Συνεχίζονται οι επαφές με την τρόικα

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 15:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ φτάνει στο υπουργείο Εργασίας για τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Συνεχίζονται οι επαφές της τρόικας με την κυβέρνηση ενώ υπάρχουν τα γνωστά «αγκάθια» στις διαβουλεύσεις, που αφορούν κυρίως το ζήτημα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο, την προωθούμενη ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους αλλά και το ζήτημα των δόσεων των ληξιπρόθεσμων προς τα ταμεία.

«Ενδιάμεση πρόταση» για τις ληξιπρόθεσμες προς τα Ταμεία

Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας των στελεχών των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, στην οποία εξετάσθηκαν πτυχές της νέας ρύθμισης για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, «ενδιάμεση πρόταση» για τον αριθμό των δόσεων που θα περιλαμβάνει η ρύθμιση.

Οι συναντήσεις αυτές θα επαναληφθούν και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι δυο πλευρές συνέκλιναν, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου, στην αναγκαιότητα νέας ρύθμισης, ώστε να διευκολυνθεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, που προσεγγίζουν αθροιστικά τα 15 δισ. ευρώ, αλλά υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά τους όρους αυτής της ρύθμισης.

Ευ. Βενιζέλος: Η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα

EUROKINISSI

Συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων συμπληρώνοντας ότι ενδεχόμενες αποκλίσεις στους στόχους πρέπει να αντιμετωπιστούν αποκλειστικά από αναπτυξιακού τύπου παρεμβάσεις.

Οπως είπε, η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν νέα μέτρα.

Η συνάντηση, διάρκειας περίπου 1,5 ώρας, έγινε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους και σε αυτήν συμμετείχαν ο αρμόδιος εισηγητής της Κ.Ο. για θέματα υπουργείου Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, οι ξένοι τεχνοκράτες εκτίμησαν ότι η εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν και πως έχει διαμορφωθεί ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε για την αναγκαιότητα να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το θέμα της γραφειοκρατίας σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και πως η Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργητικό ρόλο, κυρίως όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και στην ανάγκη να ανοίξει η αγορά ακινήτων και να δοθεί ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα.

Επιπλέον, συζητήθηκε και το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με τον κ. Βενιζέλο να υποστηρίζει, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ότι είναι προς όφελος των τραπεζών να διευκολυνθούν.

Κατά τις ίδιες πηγές δεν έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η «αίσθηση» ότι είναι η πρώτη φορά που η τρόικα συζητά ουσιαστικά για θέματα ανάπτυξης, διότι βλέπει μια καλύτερη εικόνα της Ελλάδας.

Σε αγαστή συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο

Εν τω μεταξύ, σε δήλωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο τονίζει πως η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση προχωρά σε «αγαστή συνεργασία» με το υπουργείο Οικονομικών, με το θέμα της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων στο επίκεντρο.

Όπως διαβεβαιώνεται, το υπουργείο Δοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζει σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ, την επιτάχυνση και διεύρυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, που έχουν ήδη δρομολογηθεί και την περίοδο αυτή ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στο σχήμα της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι αμετάθετος στόχος του υπουργείου παραμένει η ταχύτερη δυνατή ορθολογική ανακατανομή και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, παράλληλα με την αναγκαία μείωση των οργανικών θέσεων και την κατάργηση αυτών που πλεονάζουν.

«Ο ποσοτικός στόχος της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα πρέπει να συνδυάζεται με την ποιοτική αναβάθμιση τη δημόσιας διοίκησης και αυτό», καταλήγει η ανακοίνωση, «φροντίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».

Στο πλευρό του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης τάχθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως το να στοχοποιείται ο Αντώνης Μανιτάκης «είναι η εύκολη λύση».

«Δεν είναι μόνο θέμα του κ. Μανιτάκη. Όλα τα υπουργεία πρέπει να δώσουν σχέδια, δεν είναι μόνο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αν το "x" υπουργείο δεν δίνει σχέδια, αντιλαμβάνεστε τη δυσκολία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Υπάρχει καθυστέρηση, κωλυσιεργία», ανέφερε, μιλώντας στον ρ/σ ΒΗΜΑ.

Πάντως, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμισσε την ανάγκη απόλυσης των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων «χωρίς δεύτερη συζήτηση», συμπληρώνοντας πως η σχετική διαδικασία έχει καθυστερήσει.

«Έπρεπε να έχουν απολυθεί χθες, προχθές, πολύ πριν το πει η τρόικα», είπε χαρακτηριστικά.

Και την επόμενη βδομάδα η τρόικα στην Αθήνα

Όπως είναι ήδη γνωστό, η τρόικα παρέτεινε την παραμονή της στην Αθήνα και την επόμενη εβδομάδα. Κανονικά είχε προγραμματιστεί μια τελευταία συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα την Κυριακή και στη συνέχεια θα αποχωρούσαν, προκειμένου να συγγράψουν την έκθεση αξιολόγησης, να δώσουν το «ΟΚ» για τη δόση του Μαρτίου και να επανέλθουν τον Ιούνιο για τον επόμενο τριμηνιαίο έλεγχο.

Κρίθηκε όμως όπως είναι απαραίτητη η παράταση της παραμονής τους και, στο πλαίσιο αυτό, ίσως να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα των απολύσεων, και να πραγματοποιηθεί μία από τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, θα γίνουν περισσότερες συναντήσεις τόσο με τον κ. Στουρνάρα όσο και με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα