω της ΔΕΗ, τόνισε ότι επιβάλλεται η αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και η τήρηση και εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, όπως έχει σχεδιάσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία

«Η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται», ήταν το σχόλιο χθες το βράδυ πηγών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχετικά με τις επαφές που έχει το υπουργείο με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και ειδικότερα για το σχέδιο της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας που έχει εκπονήσει ο Αντώνης Μανιτάκης. Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι επί της ουσίας το αρχικό αίτημα της τρόικας για απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015, θα επιτευχθεί δίχως απολύσεις, καθώς μόνο τους τελευταίους 15 μήνες έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 75.000 υπάλληλοι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα